Глобиген инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: капсули із твердого желатину, з прозорим тілом і червоною кришечкою розміром “0”, заповнені сумішшю гранул червоного, білого, коричневого, жовтого, чорного та рожевого кольору;

склад: 1 капсула містить заліза, одержаного із заліза карбонілу, 100 мг, кислоти фолієвої 1,5 мг, ціанокобаламіну (вітамін В12) 15 мкг, натрію селеніту 24 мкг, що еквівалентно елементарному селену 10 мкг, α-токоферолу ацетату (вітамін Е) 15 мг, цинку сульфатмоногідрату 61,8 мг, що еквівалентно елементарному цинку 22,5 мг;

допоміжні речовини: протеїну гідролізат, целюлоза мікрокристалічна, лактоза, натрію кроскармелоза, крохмаль, барвник кармозин.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Антианемічні засоби. Препарати заліза. Різні комбінації.

Код АТС В03А Е10.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Глобіген – це комбінований препарат. До складу препарату Глобіген входить заліза карбоніл.

Препарат поповнює дефіцит іонів заліза в організмі при залізодефіцитних анеміях різного генезу та стимулює еритропоез. Залізо входить до складу гемоглобіну, забезпечує транспорт кисню у тканини, є кофактором багатьох ферментних систем. Потреба у залізі збільшується під час вагітності та лактації, при великих за об’ємом місячних та у дівчат пубертатного віку, у дітей в період активного росту, при хронічних кровотечах, а також при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються порушенням процесів всмоктування заліза. При курсовому лікуванні настає поступова регресія клінічних симптомів (слабкість, втомлюваність, запаморочення, тахікардія, хворобливість, сухість шкірних покривів) і лабораторних показників анемії. Заліза карбоніл на відміну від інших солей заліза містить 98 % чистого заліза, не токсичний, легко засвоюється, не спричинює запорів. Ціанокобаламін (вітамін В12) необхідний для синтезу ДНК і визрівання еритроцитів. Фолієва кислота після трансформації в організмі у фолінієву кислоту бере участь у реакціях синтезу нуклеотидів, разом із вітаміном В12 регулює процес визрівання еритроцитів, необхідна для здійснення реакцій клітинного імунітету.

Вітамін Е (α-токоферолу ацетат) – природний антиоксидант. Захищає різні речовини від окислення. Бере участь у біосинтезі гему та білків, проліферації клітин, тканинному диханні та інших процесах клітинного метаболізму, упереджує гемоліз еритроцитів, перешкоджає збільшенню проникності стінок капілярів, впливає на функцію та будову поперечносмугастих м’язів (у т. ч. й серцевого м’яза). Токоферол покращує живлення та скорочувальну активність міокарда.

Селен – це мікроелемент, що є суттєвою частиною ферментної системи глутатіонпероксидази, впливає на активність ферменту. Глутатіонпероксидаза захищає внутрішньоклітинні структури від пошкоджуючої дії вільних кисневих радикалів, які утворюються як при обміні речовин, так і під впливом зовнішніх факторів, у т. ч. іонізуючого випромінення. Нестача в організмі селену може призвести до розвитку кардіоміопатії (хвороба Кешана) та інших серцево-судинних захворювань.

Цинку сульфатмоногідрат як мікроелемент входить до складу ряду ферментів, сприяє збільшенню рівня АТФ, підвищує синтез білка і нуклеїнових кислот, покращує процеси кровотворення, регенерації тканин, потрібної для нормальної активності лімфоїдної тканини. Цинк бере участь у відновленні клітин і формуванні кісткової тканини. Необхідний для забезпечення процесу продукції енергії шляхом розщеплення вуглеводів в організмі. Цинк підвищує опірність організму до застудних захворювань.

Фармакокінетика. Фармакокінетика препарату зумовлена сукупною дією його компонентів.

Показання для застосування. Залізодефіцитна анемія, анемія, пов’язана із аліментарною недостатністю заліза. Застосовується для профілактики залізодефіцитної анемії, а також жінкам у періоди вагітності та годування груддю, при хронічній крововтраті (гемороїдальні кровотечі, пептичні виразки у стадії ремісії, гіперменорея), анкілостомоз, донорство.

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям старше 12 років - по 1 капсулі 1 - 2 рази на добу, після їди Тривалість лікування в середньому становить 1 - 3 місяці.

Побічна дія. Можливі алергічні реакції, нудота. Спостерігається забарвлення калу в чорний колір.

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого компонента препарату, гемохроматоз, гемолітична анемія, анемії незалізодефіцитного генезу, цироз печінки, гостра ниркова недостатність. Діти до 12 років.

Передозування. Нудота, біль в епігастральній ділянці та інші симптоми подразнення шлунково-кишкового тракту, запаморочення, зниження артеріального тиску. Специфічним антидотом при отруєннях солями заліза є дефероксамін, який призначають внутрішньо та парентерально. При гострому отруєнні для зв’язування заліза, яке не всмокталося із травного тракту, призначають внутрішньо 5 - 10 г дефероксаміну кожні 3 - 12 годин. Дефероксамін можна вводити у м’яз 1 г на добу у вигляді 10 % розчину.

 

Особливості застосування. Лікування залізодефіцитної анемії слід проводити під контролем рівня гемоглобіну та вмісту заліза у сироватці крові. Неефективність терапії може бути зумовлена недостатністю кровообігу, хронічним алкоголізмом, полі-гіпо/авітамінозом.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При прийомі Глобігену одночасно із метилдопою, пеніциліном, препаратами хінолінового ряду, тетрациклінами може знизитись абсорбція зазначених препаратів. Одночасне вживання препарату із тироксином може призвести до збільшення рівня тиреотропіну в крові.

При одночасному прийомі Глобігену та антацидних засобів може зменшитись абсорбція заліза.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, в сухому, захищеному від світла місці при температурі до +25 °С. Термін придатності – 2 роки.