Диклонак гель инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: diclofenac; натрієва сіль 2-[(2, 6-дихлорфеніл)-аміно]-фенілоцтової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвний, прозорий, в’язкий гель;

склад: 1 г гелю містить диклофенаку діетиламонію 11,63 г (еквівалентно 10 мг натрію диклофенаку);

 допоміжні речовини: карбомер 940, натрію сульфат безводний, динатрію едетат, пропіленгліколь, спирт ізопропіловий, сечовина, хлорокрезол, діетаноламін, лаванда англійська, вода очищена.

Форма випуску. Гель для зовнішнього застосування.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби для місцевого застосування при суглобовому та м’язовому болю. Код АТС М01А А15.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Диклонак гель – нестероїдний протизапальний та протиревматичний засіб для зовнішнього застосування. Має місцеву знеболювальну, протизапальну й протинабрякову дію. Швидко всмоктується і проникає у прилеглі тканини, підшкірну клітковину, м’язову тканину, у порожнину суглоба. При місцевому застосуванні послаблює або вгамовує біль у місці нанесення гелю (як у стані спокою, так і при русі), зменшує вранішню скутість і набряки суглобів. Сприяє збільшенню об’єму рухів.

Фармакокінетика. Легко всмоктується при місцевому застосуванні і добре проникає в осередок запалення. Системні ефекти незначні.

Показання для застосування. Ревматичний артрит, бурсит, тендовагініт, міозит, біль у суглобах, остеоартроз, періартропатія, травми опорно-рухового апарату і м’яких тканин.

Спосіб застосування та дози. Застосовувати тільки як зовнішній засіб!

Залежно від площі ураженої ділянки 2 – 4 г гелю (смужка гелю 4 – 8 см) наносять на болісне місце і легко втирають 3 – 4 рази на день. Гель не можна застосовувати під повітронепроникними пов’язками.

 

Побічна дія. При місцевому застосуванні гелю може виникнути почервоніння шкіри, відчуття печіння або пощипування, шкірний свербіж.

Протипоказання. Диклонак гель протипоказаний хворим з підвищеною чутливістю до диклофенаку або інших нестероїдних протизапальних засобів. Не слід призначати гель дітям до 13 років, жінкам під час вагітності та в період лактації.

 

Передозування. При передозуванні можуть виникнути вищенаведені побічні дії. Слід негайно припинити застосування гелю і звернутися до лікаря.

Особливості застосування. Не можна наносити гель на уражену шкіру або відкриту рану. Слід уникати потрапляння препарату в очі та на слизові оболонки.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Гель можна застосовувати з іншими лікарськими формами диклофенаку.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у темному, недоступному для дітей місці при кімнатній температурі (не вище 25°С). Термін придатності – 3 роки.