Индометацин Софарма инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: індометацин (Indometacin); 1-(4-хлоробензоіл)-5-метокси-2-метиліндол-3-оцтова кислота;

 фізико-хімічні властивості: однорідна мазь жовтого кольору зі специфічним запахом;

склад: 1 г мазі містить індометацину 100 мг.

допоміжні речовини: ланолін безводний, вазелін білий, диметиловий сульфоксид, віск жовтий, аеросил 200, олія лавандова.

Форма випуску. Мазь.

Фармакотерапевтична група. Нестероїдні протизапальні препарати для місцевого застосування. Код АТС М02АА23.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Індометацин є похідним індолуксусної кислоти і відноситься до групи нестероїдних протизапальних лікарських засобів. Має жарознижувальну дію і зворотно інгібує агрегацію тромбоцитів. Виявляє сильну гальмуючу дію на простагландиновий синтез шляхом інгібування циклооксигенази. Мають значення і інші його ефекти, як інгібування зворотного захвату катехоламінів, посилення обміну норадреналіну і деяка гангліоблокуюча дія.

Фармакокінетика. Добре резорбується через шкіру і накопичується в терапевтичних концентраціях у тканинах, що знаходяться під нею, включно і у суглобах і у синовіальній рідині. Екскретується через нирки у вигляді метаболітів і у незначній кількості у незмінному вигляді, включно і при локальному застосуванні, а у невеликій кількості екскретується через жовчні шляхи до кишок.

Показання для застосування. Препарат застосовується при таких захворюваннях:

запальні захворювання суглобів – ревматичному артриті; анкілозуючому спондилоартриті (хвороба Бехтєрева); хронічному ювенільному артриті; подагричному артриті;

при остеартрозі;

при тендинітах, бурситах, тендобурситах, тендовагінітах;

при пост травматичних ураженнях опорно-рухового апарату – дисторсії, люксації, контузії.

 

Спосіб застосування та дози. Застосовується місцево, наносять на уражену ділянку шкіри 3-4 рази на день, втираючи мазь легкими рухами. Кількість, достатня для одної аплікації, становить 4-5 см мазі. Інтервал між окремими застосуваннями має бути не менше 6 годин. Курс лікування звичайно триває 7-10 днів.

Побічна дія. При локальному застосуванні інколи може викликати свербіж, почервоніння, печію, висипання, лущення, сухість шкіри. Рідко розвивається локальний набряк і везикулярне висипання, а у окремих випадках – ангіоневротичний набряк. При застосуванні на великих поверхнях шкіри можуть виникнути резорбтивні побічні реакції, в основному шлунково-кишкові порушення (відсутність апетиту, нудота, блювання, пронос, біль), ульцерації.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Препарат протипоказаний хворим з бронхіальною астмою, ринітом, кропив’янкою і ангіоневротичним набряком, який виник після застосування іншого нестероїдного протизапального засобу; при вагітності і годуванні груддю; при відкритих ранах і інфікованій шкірі. Не можна наносити на слизові оболонки, у ротову порожнину, в очі.

Передозування. Явища передозування (в основному з боку шлунково-кишкового тракту) можуть спостерігатись дуже рідко лише при тривалому застосуванні на великій ділянці шкіри.

При випадковому прийомі всередину спостерігаються печія у слизовій ротовій порожнині, слюновиділення, нудота, блювання. Заходи при прийомі всередину – промивання ротової порожнини і шлунку, при необхідності – симптоматичне лікування.

При потраплянні мазі у очі, на слизові оболонки або відкриті рани спостерігається локальне подразнення – сльозотеча, почервоніння, печія, біль. Заходи – рясне промивання ураженої ділянки дистильованою водою або фізіологічним розчином до зменшення або зникнення скарг.

Особливості застосування. Як і інші нестероїдні протизапальні засоби препарат застосовується з особливою обережністю у хворих з алергічними захворюваннями і реакціями, при порушенні функції печінки і нирок, при нанесенні на великі ділянки шкіри.

Можна застосовувати лише на інтактну поверхню шкіри. Не допускати потрапляння продукту в очі і на слизові оболонки. При появі висипань після локального застосування лікування слід відразу ж припинити.

При тривалому лікуванні (більше 10 днів) рекомендовано провести лабораторний контроль лейкоцитів і тромбоцитів. При одночасному застосуванні з антибіотиками, антикоагулянтними і протидіабетичними лікарськими засобами необхідно контролювати відповідні лабораторні показники.

Ефективність і безпечність препарату для дітей не встановлена.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не спостерігалась при локальному застосуванні.

Умови зберігання. Зберігати в оригінальній упаковці, у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі не вище 25ºС.

Термін зберігання. 3 роки з дати виробництва.