Летрозол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: letrozole; 4,4'-(1H-1,2,4-Триазол-1-ілметилен) дибензонітрил;

основні фізико-хімічні властивості: круглі таблетки, вкриті оболонкою, оранжевого кольору;

склад: 1 таблетка містить летрозолу 2,5 мг;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль, натрію крохмальгліколят, PVPK–30, натрію лаурилсульфат, кремній колоїдний безводний, магнію стеарат, етилцелюлоза, гідроксипропілметилцелюлоза, поліетиленгліколь 6000, титану діоксид, тальк, барвник жовтий.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Антагоністи гормонів і аналогічні засоби. Інгібітори ферментів. Код АТС L02BG04.

Фармакологічні властивості. Летрозол має протипухлинну дію.

Фармакодинаміка. Конкурентно зв‘язується з простетичною частиною - гемом цитохрому Р450, яка є субодиницею ароматази, що бере участь у трансформації андрогенів у естрон і естрадіол, інгібує біосинтез естрогенів у тканинах і усуває їх стимулювальний вплив на пухлинний ріст.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо повністю всмоктується, біодоступність наближається до 100%. У судинному руслі близько 60% зв‘язується з білками (переважно з альбуміном), накопичується в еритроцитах. При середніх терапевтичних дозах рівноважна концентрація досягається через 2-6 тижнів. У печінці руйнується, утворюючи неактивні похідні. Період напіввиведення – близько 48 годин. Виводиться у вигляді продуктів біотрансформації переважно нирками, не накопичується. Індуковане, при довготривалому щоденному прийомі, зниження рівня естрогенів при поширеному раці молочної залози у жінок старше 50 років у середньому становить 85% від вихідного рівня. Як з достатнім, так і з невідомим вмістом рецепторів до естрогенів, застосування препарату приводить до повної або часткової регресії пухлини у 23% випадків, зменшенню кількості рецидивів і смертності. Летрозол вважається альтернативою тамоксифену (або тореміфену) у жінок у постменопаузі і застосовується при їх неефективності.

Показання для застосування.

Рак молочної залози (у жінок в постменопаузі, які одержували попередню терапію антиестрогенами). Передопераційна терапія естрогензалежних локалізованих форм раку молочної залози у жінок у постменопаузі з подальшим проведенням органзберігаючої операції у тих випадках, коли попередньо така операція не вважалась показаною (після проведення оперативного втручання питання про подальше застосування Летрозолу слід вирішувати з урахуванням загальноприйнятих схем лікування).

Спосіб застосування та дози.

Рекомендована доза (у тому числі для пацієнток похилого віку) становить 2,5 мг 1 раз на добу щоденно. Лікування препаратом триває протягом всього періоду прогресування хвороби. Пацієнтки похилого віку і хворі з ураженням печінки або нирок (кліренс креатиніну більше 10 мл/хв) не потребують корекції дози препарату. Дітям Летрозол не призначають.

Побічна дія.

Більшість побічних ефектів можуть бути зумовлені основним захворюванням і природними фізіологічними наслідками дефіциту естрогенів (наприклад припливи крові, стоншення волосся).

Можливі головний біль, нудота, периферичні набряки (6-7% випадків), рідше - припливи крові, стоншення і випадання волосся, блювання, диспепсія, збільшення маси тіла, міалгія, артралгія, анорексія, висипання на шкірі, менше, ніж у 2% хворих, - кров‘янисті виділення із піхви, запор, запаморочення, пітливість, задишка, тромбофлебіт.

Протипоказання.

Гіперчутливість до компонентів препарату, доменопаузний період, значні порушення функції нирок (кліренс креатиніну менше 10 мл/хв), вагітність, лактація. Діти до 16 років.

Передозування.

Відомостей про передозування немає. Не відомі також специфічні методи лікування – терапія повинна бути симптоматичною.

Особливості застосування.

Перед початком лікування бажаним є вивчення естрогенрецепторного статусу. Доцільність призначення пацієнткам без ураження лімфатичних вузлів визначається індивідуально: враховують ступінь злоякісності, розмір пухлини, наявність рецепторів естрогенів, вік.

Під час лікування не рекомендується керування автомобілем та інші види діяльності, які пов‘язані з підвищеною увагою і швидкістю реакції.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Клінічного досвіду щодо застосування Летрозолу у комбінації з іншими протипухлинними засобами немає. Летрозол не впливає на концентрацію тамоксифену у плазмі крові.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25°С у сухому, недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 2 роки.