Карбодерм-Дарница инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: крем білого кольору без запаху;

склад: 100 г крему містять 5 г або 10 г сечовини;

допоміжні речовини: цетилпіридинію хлорид, пропіленгліколь, масло вазелінове (парафін рідкий), цетостеариловий спирт (Lanette O), вода очищена.

 

Форма випуску. Крем.

 

Фармакотерапевтична група. Препарати з пом’якшувальною дією. Сечовина.

Код АТС D02A Е01.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Крем Карбодерм-Дарниця має гідратуючу, кератолітичну, протисвербіжну, антибактеріальну та протигрибкову дію. Внаслідок застосування крему зменшуються прояви гіперкератозу, пом’якшується та зволожується шкіра, підвищується її еластичність, покращується епітелізація поверхневих ушкоджень. Сечовина препарату в концентрації 10 % діє бактерицидно та фунгіцидно, завдяки цитилпіридинію хлориду, що входить до складу препарату. У концентрації 5 % сечовина препарату діє бактеріостатично та фунгістатично. За рахунок слабкої місцевоанестезуючої дії сечовини препарат має протисвербіжну дію.

Фармакокінетика. Високомолекулярні, полімерні речовини мазевої основи утримують сечовину на поверхні місця нанесення, запобігають її трансдермальному всмоктуванню, завдяки цьому сечовина не потрапляє в системний кровотік.

 

Показання для застосування. Лікування захворювань шкіри, що супроводжуються підвищеним утворенням зроговілого епітелію.

Крем Карбодерм-Дарниця 5 % застосовують для лікування хронічної ліхеніфікованої екземи, нейродерміту, атопічного дерматиту, псоріазу (за винятком ексудативних форм). Крем Карбодерм-Дарниця 10 % застосовують для лікування псоріазу (у стаціонарній стадії при значній інфільтрації), себореї, кератомікозів, гіперкератозів, гіперкератичних форм екземи, іхтіозу.

Спосіб застосування та дози. Препарат застосовують для лікування дорослих.

Концентрацію препарату (5 % або 10 %), а також дозу крему призначають індивідуально залежно від типу захворювання, ступеня ураження та розміру ураженої ділянки. Крем (у середньому 1-4 см) наносять тонким шаром на уражену ділянку шкіри 2 рази на добу. Для підвищення ефективності лікування можна застосовувати оклюзійні пов’язки; крем із концентрацією сечовини 5 % можна використовувати при проведенні фонофорезу. Тривалість лікування залежить від виду та тяжкості захворювання і визначається регресією інфільтрації та ліхеніфікації шкіри, у середньому може становити 1-2 тижні.

Побічна дія. Зрідка можлива поява відчуття печіння, яке частіше виникає при використанні оклюзійної пов’язки.

Протипоказання. Застосування крему Карбодерм-Дарниця протипоказане при індивідуальній підвищеній чутливості до сечовини або інших компонентів крему, а також при дерматозах, що супроводжуються значною ексудацією.

 

Передозування. Випадки передозування при застосуванні крему Карбодерм-Дарниця не виявлені.

 

Особливості застосування. Бажано, щоб ділянка шкіри, на яку наносять крем, не перевищувала розмір ураженої зони, для запобігання впливу на здорові тканини.

Об’єктивний досвід застосування препарату для лікування дітей відсутний.

Препарат не має обмежень, щодо застосування у період вагітності або при годуванні груддю.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодії крему Карбодерм-Дарниця з іншими препаратами не виявлено, однак слід зважати, що одночасне застосування крему з іншими мазями або кремами може призвести до посилення всмоктування лікарських речовин, які вони містять.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі від 15 °С до 25 °С.

Термін придатності – 2 роки.

Пользователей также интересует