Ацик инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: aciclovir; 9-(2-гідроксіетоксиметил) гуанін;

основні фізико-хімічні властивості: білий, м’який гомогенний крем;

склад: 1 г крему містить 50 мг ацикловіру;

допоміжні речовини: гліцерину моностеарат, поліоксиетилену-30-стеарат, спирт цетиловий, диметикон 350, пропіленгліколь, парафін, вазелін білий, вода очищена.

Форма випуску. Крем.

Фармакотерапевтична дія. Хіміотерапевтичні засоби для місцевого застосування. Противірусні засоби. Код АТС D06B B03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Високоефективний препарат щодо вірусу простого герпесу 1-го та 2-го типів, оперізувального лишаю, вірусу Епштейна-Барра, цитомегаловірусу.

Противірусна активність препарату пов’язана з його конкурентною взаємодією з ферментом вірусу тимідинкіназою. Віростатична дія препарату починається після його пенетрації інфікованої вірусом простого герпесу та оперізувального лишаю клітини. Під впливом тимідинкінази відбувається перетворення ацикловіру до моно- ди- та трифосфату ацикловіру. Останній взаємодіє з вірусною ДНК-полімеразою та вбудовується у ДНК, що сприяє формуванню дефектної ДНК вірусу та призводить до пригнічення реплікації нових генерацій вірусів.

Фармакокінетика. Концентрація ацикловіру в організмі після його нанесення на шкіру становить менше 0,1%, що дозволяє стверджувати про відсутність системної дії препарату.

 

Показання для застосування. Лікування інфекцій шкіри та слизових оболонок, спричинених вірусами простого герпесу 1-го та 2-го типів, оперізувального лишаю, рецидивуючого генітального герпесу.

 

Спосіб застосування та дози. Крем наносити тонким шаром на інфіковані ділянки шкіри 5 разів на день (кожні 4 год) протягом 5 днів. Тривалість лікування не довше 10 днів. Ацик(R) крем необхідно наносити на шкіру таким чином, щоб він покривав не лише інфіковані ділянки, а й прилеглі.

 

Побічна дія. Можливе виникнення висипань на шкірі, які швидко зникають після відміни препарату.

Протипоказання. Препарат не рекомендується застосовувати при підвищеній чутливості до ацикловіру або інших складових препарату.

Препарат не застосовується протягом вагітності та годування груддю.

Для лікування герпетичної інфекції очей необхідно застосовувати спеціальні очні мазі.

 

Передозування. При випадковому застосуванні препарату внутрішньо у разовій дозі 5 г серйозних токсичних ефектів не виникало.

 

Особливості застосування. При одночасному застосуванні Ацик(R) крему та презервативів з латексу можливе зниження їх міцності через наявність у складі препарату парафіну та вазеліну.

Для лікування герпетичних кератитів рекомендується застосовувати спеціальний крем для очей. Крем не рекомендується наносити на слизові оболонки ротової порожнини, геніталій, оскільки не виключається можливість розвитку локального запалення.

Якщо крем наносять безпосередньо руками, після його застосування необхідно обов’язково ретельно вимити руки для попередження інфікування шкіри рук.

Зовнішнє застосування крему не впливає на фахову діяльність та керування автомобілем.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідома.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі від 8 оС до 25оС. Термін придатності - 3 роки.