Нитрофунгин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: 2-хлор-4-нітрофенол;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина, від жовтого до зеленкувато-жовтого кольору, із запахом спирту;

склад: хлорнітрофенолу 0,25 г у 25 мл розчину;

допоміжні речовини: триетиленгліколь, етанол, вода очищена.

 

Форма випуску. Розчин для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Протимікозний засіб для місцевого застосування. Код АТС D01A E.

Фармакологічні властивості. Препарат характеризується антисептичною та дезінфікуючою дією на грампозитивні та грамнегативні бактерії, мікобактерії, деякі гриби. Активний відносно збудника дерматомікозів. Діє фунгістатично.

Фармакокінетика. Фенол абсорбується із шлунково-кишкового тракту, шкіри, слизових оболонок. Він метаболізується у фенілглюкоронід та у фенілсульфат. Невелика частина фенолу окислюється до катехоламінів і квінол. Метаболіти виводяться із сечею, яка може мати світло-зелений колір.

Показання для застосування. Дерматомікози, зокрема епідермофітії, трихофітії, кандидози; мікотична екзема, мікози зовнішнього слухового проходу.

Спосіб застосування та дози. Препарат можуть застосовувати дорослі та діти віком від 15 років. На уражені місця препарат наносять крапчасто або натирають 2– 3 рази на день.Лікування триває до зникнення ознак захворювання, але важливо і після зникнення ознак застосовувати препарат тим же способом, 1–2 рази на тиждень (для належного доліковування) протягом 4 тижнів. Інакше – можливий рецидив захворювання.

Для профілактики рецидивів рекомендується застосовувати препарат 1–2 рази на тиждень.

Зазвичай застосовують нерозведений розчин, лише у випадках з гостровираженим запальним проявом на шкірі або, якщо у процесі лікування з’являється подразнення шкіри, препарат розводять водою у співвідношенні 1:1.

 

Побічна дія. В окремих випадках може з’явитися подразнення шкіри у місці нанесення препарату або підвищена чутливість шкіри до прямого сонячного світла. У разі появи цих небажаних реакцій необхідно порадитись із лікарем про подальше застосування препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до хлорнітрофенолу та інших компонентів препарату.

 

Передозування. Випадки передозування при місцевому застосуванні Нітрофунгіну не були описані.

При випадковому проковтуванні фенолу з’являється нудота, блювання, підвищене потіння та діарея. Спочатку може з’явитися збудження, після якого пацієнт може знепритомніти. Депресія центральної нервової системи і подальша недостатність серцево-судинної і дихальної систем можуть викликати навіть смерть. Іноді спостерігається розвиток ацидозу, рідко – гемоліз та метгемоглобінемія з ціанозом. Сеча набуває зеленого відтінку. Іноді спостерігається розвиток едеми легень, ушкодження міокарда і внаслідок цього розлад нирок та печінки, що може призвести до недостатності функції цих органів.

Після проковтування фенолу слід провести промивання шлунка розчином, що містить оливкову або іншу рослинну олію, яка розводить фенол і запобігає його подальшій абсорбції. Можна також приймати активоване вугілля.

Особливості застосування. У період вагітності та під час лактації препарат можна застосовувати тільки в обгрунтованих випадках.

Якщо протягом трьох днів застосування препарату не спостерігається терапевтичний ефект або прояви захворювання посилюються, необхідно переглянути тактику лікування.

Оброблені місця потрібно захищати від попадання прямих сонячних променів!

Взаємодія з лікарськими засобами. Невідома.

 

Умови та термін зберігання. Препарат зберігати при температурі від 10°С до 25°С у захищеному від світла, недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 5 років.