Нистатин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Nystatin; 19-мікозамінілністатинолід;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою світло-жовтого із зеленкуватим відтінком кольору, із запахом ваніліну;

склад: 1 таблетка містить ністатину 500 000 ОД;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, тальк, кальцію стеарат, метилцелюлоза МЦ-100, натрію кроскармелоза, гіпромелоза, титану діоксид, ванілін, піразолоновий жовтий, коповідон (плаздон S-630).

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при кишкових інфекціях. Ністатин. Код АТС: А07A A02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Ністатин належить до антибіотиків полієнової структури і продукується Streptomyces noursei. Ністатин вбудовується в клітинну мембрану грибів і порушує її проникність, що приводить до виходу основних клітинних компонентів і лізису клітин.

Ністатин вибірково діє на патогенні дріжджеподібні гриби роду Candida та на Aspergillus. Чинить фунгістатичну, а у великих дозах – фунгіцидну дію. Стійкість до ністатину розвивається дуже повільно.

Фармакокінетика. При застосуванні внутрішньо ністатин слабо всмоктується, резорбтивна дія не виражена. Більша частина ністатину виділяється з калом у незміненому вигляді.

 

Показання для застосування. Профілактика та лікування кандидозів слизових оболонок (ротової порожнини), шкіри, органів травлення; профілактика кандидозів при тривалій терапії препаратами групи пеніциліну та іншими антибіотиками, особливо при пероральному застосуванні антибіотиків тетрациклінового ряду, левоміцетину, неоміцину та ін.

 

Спосіб застосування та дози. Застосовують внутрішньо. Таблетки проковтують не розжовуючи.

Дорослим - по 500 000 ОД (1 таблетка), 3-4 рази на добу; добова доза – 1,5-3 млн ОД, у тяжких випадках – 4-6 млн ОД.

Дітям старше 3 років - від 1 000 000 до 1 500 000 ОД на день, у 2-3 прийоми.

Курс лікування - 10-14 днів. За необхідності курс повторюють через 2-3 тижні.

Побічна дія. Рідко можливі диспептичні явища (нудота, блювання, діарея, болі в животі), алергічні реакції: шкірний свербіж, висипання, пропасниця, озноб.

Протипоказання. Підвищена чутливість до ністатину.

 

Передозування. Посилення побічної дії препарату. Терапія - симптоматична.

Особливості застосування. Призначення Ністатину при вагітності можливо у випадку, якщо передбачувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плоду. Не встановлено, чи виділяється ністатин з грудним молоком, тому за необхідності призначення в період лактації слід вирішити питання про припинення грудного годування.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні Ністатину з клотримазолом активність останнього знижується.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при температурі від 15 до 25 °С. Термін зберігання – 3 роки.