Сайзен® 8мг клик. изи инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: соматропін; somatropin;

основні фізико-хімічні властивості: біла або майже біла висушена шляхом заморожування речовина;

склад: 1 флакон містить: 8 мг соматропіну (рекомбінантного людського гормону росту (р-лГР)); допоміжні речовини: сахароза, фосфорна кислота, натрію гідроксид для доведення рН;

розчинник: один картридж з бактеріостатичним розчинником містить: 1, 37 мл (0,3% (в./об.) розчину метакрезолу у воді для ін’єкцій).

Форма випуску. Порошок для приготування розчину для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Гормони передньої долі гіпофіза та їх аналоги. АТС Код Н01А.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Сайзен® містить рекомбінантний гормон росту людини, що виробляється з допомогою генноінженерної технології клітинами ссавців.

Це пептид із 191 амінокислоти, ідентичний людському гіпофізарному гормону росту за амінокислотною послідовністю та складом, а також за пептидною картою, ізоелектричною точкою, молекулярною масою, ізомерною структурою та біологічною активністю.

Гормон росту синтезується трансформованою лінією клітин миші, яку було модифіковано додаванням гена, що кодує гіпофізарний гормон росту.

Сайзен® є анаболіком та антикатаболічним агентом, який впливає не тільки на зріст, але й на будову тіла та метаболізм. Він взаємодіє зі специфічними рецепторами різного типу клітин, включаючи міоцити, гепатоцити, адипоцити, лімфоцити та гематопоетичні клітини. Деякі його ефекти опосередковані іншим класом гормонів, які називаються соматомединами (IGF-1 та IGF-2).

Залежно від дози Сайзен® спричиняє підвищення вмісту IGF-1, IGFBP-3, неестерифікованих жирних кислот та гліцерину, зниження рівня сечовини у крові та азоту в сечі, зниження екскреції натрію та калію. Тривалість підвищення рівня гормона росту може відігравати роль у визначенні ступеня впливу. При застосуванні високих доз можливе відносне насичення ефектів Сайзену®. Це не стосується до глікемії та екскреції із сечею С-пептиду, які значно підвищуються лише після високих доз (20 мг).

Фармакокінетика. Фармакокінетика Сайзену® має лінійний характер у дозах до 8 МО (2,67 мг). У вищих дозах (60 МО / 20 мг) не можна виключити деякий ступінь нелінійності, яка, проте, не має клінічної значимості.

Після внутрішньовенного введення здоровим добровольцям об’єм розподілу у стані спокою становить майже 7 л, метаболічний кліренс – 15 л/год., тоді як нирковий кліренс незначний, час напіввиведення препарату - від 20 до 35 хв.

Після одноразового підшкірного та внутрішньом’язового введення Сайзену® остаточний час напів-життя набагато вищий: від 2 до 4 год. Завдяки процесу абсорбції, який лімітує швидкість.

Концентрація гормона росту в крові досягає максимуму приблизно через 4 год. і повертається до базальної упродовж 24 год., що вказує на відсутність акумуляції гормона росту при повторних введеннях.

Абсолютна біодоступність при обох шляхах введення становить 70-90 %.

Показання для застосування.

-                     Затримка росту у дітей, зумовленого зниженням або відсутністю секреції ендогенного гормона росту.

-                     Затримка росту у дівчат з дисгенезією гонад (відомого також як синдром Тернера), підтвердженим даними хромосомного аналізу.

-                     Недостатність росту у дітей препубертатного віку внаслідок хронічної ниркової недостатності (ХНН).

-                     Як замісна терапія у дорослих з вираженою недостатністю гормону росту, діагностованою за допомогою динамічного тесту на недостатність гормону росту. Хворі мають також задовільняти таким критеріям:

Початок у дитинстві:

Хворі, яким було поставлено діагноз недостатності гормону роста в дитинстві, мають бути обстежені повторно, і недостатність гормону росту у них має бути підтврджена до початку замісної терапії Сайзеном®.

Початок у дорослому віці:

Хворим має бути поставлений діагноз недостатності гормону росту, спричиненої захворюванням гіпаталамуса або гіпофіза, та недостатності щонайменше ще одного гормону (за винятком пролактину) і призначено адекватну замісну терапію до початку замісної терапії гормоном росту.

Спосіб застосування та дози.

Увага!

Препарат вводиться за допомогою інжектора автоматичного one.clickтм та голок one.clickтм або інжектора безголкового автоматичного cool.clickтм, спеціально призначених для цього.

Сайзен® 8 мг клік.ізі призначений для багаторазового дозованого введення препарату.

Дозування Сайзену повинно бути індивідуальним для кожного хворого в залежності від площі поверхні тіла (ППТ) або маси тіла (МТ).

Вводити Сайзен® рекомендується перед сном відповідно до такого дозування:

  • Затримка росту внаслідок неадекватної секреції ендогенного гормона росту:

0,7-1,0 мг/м2 площі поверхні тіла (ППТ) на день або 0,026-0,035 мг/кг маси тіла на день шляхом підшкірного введення.

  • Затримка росту у дівчат внаслідок дисгенезії гонад (синдром Тернера):

1,4 мг/м2 ППТ на день або 0,045-0,050 мг/кг маси тіла на день шляхом підшкірного введення.

Супутня терапія неандрогенними анаболічними стероїдами у пацієнтів з синдромом Тернера може збільшити швидкість росту.

  • Недостатній ріст у дітей препубертатного віку внаслідок хронічної ниркової недостатності (ХНН):

1,4 мг/м2 площі поверхні тіла (ППТ) на день, що приблизно дорівнює 0,045 – 0,050 мг/кг маси тіла (МТ) на день при підшкірному введенні.

Тривалість лікування.

Лікування слід припинити тоді, коли хворий досягне достатнього для дорослого зросту або якщо спостерігатиметься закриття епіфізів.

  • Недостатність гормону росту у дорослих:

На початку терапії соматропіном рекомендуються низькі дози 0,15-0,3 мг, що вводяться у вигляді щоденних підшкірних ін’єкцій. Доза має збільшуватись поступово, під контролем рівня інсуліноподібного фактора росту 1 (ІФР-1). Рекомендована остаточна доза ГР рідко перевищує 1,0 мг/день. Взагалі необхідно вводити найнижчу ефективну дозу. Людям старшого віку або таким, що мають надмірну масу тіла, необхідно застосовувати найнижчі дози.

Побічна дія.

До 10 % хворих можуть відмічати почервоніння та свербіж у місці ін’єкції, особливо якщо використовується підшкірний шлях введення.

У деяких хворих можуть утворюватись антитіла до соматропіну; клінічне значення цих антитіл невідоме, хоча дотепер антитіла мали низьку зв’язуючу спроможність і не були причетні до послаблення процесу росту, за винятком хворих з генними делеціями. У дуже поодиноких випадках, коли невеликий зріст спричинений делецією у генному комплексі гормона росту, лікування гормоном росту може викликати продукцію антитіл, які послаблюють процес росту.

Може мати місце епіфізіолізис у місці стегнового суглоба. Дитина, яка має нез’ясовану кульгавість, повинна бути обстежена.

У дорослих хворих з недостатністю гормону росту, яким діагноз недостатності гормону росту було поставлено в дитинстві, дещо частіше спостерігаються про побочні ефекти, ніж у тих, яким цей діагноз було поставлено в дорослому віці.

Протипоказання.

Сайзен® не можна застосовувати у дітей при закритті епіфізів (припинення росту кісток).

Сайзен® протипоказаний хворим з підвищеною чутливістю до соматропіну або будь-якого з ексципієнтів порошку для ін’єкцій або розчинника.

Сайзен® протипоказаний хворим з активними новоутвореннями. Перед початком лікування соматропіном будь-яка протипухлинна терапія має бути припинена.

Сайзен® не слід застосовувати у випадках прогресування або рецидивів основного внутрішньочерепного ураження.

Лікування гормоном росту повинно бути припинене у хворих в критичному стані.

Передозування.

Про гострі випадки передозування повідомлень немає. Однак, перевищення рекомендованих доз може спричинити побічні ефекти. Передозування може спричинити гіпоглікемію з наступною гіперглікемією. Тривале передозування може спричинити появу ознак та симптомів гігантизму та (або) акромегалії, що узгоджуються з відомими ефектами надлишку гормона росту у людини.

Особливості застосування.

Лікування повинно проводитись під регулярним наглядом фахівця, що має досвід у діагностиці та лікуванні хворих з недостатністю гормону росту.

Впродовж терапії Сайзеном® може виявитись гіпотиреоз. Упродовж лікування Сайзеном® необхідно періодично перевіряти функцію щитовидної залози. Можливі прояви гіпотиреозу в ході лікування гормоном росту треба коригувати тироїдним гормоном, щоб отримати достатній ефект від лікування.

Хворі з інтра- та екстрачерепними неоплазіями в стадії ремісії, які отримують лікування гормоном росту, мають бути ретельно обстежені лікарем через певні проміжки часу .

У хворих з ендокринними порушеннями, включаючи недостатність гормону росту, можуть частіше зустрічатись зміщення епіфіза головки стегнової кістки.

Хворі з недостатнім унаслідок хронічної ниркової недостатності ростом повинні періодично обстежуватися з приводу прогресування ниркової остеодистрофії. У дітей з вираженою нирковою остеодистрофією можуть спостерігатись зміщення епіфіза головки стегнової кістки або аваскулярний некроз голівки стегна і впевненості в тому, що на ці порушення не впливає терапія гормоном росту, немає. Перед початком терапії необхідно зробити рентгенограму стегна. Лікарі та батьки мають бути попереджені про розвиток кульгавості або появу скарг на біль у стегні або коліні у хворих при лікуванні Сайзеном®.

У дітей з хронічною нирковою недостатністю функція нирок має бути знижена до 50 % від нормальної до призначення терапії. Для підтвердження порушення росту упродовж року перед призначенням терапії необхідно спостерігати за ростом. Консервативне лікування ниркової недостатності (яке включає контроль ацидозу, гіперпаратиреозу та харчового статусу протягом одного року до лікування) має бути розпочато та підтримуватись впродовж лікування. На час трансплантації нирок лікування необхідно припинити.

Хворих із вторинною недостатністю гормону росту внаслідок внутрішньочерепної пухлини необхідно часто обстежувати щодо прогресії або рецидивів основного захворювання.

Повідомлялось про деякі випадки лейкемії у дітей з недостатністю гормону росту як лікованих, так і не лікованих гормоном росту, що може бути причиною дещо збільшеної, порівняно з дітьми без недостатності росту, її частоти. Причинного взаємозв’язку з терапією гормоном росту не встановлено.

У випадку тяжкого або повторюваного головного болю, проблем із зором, нудоти та/або блювання рекомендована офтальмоскопія щодо папіледеми. Якщо папіледема підтверджується, необхідно мати на увазі діагноз доброякісної внутрішньочерепної гіпертензії (або псевдопухлину мозку) і лікування Сайзеном® припинити. Дотепер є недостатньо даних для прийняття рішення про клінічне ведення хворих на внутрішньочерепну гіпертензією. Якщо розпочинати лікування гормоном росту знову, необхідний ретельний моніторинг симптомів внутрішньочерепної гіпертензії, і у випадку її рецидиву лікування потрібно припинити.

Введення гормону росту супроводжується фазою тимчасової гіпоглікемії тривалістю приблизно 2 години, після чого впродовж 2-4 годин спостерігається підвищення рівня глюкози в крові, незважаючи на високу концентрацію інсуліну. Для виявлення інсулінорезистентності хворі мають бути обстежені щодо наявності несприятливості глюкози.

Сайзен® потрібно застосовувати з обережністю хворим на цукровий діабет або з випадками цукрового діабету в родині. Хворим на цукровий діабет може знадобитись корекція їх антидіабетичної терапії.

У всіх хворих з гострими критичними захворюваннями, що розвиваються, потрібно зважити можливу користь лікування гормоном росту та потенційний ризик від його використання.

Для запобігання ліпоатрофії місце ін’єкції необхідно змінювати.

У випадку стійкого набряку або тяжкої парестезії доза має бути зменшена для запобігання розвитку кистьового тунельного синдрому.

Недостатність гормону росту у дорослих є довічною і має лікуватись відповідним чином, проте досвід використання хворим старше шістдесяти років та тривалого застосування обмежений.

Вплив на здатність керувати автомобілем та користування механзмами.

Сайзен® не впливає на здатність хворих керувати автомобілем та користуватись інструментами.

Вагітність та лактація.

Вагітність. Клінічний досвід застосування гормону росту у вагітних жінок обмежений. Дослідження на тваринах не виявили прямого або опосередкованого шкідливого впливу на вагітність, ембріональний розвиток та розвиток плода, пологи або постнатальний розвиток. При призначенні вагітним жінкам необхідно дотримуватися обережності.

Лактація. Чи ендогенні білкові гормони екскретуються до молока, невідомо, але абсорбція незміненого білка з травного тракту немовляти малоймовірна.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Супутня кортикостероїдна терапія може уповільнювати реакцію на Сайзен®.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в недоступних для дітей місцях.

Термін придатності - 3 роки.

Зберігати при температурі, що не перевищує 250С.

Зберігати в оригінальній упаковці.

Розведений розчин для ін’єкцій стабільний протягом 28 днів.

Розведений препарат зберігати при температурі 2-8°С у картриджі.

Не допускати заморожування.