Фамотидин-Здоровье инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: фамотидин (famotidine); N1[аміно-3-[[[2-[(діаміно)метилен)аміно]-4-тіазол]метил]тіо]пропіліден];

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою, рожевого кольору. На поперечному розрізі видно два шари;

склад: 1 таблетка містить фамотидину 0,02 г;

допоміжні речовини: целактоза, крохмаль преджелатинізований, натрію гліколят крохмаль, магнію стеарат, поліетиленгліколь 4000, аеросил, гіпромелоза, кислотний червоний 2С, титану діоксид.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на систему травлення та метаболізм. Засоби для лікування пептичної виразки. Код АТС А02ВА03.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Фамотидин-Здоров’я належить до ІІІ покоління блокаторів гістамінових Н2-рецепторів. Основною фармакологічною дією Фамотидину- Здоров’я є виражене пригнічення продукції соляної кислоти у шлунку як базальної, так і стимульованої гістаміном, пентагастрином і ацетилхоліном. Одночасно зі зниженням кислотності зменшується активність пепсину. Тривалість дії препарату при однократному прийомі залежить від дози і становить від 12 до 24 годин

Фармакокінетика. Біодоступність Фамотидину- Здоров’я становить 40 - 45 %, період напіввиведення із плазми – 2,5 - 3,5 години. Фамотидин- Здоров’я виводиться з організму з сечею і калом, проникає крізь плаценту і виділяється з грудним молоком.

Показання для застосування. Пептична виразка шлунка та дванадцятипалої кишки у фазі загострення при відсутності H. pylori; рефлюкс-езофагіти, синдром Золлінгера-Еллісона; профілактика аспірації шлункового вмісту при проведенні загальної анестезії, невиразкова диспепсія, хронічні гастродуоденіти у стадії загострення.

 

Спосіб застосування та дози. Внутрішньо при пептичній виразці шлунка та дванадцятипалої кишки приймають по 0,04 г (2 таблетки) 1 раз на добу перед сном або по 0,02 г (1 таблетка) 2 рази на добу протягом 4 - 8 тижнів. Після досягнення терапевтичного ефекту протягом 2 - 4 тижнів препарат необхідно приймати в підтримуючій дозі (1/2 терапевтичної дози). З профілактичною метою призначають по 0,02 г 1 раз на добу пе-

ред сном. При рефлюкс-езофагіті дозу препарату встановлюють індивідуально залежно від стану хворого. Початкову дозу 0,02 г приймають кожні 6 год. При синдромі Золлінгера-Еллісона приймають у дозі 0,02 - 0,04 г 4 рази на добу. При вираженому порушенні функції нирок дозу знижують.

Побічна дія. Можливі головний біль, запаморочення, нудота, запор або діарея, сухість у роті, відсутність апетиту, утома, шкірний висип, депресія, порушення функції нирок.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату, вагітність, годування груддю, порушення функції печінки, дитячий вік до 14 років.

Передозування. Симптоми передозування: підсилення побічних ефектів препарату. Проводять адекватну симптоматичну і підтримуючу терапію, гемодіаліз.

Особливості застосування. До призначення пацієнтам з виразковою хворобою необхідно виключити наявність у них злоякісного процесу. З обережністю призначати хворим з порушеннями функції нирок і печінки. У випадках комплексного лікування з антацидами необхідно дотримуватись інтервалу між прийомом фамотидину й антацидів не менше ніж 1 - 2 години. Не рекомендується призначати дітям дошкільного віку. Лікування Фамотидином- Здоров’я, як і всіма Н2-гістаміноблокаторами, небажано різко припиняти, так як може розвинутись синдром “рикошету”.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Фамотидин- Здоров’я при сумісному застосуванні зменшує всмоктування кетоконазолу. У зв’язку з тим, що Фамотидин- Здоров’я не впливає на систему цитохрому Р-450, його можна застосовувати разом з лікарськими засобами, які метаболізуються через цю систему, – пероральні антикоагулянти, теофілін, діазепам, пропанолол та ін. У тих випадках, коли препарат застосовують у комбінації з антацидами, інтервал між прийомом антациду та Фамотидину- Здоров’я повинен становити не менш 1 - 2 год. так як антациди можут зменшувати абсорбцію Фамотидину- Здоров’я.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.

Термін придатності – 2 роки.