Кальция добезилат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: calcium dobesilate; 2,5-дигідроксибензолсульфонат кальцію;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого або майже білого кольору, плоскоциліндричні, з рискою та фаскою. На поверхні таблеток допускається мармуровість;

склад: 1 таблетка містить кальцію добезилату 0,25 г;

допоміжні речовини: кальцію гідрофосфату дигідрат, натрію метабісульфіт, полівінілпіролідон низькомолекулярній медичний, кислоти лимонної моногідрат, кальцію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Ангіопротектори. Капіляростабілізуючі засоби. Код АТС С05С X10.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Антиагрегаційний, ангіопротективний (капіляро- і венопротективний) засіб.

Нормалізує підвищену проникність артеріол і капілярів, підвищує еластичність судинної стінки та еритроцитів, поліпшує реологічні властивості крові, мікроциркуляцію і дренажну функцію лімфатичних судин, знижує в’язкість крові, трохи ослаблює агрегацію тромбоцитів і підсилює їх функцію (у т.ч. антиоксидантну), знижує активність плазматичних кінінів (брадикінін та ін.), зменшує набряк тканин, справляє антигеморагічну дію.

Фармакокінетика. Повільно всмоктується із шлунково-кишкового тракту. Зв’язування з білками плазми становить 20–25%. Максимальна концентрація в крові спостерігається через 5–6 годин. Практично не проникає крізь гематоенцефалічний бар’єр.

Період напіввиведення становить 24 години. Виводиться переважно нирками протягом 24 годин.

Показання для застосування. Судинні ураження з підвищеною крихкістю і проникністю капілярів (діабетична ретинопатія, мікроангіопатії) та інші мікроангіопатії, пов’язані із серцево-судинними та обмінними захворюваннями (стероїдний васкуліт, гормонзалежна бронхіальна астма), венозна недостатність та її ускладнення, у т.ч. передварикозний стан з явищами набряклості тканин, болями, парестезіями, застійним дерматитом; поверхневі флебіти, трофічні виразки, геморой.

 

Спосіб застосування та дози. Призначають дорослим внутрішньо, під час або після їди, по 0,25 г (1 таблетка) 3 рази на день або по 0,5 г (2 таблетки) 1–2 рази на день протягом 2–3 тижнів, потім дозу знижують до 0,25–0,5 г (1–2 таблетки) на день. Курс лікування – від 3–4 тижнів до декількох місяців, залежно від ефекту. За необхідності курси лікування можна повторювати.

При діабетичній ретинопатії і мікроангіопатії призначають по 0,25 г (1 таблетка) 2–3 рази на день протягом 4–6 місяців, потім дозу знижують до 0,25–0,5 г (1–2 таблетки) на день.

 

Побічна дія. Звичайно добре переноситься. Рідко можливі диспептичні явища, алергічні дерматити, головний біль, запаморочення. У цих випадках рекомендується знизити дозу або відмінити препарат.

Протипоказання. Гіперчутливість до кальцію добезилату, кровотечі, спричинені прийомом антикоагулянтів, період вагітності та годування груддю, дитячий вік.

Передозування. Дані про передозування кальцію добезилату відсутні.

Особливості застосування. При тяжкій нирковій недостатності, яка вимагає проведення діалізу, слід зменшити дозу препарату. Можливе призначення препарату з профілактичною метою.

Препарат не впливає на здатність керувати транспортними засобами і займатися потенційно небезпечними видами діяльності.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Дані щодо клінічно значущої взаємодії кальцію добезилату з іншими лікарськими засобами відсутні.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від вологи та світла місці при температурі 15 – 25 0С. Зберігати в недоступному для дітей місці!

Термін придатності – 3 роки.