Нимулид инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: nimesulidе; N-(4-нітро-2-феноксифеніл)-метан сульфанамід;

основні фізико-хімічні властивості: напівпрозорий блідо-жовтий гель;

склад: 1 г гелю містить німесуліду 10 мг;

допоміжні речовини: гідроксипропілцелюлоза (Klucel-HF), карбомер-940, етанол (96%) (ректифікований спирт), вода очищена, тріацетин, N1N-диметилацитамід, кислота фосфорна, ароматизатор MSC-03, ароматизатор-0106-G.

Форма випуску. Гель трансдермальний.

Фармакотерапевтична група. Нестероїдні протизапальні та протиревматичні засоби.

Код АТС М01А Х17.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Німулід - сучасний нестероїдний протизапальний препарат (НПЗП) сульфаніламідного класу з високою аналгетичною та протизапальною властивістю. Препарат має протизапальну, аналгетичну дію за рахунок інгібування ЦОГ-2, що призводить до пригнічення синтезу простагландинів, що беруть участь у формуванні набряку і болю при запаленні. Препарат також пригнічує фактори активації тромбоцитів, фактор некрозу пухлин альфа, вивільнення гістаміну і протеїназ.

При зовнішньому застосуванні зменшує або усуває біль у ділянці нанесення гелю, у тому числі болю у суглобах у стані спокою і при русі, зменшує ранкову скутість і набряк суглобів. Сприяє збільшенню об’єму рухів.

Фармакокінетика. При місцевій аплікації гелю поступово всмоктується через шкіру у м’язи, що знаходяться у ділянці нанесення гелю, або синовіальну рідину і швидко настає рівноважний стан між шкірою, м’язами і синовіальною рідиною.

Системна абсорбція гелю при топічному застосуванні є не суттєвою, оскільки рівні німесуліду в плазмі і його метаболіта залишаються низькими і через 5 годин досягають дуже низької концентрації (100 мкг/л).

Показання для застосування. Патологічні стани, що характеризуються болем, запаленням та скутістю рухів, таких як остеоартрит, періартрит, посттравматичні тендиніти, тендосиновіти, розтягнення м’язів, навантаження на суглоби.

Спосіб застосування та дози. При зовнішньому застосуванні перед нанесенням гелю слід вимити і висушити поверхню шкіри. Смужку гелю довжиною приблизно 3 см наносити на болючі ділянки тіла тонким шаром і злегка втирати, частота застосування становить 3 - 4 рази на добу. Терапія Німулідом може змінюватися залежно від місця ураження та реакції на лікування. Тривалість курсу терапії визначається індивідуально залежно від ефективності терапії і становить не більше 4 тижнів.

Побічна дія. Локальне подразнення шкіри слабкого та середнього ступеня тяжкості: еритема, висипання, лущення, свербіж. Також повідомлялося про слабко виражену зміну кольору шкіри.

Протипоказання. Підвищена чутливість до німесуліду та інших компонентів препарату. Дерматити та інфекційні захворювання шкіри. Вагітність і лактація.

Передозування. При місцевому застосуванні Німуліду розвиток передозування малоймовірний.

Особливості застосування. Необхідний контроль лікаря при призначенні препарату зовнішньо пацієнтам похилого віку з порушеннями функції нирок, печінки, із застійною серцевою недостатністю.

Гель рекомендується наносити тільки на неушкоджені ділянки шкіри, запобігаючи потраплянню на відкриті рани. Слід запобігати потраплянню гелю в очі та інші слизові оболонки. Не застосовувати гель під повітронепроникними пов’язками.

Безпечність та ефективність застосування препарату у дітей не встановлена.

Вплив на здатність керування автотранспорту і керування механізмами.

При лікуванні гелем немає суворих застережень для водіїв та операторів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Застосовувати гель одночасно з іншими нестероїдними протизапальними засобами слід під контролем лікаря.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, темному місці при температурі не вище 25°С. Не зберігати в холодильнику. Закривати тубу щільно.

Термін придатності - 2 роки.