Карболонг® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: грубий сипкий порошок чорного кольору, без запаху;

cклад: вугілля активоване.

Форма випуску. Порошок.

Фармакотерапевтична група. Ентеросорбенти. Код АТС А07ВА01.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинамика. Забезпечує ефективне зв’язування токсичних сполук за рахунок їх фізичної сорбції в порах та подальшого виділення з організму з масою сорбенту у складі вмісту кишечнику. Ентеросорбент не зазнає метаболічних перетворень, має пролонговану адсорбційну дію і повністю видаляється з організму протягом 36 – 48 годин.

Фармакокінетика. Практично не всмоктується з просвіту кишечнику. На відміну від таблетованої форми звичайного вугілля активованого Карболонг® у порошку більш повільно рухається по просвіту кишечнику, зумовлюючи пролонговану дію протягом 36 – 48 годин.

 

Показання для застосування. Застосовують для детоксикації та видалення з організму екзо- та ендогенних токсинів при отруєннях хімічними сполуками, продуктами харчування та лікарськими засобами, при інфекційних захворюваннях, порушеннях метаболізму та інших патологіях, що супроводжуються інтоксикаційним синдромом.

 

Спосіб застосування та дози. Залежно від ступеня інтоксикації дорослі приймають по 5 – 10 г 3 рази на добу, діти віком від 7 до 14 років – по 2,5 – 5 г 3 рази на добу. Тривалість курсу залежить від характеру інтоксикації і становить 3 – 15 діб. Препарат приймають внутрішньо за 1,5 – 2 години до або після їжі чи прийому лікарських засобів, запиваючи водою, або у вигляді суспензії (5 г на 0,5 склянки води).

 

Побічна дія. Тривале застосування (понад 15 діб) може супроводжуватися розладом функції кишечнику (проноси, запори), порушеннями всмоктування та викликати збіднення організму вітамінами, гормонами, жирами, білками, що легко усуваються після припинення прийому препарату і призначення симптоматичної терапії, відповідної лікарської або аліментарної корекції.

Протипоказання. Індивідуальна чутливість до сорбенту. Виразкові ураження шлунково-кишкового тракту у стадії загострення, шлунково-кишкова кровотеча.

 

Передозування. Про випадки передозування не повідомлялося.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Завдяки адсорбуючим властивостям вугілля активоване здатне зменшувати ефективність лікарських засобів, які приймаються одночасно з ним. Тому при супутньому лікуванні іншими препаратами Карболонг® приймають за 1 – 1,5 години до або після прийому інших лікарських засобів.

Особливості застосування. Кал набуває чорного кольору.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому місці при температурі не вище 30ºС, окремо від речовин, що виділяють гази та пари.

Термін придатності - 5 років. Не застосовуйте препарат після закінчення терміну придатності.