Ибупрофен-Дарница инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ibuprofen;

(RS)-2-(4-ізобутилфеніл) пропіонова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: крем білого кольору зі слабким запахом м’яти;

склад: 100 г крему містять 5 г ібупрофену;

допоміжні речовини: пропіленгліколь, макрогол 400, проксанол 268, препарат ОС-20 або цетостеариловий ефір макроголу-20, спирт цетостеариловий, масло вазелінове (парафін рідкий), олія м’яти перцевої.

 

Форма випуску. Крем для зовнішнього застосування.

 

Фармакотерапевтична група. Нестероїдні протизапальні препарати для місцевого застосування. Код АТС М02А А13.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ібупрофен-Дарниця виявляє знеболювальну та протизапальну дію, обумовлену пригніченням біосинтезу факторів запалення. При нашкірному застосуванні у формі крему Ібупрофен-Дарниця добре всмоктується та швидко проникає у вогнище ураження, гальмує розвиток запальної реакції.

Фармакокінетика. Швидко всмоктується з місця нанесення, досягаючи вогнища запалення. Частково потрапляє у системний кровотік. У системному кровотоці зв’язується з білками плазми крові на 99 %. Час досягнення максимальної концентрації після нашкірної аплікації (Тmax) дорівнює 2 год. Трансформується в печінці з утворенням гідрофільних метаболітів. З організму виводиться з сечею. Елімінація з плазми крові проходить протягом 1,2-2 год.

Показання для застосування. Ревматоїдний артрит (у початкових стадіях запального процесу без різких змін у суглобах), анкілозуючий спондилоартрит, гострі подагричні, травматичні та інфекційні артрити, остеоартрози, бурсити, тендовагініти, радикуліти, невралгії, міалгії, травми м’яких тканин та опорно-рухового апарату (удари, розтягнення).

Спосіб застосування та дози. Крем наносять по 1-4 г 3-4 рази на добу рівномірним тонким шаром, злегка втираючи у шкіру. З метою підвищення ефективності терапії можливе застосування оклюзійних пов’язок. Тривалість курсу лікування – 2-3 тижні.

 

Побічна дія. В окремих хворих можливі шкірні алергічні реакції (гіперемія, відчуття печіння або поколювання).

У рідких випадках можливий розвиток загальнорезорбтивних побічних явищ, характерних для ібупрофену: печія, нудота, неприємні відчуття в епігастральній ділянці, головний біль, запаморочення.

Можливо використання для лікування дітей у випадках, вказаних у розділі: “Показання для застосування”. При цьому загальнорезорбтивна разова доза препарату не повинна перевищувати 5 мг/кг.

Протипоказання. Інфіковані рани, мокнуча екзема, ерозивно-виразкові ураження шлунково-кишкового тракту, бронхіальна астма, виражені розлади функції печінки та нирок, вагітність, період лактації, вік до 6 років. Підвищена чутливість до ібупрофену та інших компонентів препарату або інших нестероїдних протизапальних засобів, виражена артеріальна гіпертензія, серцева недостатність з явищами декомпенсації.

 

Передозування. Малоймовірне, у силу місцевого застосування препарату.

 

Особливості застосування. Не рекомендується використовувати крем на великих ділянках шкіри або застосовувати тривалий час для лікування вагітних, особливо у I і II триместрах вагітності. На час використання крему годування груддю слід припинити. Слід запобігати потраплянню крему на відкриті ранові ділянки, а також в очі та на слизові оболонки.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Досі взаємодії крему Ібупрофен-Дарниця при його нашкірному застосуванні з іншими лікарськими засобами не виявлено, однак, якщо препарат застосовують після кремів і мазей на жировій основі, ділянки шкіри для нанесення препарату треба обмити теплою водою з милом. Варто звернути увагу на те, що поєднання крему Ібупрофен-Дарниця з нестероїдними або стероїдними протизапальними засобами системної дії може підсилювати побічні ефекти останніх. За рахунок системної дії крему Ібупрофен-Дарниця можливо посилення дії дифеніну, антикоагулянтів кумаринового ряду, пероральних гіпоглікемізуючих препаратів.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі від 8 °С до 15 °С.

Термін придатності – 2 роки.