Натрия хлорид инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: sodium chloridе;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий, безбарвний стерильний апірогенний розчин солонкуватого смаку; іонний склад, ммоль/л: Na+ - 154. Cl- - 154. Теоретична осмолярність – 308 мОсм/л;

склад: 1 мл розчину містять натрію хлориду 0,009 г;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Розчини електролітів. Код АТС B05С В01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Розчин Натрію хлориду 0,9% нормалізує водно-сольовий баланс. Швидко виводиться із судинної системи. Препарат утримується у судинному руслі короткий час і дуже швидко переходить до інтерстиціального сектора та внутрішньоклітинно. Через 1 год в судинах залишається лише приблизно половини введеного розчину.

 

Показання для застосування. Приготування розчинів лікарських засобів для зовнішнього та парентерального застосування. Може застосовуватися місцево для промивання ран, очей, слизової оболонки.

 

Спосіб застосування та дози. Застосовують внутрішньовенно, внутрішньом’язово, підшкірно залежно від способу введення основного лікарського засобу.

 

Побічна дія. Відсутня.

 

Протипоказання. Несумісність основного лікарського засобу та розчинника.

Передозування. Малоімовірне.

Особливості застосування. Перед розчиненням лікарського засобу слід перевірити, чи можливо застосування розчину Натрію хлориду для розчинення даного лікарського засобу.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат сумісний з більшістю лікарських засобів, тому його застосовують для розчинення різних лікарських засобів. Одночасне призначення з кортикостероїдами чи кортикотропіном потребує постійного контролю рівня електролітів крові.

 

Умови і термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому місці при температурі від +8°С до +25°С. Термін придатності – 5 років.