Гастро-норм® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: bismuth subcitrate;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого або білого з ледь жовтуватим відтінком кольору, без запаху або з легким запахом аміаку, плоскоциліндричної форми, з рискою і фаскою. На поверхні таблетки допускається мармуровість;

склад: 1 таблетка містить вісмуту субцитрату колоїдного у перерахуванні на 120 мг Ві2О3;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний або кукурудзяний, кальцію стеарат, натрію кроскармельоза.

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби для лікування пептичної виразки.

Код АТС А02ВХ05.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. При потраплянні у кисле середовище шлунково-кишкового тракту препарат утворює на поверхні виразок та ерозій захисну плівку, яка сприяє рубцюванню. Препарат активний відносно Helicobacter pylori – мікроорганізму, що спричинює рецидив виразкової хвороби. Знищення цього мікроорганізму поліпшує морфологічну картину гастриту, що забезпечує довготривалу ремісію виразкової хвороби після лікування.

Фармакокінетика. Вісмуту субцитрат не всмоктується, проте протягом усього періоду лікування препаратом мінімальна кількість вісмуту відщеплюється від колоїдного та всмоктується, виділяючись з сечею.

Концентрація вісмуту в крові швидко знижується після завершення курсу терапії. Більшість препарату виводиться з калом.

Показання для застосування. Невиразкова диспепсія, пептична виразка шлунка та дванадцятипалої кишки в стадії загострення, хронічний гастрит, дуоденіт в стадії загострення, в схемах лікування ерадикації Helicobacter pylori.

 

Спосіб застосування та дози. Внутрішньо, по 1 таблетці 3 рази на добу за 30 хв до їди і 4-й раз – перед сном. Таблетку запивати 1 - 2 ковтками води (тільки не молока). Термін лікування – 4 - 6 тижнів. Після цього слід зробити перерву на 8 тижнів і не використовувати препарати, які містять вісмут.

Схема ерадикації Helicobacter pylori: Гастро-Норм(R) 120 мг 4 рази на добу + інгібітори “протонної попми” в стандартній дозі + метронідазол 500 мг 3 рази на добу + тетрациклін 500 мг 4 рази на добу протягом 7 діб.

Дітям застосовують такі дози Гастро-Норму®:

від 3 до 12 років - по 1 таблетці (120 мг) 2 рази на добу;

12 років і старше - по 2 таблетки (240 мг) 2 рази на добу.

Побічна дія. Можливі нудота, головний біль, діарея, погане самопочуття, рідко – свербіж, висипання на шкірі.

 

Протипоказання. Тяжка ниркова недостатність; вагітність і період лактації; діти до 3 років.

 

Передозування. При частому застосуванні препарату можливий розвиток оборотної ниркової недостатності, симптоми якої можуть виникнути через 10 днів і пізніше.

Лікування: промивання шлунка, приймання активованого вугілля. Терапія - симптоматична.

У разі порушення функції нирок, що супроводжується високим рівнем вісмуту в плазмі крові, можна вводити комплексоутворювачі – димеркаптобурштинову і димеркаптопропансульфонову кислоти. При тяжкій нирковій недостатності показаний гемодіаліз.

 

Особливості застосування. Не рекомендується довготривале застосування препарату через можливість розвитку оборотної енцефалопатії.

Під час лікування препаратом слід контролювати функції нирок і концентрацію вісмуту в крові та сечі, а також утримуватися від вживання алкоголю.

Сульфід вісмуту, який утворюється внаслідок прийому Гастро-Норму(R), може спричинити почорніння калу, що не впливає на якість лікування.

За 30 хв до і після прийому препарату необхідно утримуватися від вживання рідини, зокрема молока, твердої їжі, антацидних препаратів.

Оскільки прийом препарату може спричинити нудоту, головний біль і погане самопочуття, краще утриматися від керування автотранспортом або іншими небезпечними механізмами.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні Гастро-Норму(R) зменшується всмоктування тетрацикліну.

При застосуванні разом з препаратами, які містять вісмут, зростає ризик підвищення концентрації вісмуту в крові.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі 15 - 25°С. Термін придатності – 3 роки.