Глиатилин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: choline alfoscerate;

основні фізико-хімічні властивості: м'які желатинові капсули овальної форми, жовтого кольору;

склад: 1 капсула містить холіну альфосцерату – 400 мг;

допоміжні речовини: вода очищена, гліцерин;

склад оболонки капсули: желатин, езитол, сорбітан, етил-р-гідроксибензоат натрію, пропіл-р- гідроксибензоат натрію, титану діоксид (Е 171), заліза (III) метагідроксид (Е 172).

 

Форма випуску. Капсули.

Фармакологічна група. Парасимпатоміметики. Код АТС N07А X02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Гліатилін є новим засобом, який відноситься до групи центральних холіноміметиків з переважним впливом на ЦНС. До складу препарату входить 40.5% метаболічно захищеного холіну. Метаболічний захист забезпечує вивільнення холіну в головному мозку. Гліатилін позитивно впливає на функції пам’яті та пізнавальні здібності, а також на показники емоційного стану і поведінки, погіршення яких було викликано розвитком інволюційної патології мозку.

Механізм дії оснований на тому, що при потраплянні в організм холіну альфосцерат розщеплюється під дією ферментів на холін і гліцерофосфат: холін бере учать у біосинтезі ацетилхоліну – одного з основних медіаторів нервового збудження; гліцерофосфат є попередником фосфоліпідів (фосфатидилхоліну) нейронної мембрани. Таким чином Гліатилін покращує передачу нервових імпульсів у холінергічних нейронах; позитивно впливає на пластичність нейрональних мембран і функцію рецепторів. Гліатилін покращує церебральний кровоток, посилює метаболічні процеси в головному мозку, активує структури ретикулярної формації головного мозку і відновлює свідомість при травматичному ушкодженні головного мозку.

Фармакокінетика. При введенні Гліатиліну в середньому абсорбується майже 88% введеної дози. Препарат накопичується переважно в мозку (45% від концентрації препарату в крові), легенях та печінці. Елімінація препарату відбувається головним чином через легені, у вигляді двоокису вуглецю (СО2). Лише 15% препарату виводиться через нирки та кишечник.

Показання до застосування.

Дегенеративні та інволюційні мозкові психоорганічні синдроми і наслідки цереброваскулярної недостатності, такі як первинні та вторинні порушення розумової функції у людей похилого віку, які характеризуються порушеннями пам’яті, сплутаністю свідомості, дезорієнтацією, зниженням мотивації та ініціативності, зниженням здатності до концентрації уваги.

Зміни в емоційній та поведінковій сфері: емоційна нестабільність, роздратованість, зниження інтересу; стареча псевдомеланхолія.

 

Спосіб застосування та дози. Гліатилін призначають внутрішньо, бажано до прийому їжі, по 400 мг (1 капсула) 2-3 рази на добу. Тривалість лікування становить 3-6 місяців.

Побічна дія. Як правило, препарат добре переноситься навіть при тривалому застосуванні. В окремих випадках можлива поява алергічних реакцій, нудоти (головним чином як наслідок допамінергічної активації ). У такому разі дозу препарату знижують.

Протипоказання. Гіперчутливість, вагітність, період лактації.

Передозування. Перші ознаки передозування Гліатиліну можуть проявлятися нудотою, що потребує зниження дози препарату. Терапія симптоматична.

 

Особливості застосування.

Вплив на здатність керування автотранспортом та роботу зі складними механізмами.

Не впливає на здатність керувати автомобілем та складними механізмами.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія з іншими лікарськими засобами не встановлена.

Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі не вище 25 °С у місці, недоступному для дітей. Термін придатності - 3 роки.