Пимафукорт® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: крем світлого кольору;

склад: 1 г крему містить: натаміцину 10 мг; гідрокортизону мікронізованого 10 мг; неоміцину сульфату 3,5 мг;

допоміжні речовини: натрію цитрат, емульгатор F спеціальний, сорбітану стеарат, віск цетилефіровий, децил олеат, макроголу стеарат 100, метил парагідроксибензоат, пропіл парагідроксибензоат, вода очищена.

Форма випуску. Крем.

Фармакотерапевтична група. Кортикостероїди в комбінації з антибіотиками для застосування в дерматології. Код АТС D07СА01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Комбінований препарат, який за допомогою компонентів, що входять до його складу, справляє протимікробну, протигрибкову, місцеву протизапальну дію. Гідрокортизон має протизапальний і протисвербіжний вплив. Зменшує запальні явища, свербіж, які супроводжують різні види дерматозів. Неоміцин є антибіотиком широкого спектра дії, активний щодо низки грампозитивних (стафілококів, ентерококів) і грамнегативних (Klebsiella spp., Proteus spp., Escherichia coli) бактерій. Натаміцин належить до полієнових антибіотиків групи макролідів, активний відносно дріжджових та дріжджоподібних грибів (у т.ч. Candida, Aspergillus), дерматофітів (серед них - Trichophyton, Microsporum), а також Trichomonas, Torulopsis, Fusarium.

Фармакокінетика. Натаміцин і неоміцин практично не абсорбуються через ушкоджену шкіру та слизові оболонки. Можлива абсорбція неоміцину через ушкоджену шкіру, при потраплянні препарату на рани, виразки. Через неушкоджену шкіру абсорбується від 1 до 3% гідрокортизону; при екземі кількість гідрокортизону, що абсорбується, збільшується у 2 рази, при інфекційних ураженнях шкіри – у 5 разів. У дітей абсорбція гідрокортизону крізь неушкодженну шкіру вище, ніж у дорослих.

Показання для застосування. Поверхневі дерматози, інфіковані бактеріями або грибами, чутливими до неоміцину та натаміцину: піодермії, мікози шкіри; отомікози.

Спосіб застосування та дози. Дорослим та дітям. Препарат наносять тонким шаром на уражені ділянки шкіри 2-4 рази на добу. Тривалість курсу лікування в середньому становить 2-4 тижні.

Побічна дія. На початку лікування можливо незначне загострення захворювання. При тривалому застосуванні препарату можливо виникнення стрий у ділянці застосування препарату.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, вірусні інфекції шкіри, дитячий вік до 1 року.

Вагітність і лактація. При призначенні препарату у період вагітності необхідно враховувати теоретичний ризик ототоксичної дії неоміцину, у зв’язку з чим не застосовувати препарат на великих ділянках шкіри та під пов’язками.

Передозування. Даних про передозування немає.

 

Особливості застосування. Пімафукорт® не слід наносити на ділянку навколо очей. При застосуванні препарату на великих поверхнях або під пов'язками необхідно враховувати можливість виникнення проявів системної дії кортикостероїдів, пов’язаної із зменшенням продукції кортикостероїдних гормонів організмом. У разі тривалого лікування, за наявності ран, треба мати на увазі теоретичний ризик ототоксичної та нефротоксичної дії неоміцину. Треба враховувати можливість ототоксичного ефекту неоміцину у чутливих пацієнтів. При появі суперінфекції або надмірному розвитку грибкової мікрофлори треба припинити застосування препарату. Може відмічатися перехресна чутливість між неоміцином, канаміцином, парамоміцином, гентаміцином, перехресна стійкість між неоміцином та іншими антибіотиками групи аміноглікозидів. Застосовувати у дітей старше 1 року.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не описана.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище +25°С, у недоступному для дітей місці.

Термін придатності - 3 роки.

Пользователей также интересует