Фитодент® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: рідина червоно-бурого кольору, з ароматним запахом. При зберіганні допускається випадання осаду;

склад: 1 флакон (банка) містить спиртової настойки (1:10) із рослинної сировини (склад: кореневища аїру 0,2 г, квіток нагідок 0,15 г, листя кропиви 0,1 г, квіток ромашки 0,1 г, плодів софори японської 0,2 г, трави чистотілу 0,15 г, плодів шипшини 0,1 г) 100 мл;

допоміжна речовина: спирт етиловий 40 % (об/об).

 

Форма випуску. Настойка.

 

Фармакотерапевтична група. препарати для місцевого застосування при захворюваннях порожнини рота. Код АТС A01A D11.

 

Фармакологічні властивості. Фітодент® має протизапальну, аналгезуючу, дезодоруючу і фунгіцидну дію.

Фітодент® добре всмоктується слизовою оболонкою порожнини рота і пародонта. У середньому відновлення слизової оболонки спостерігається на 5 – 7-й день при стоматиті та на 3 – 4-й день – при гінгівіті. Повне одужання настає на 12 – 14-й день.

Показання для застосування. Стоматит катаральний; стоматит хронічний рецидивуючий афтозний; пародонтит локалізований (хронічний або загострений перебіг) 1 ступеня; гінгівіт катаральний.

У вигляді полоскань при інфекційно-запальних процесах слизової оболонки глотки та гортані.

Спосіб застосування та дози. Розчин препарату в різних співвідношеннях (1:1; 1:2; 1 чайна ложка на ¼ склянки води) застосовують для полоскань, промивань і зрошень (на 5 хв, 3 – 5 разів на день); а також для ротових ванночок (на 2 – 3 хв, 3 – 5 разів на день).

При захворюваннях слизової оболонки порожнини рота роблять промивання, зрошення, ротові ванночки і полоскання.

Лікування захворювань пародонта здійснують шляхом введення в ясенні кармани і міжзубний простір турунд, рясно змочених розведеним (1:1) розчином Фітоденту® (на 15 – 20 хв, 1 – 2 рази на день); аплікації з розведеним розчином (1:1) Фітоденту® (на 15 – 20 хв, 2 – 3 рази на день).

Побічна дія. При підвищеній чутливості до компонентів препарату можливі алергічні реакції.

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого компонента препарату, дітям до 12 років.

Передозування. При застосуванні нерозведеного препарату можливо відчуття печіння.

Особливості застосування. Фітодент® необхідно застосовувати після видалення залишків їжі та зубних відкладень. Препарат використовують тільки розведеним. Перед застосуванням – збовтувати.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат підсилює дію протизапальних та аналгезуючих засобів.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі від 15 °С до 25 °С. Під час зберігання можливо випадання осаду.

Термін придатності – 2 роки.