Гликостерил Ф 10 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна або злегка жовтувата рідина;

склад: 100 мл розчину містять: натрію хлориду - 0,8 г; калію хлориду - 0,0298 г; кальцію хлориду - 0,0242 г; магнію хлориду - 0,0254 г; фруктози - 1 0,0 г;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

 

Форма випуску. Розчин для інфузій.

 

Фармакотерапевтична група. Розчини для корекції порушень електролітного балансу. Електроліти з вуглеводами. Код АТС В05В В02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Плазмозамісний ізотонічний сольовий розчин, що містить збалансований склад необхідних організму іонів та фруктозу. Препарат компенсує втрату рідини, електролітів і енергії, відновлює водно-сольовий баланс. Фруктоза стимулює утворення глюкози і глікогену в печінці, підсилює надходження глюкози до клітин. Метаболізм фруктози здійснюється незалежно від інсуліну, і при її застосуванні рівень глюкози в крові не підвищується, що важливо при лікуванні хворих на цукровий діабет. Фруктоза проявляє виражену антикетогенну дію, має незначну діуретичну дію, що дає змогу застосовувати підвищені добові дози, має специфічний ефект на обмін білків, що виявляється в заощадженні амінокислот за рахунок їх меншого використання в глюконеогенезі.

Показання до застосування. Як засіб для парціального парентерального харчування при ізо- і гіпотонічній дегідратації внаслідок нестримного блювання, профузної діареї, кишкової непрохідності, гострої масивної крововтрати, при опіках, шоку, колапсі; для компенсації потреби у вуглеводах, у тому числі при цукровому діабеті й інших порушеннях утилізації глюкози, за умови нормального кислотно-лужного стану крові або порушеннях його у лужну сторону.

Спосіб застосування і дози. Внутрішньовенно краплинно, 2,5 мл/кг за годину, тобто 180 мл/година при масі тіла 70 кг. Максимальна доза – 15 мл/кг на добу (1,5 г фруктози/кг на добу), але не більше 1000 мл/доба. Максимальна швидкість інфузії – 2,5 мл/кг за годину, тобто 180 мл/година при масі тіла 70 кг.

Побічна дія. Набряки, тахікардія, лактоацидоз, гіперурикемія, алергічні реакції.

Протипоказання. Набряки, гіперволемія, непереносимість фруктози, інтоксикація метанолом, гіперлактатемія, гіпертонічна дегідратація, метаболічний ацидоз.

Передозування. Введення препарату у великих дозах може викликати розвиток гіпергідратації, хлоридного ацидозу.

Лікування: припинення прийому препарату, симптоматична терапія.

Особливості застосування. З обережністю застосовують препарат при нирковій та/або печінковій недостатності і при підвищеній осмолярності сироватки крові. Лікування проводити під контролем водного балансу. Не застосовується в педіатрії за відсутності клінічних випробувань.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат не можна змішувати з фосфат- і карбонатвмісними розчинами.

Умови і термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25 0С. Термін придатності – 1 рік.