Отипакс® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозорий розчин, безбарвний або з жовтуватим відтінком, з запахом спирту;

склад: 16г розчину містить 0,64г феназону та 0,16г лідокаіна гідрохлориду;

допоміжні речовини: тіосульфат натрію, етанол, гліцерин, вода очищена.

 

Форма выпуску. Краплі вушні.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби для застосування в отології. АТС S02DA30.

Фармакологічні властивості. Має виражені знеболювальні та протизапальні властивості. Дія препарату зумовлена фармакологічними властивостями його складових частин. Лідокаїн чинить місцевий знеболювальний ефект, а феназон має протизапальні властивості. Феназон також значно посилює анестезуючий ефект лідокаїну. Комбінація феназону з лідокаїном скорочує час до початку анестезуючого ефекту, збільшує тривалість та виразність знеболювального ефекту, що дозволяє швидко знімати больовий синдром при отитах. Зменшення болю починається приблизно через п’ять хвилин після закапування, одночасно зменшується гіперваскуляризація (гіперемія) барабанної перетинки. Практично повне зникнення больового синдрому настає протягом 15-30 хвилин.

Фармакокінетика. При закапуванні у вуха, Отипакс® діє місцево та не проникає до органів і систем організму. Не відбувається системного всмоктування активних інгредієнтів. При такому способі застосування діючі речовини препарату та його метаболіти не виявляються у крові та інших біологічних середовищах організму наявними в наш час методами.

Показання для застосування. Місцеве симптоматичне лікування та знеболювання при:

середньому отиті в гострому періоді;

отиті, як ускладненні після грипу;

баротравматичному отиті.

Цей засіб може застосовуватися у дітей, починаючи з грудного віку, у підлітків та дорослих.

Спосіб застосування та дози. Закапувати у зовнішній слуховий хід 2-3 рази на добу по 4 краплі. Курс лікування не повинен перевищувати 10 днів.

Побічна дія. Зрідка місцеві реакції подразнення та сенсибілізації.

 

Протипоказання. Інфекційне чи травматичне (перфорація) ушкодження барабанної перетинки. Гіперчутливість до компонентів, особливо до лідокаїну.

Передозування. За умови дотримування вимог до способу застосування передозування неможливе.

 

Особливості застосування. Перед закапуванням препарату слід зняти алюмінієву кришечку з флакона, потягнувши за язичок. Дістати піпетку та насадити з зусиллям на флакон. Відкрутити білий ковпачок. Перевернути флакон і закапати 4 краплини, злегка натискуючи на центральну частину піпетки. Після застосування щільно закрутити білий ковпачок на піпетці та вкласти флакон в упаковку.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При дослідженні клінічної толерантності Отипаксу® було з’ясовано, що при місцевому застосуванні препарату не спостерігається взаємодії з одночасно призначеними аналгезивними та протизапальними препаратами, місцевими чи системними антибіотиками, дезінфікуючими засобами.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі до 25ºС. Термін зберігання - 5 років від дати випуску препарату та шість місяців після першого застосування.