Пиона настойка инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Paeonia anomalae;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина світло-коричневого кольору, зі специфічним запахом; в процесі зберігання допускається утворення осаду;

склад: настойка трави, кореневищ та коренів півонії у спирті етиловому 40 % (1 : 10).

 

Форма випуску. Настойка.

 

Фармакотерапевтична група. Снодійні та седативні засоби. Код АТС NO5C M17.

 

Фармакологічні властивості. Трава, кореневища та корені півонії незвичайної (Paeonia anomalae) містять феноли, дубильні речовини, органічні кислоти. Настойка півонії підвищує опір організму до гіпоксії, має спазмолітичні, протисудомні, антимікробні властивості та здатність підвищувати кислотність шлунка.

 

Показання для застосування. Препарати півонії призначають при функціональних порушеннях діяльності центральної нервової системи (неврози, невротичні стани, нейроциркуляторні дистонії).

 

Спосіб застосування та дози. Настойку півонії приймають внутрішньо за 10 - 15 хвилин до їжі. Дорослим призначають по 15 - 20 крапель настойки 2 - 3 рази на день, дітям віком понад 12 років - із розрахунку 1 крапля настойки на 1 рік життя.

Тривалість курсу лікування визначають індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

Рекомендована тривалість лікування - 2 тижні, у разі необхідності курс лікування можна повторити після перерви (через 2 - 3 місяці).

 

Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості до препарату можливе виникнення таких побічних ефектів, як артеріальна гіпотензія, сонливість, загальна слабкість, а також розвиток алергічних реакцій (висипи, свербіж, гіперемія та набрякання шкіри).

Протипоказання. Препарат протипоказаний при артеріальній гіпотензії та індивідуальній непереносимості біологічно активних речовин, що містяться в лікарській рослинній сировині, а також дітям віком до 12 років і жінкам у періоди вагітності та годування груддю.

 

Передозування. При перевищенні рекомендованих доз спостерігаються зниження артеріального тиску, запаморочення, сонливість.

У разі передозування слід припинити застосування препарату і вжити заходів симптоматичної та підтримуючої терапії (у відповідності з клінічним станом хворого).

Особливості застосування.

Вплив препарату на здатність керувати транспортними засобами та працювати з потенційно небезпечними механічними пристроями.

У період лікування настойкою півонії пацієнту слід утримуватися від керування транспортними засобами та виконання іншої роботи, яка потребує підвищеної уваги, швидких психічних і рухових реакцій.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат може потенціювати дію седативних і снодійних засобів, транквілізаторів, нейролептиків та антидепресантів з седативною дією.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, захищеному від світла місці, при температурі від +8°С до +15 °С.

Термін придатності – 2 роки. Не можна застосовувати препарат після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.