Семакс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна прозора рідина із запахом або без нього;

склад: 1 мл розчину містить 1 мг семаксу;

допоміжні речовини: ніпагін (консервант), вода очищена.

 

Форма випуску. Краплі назальні (водні).

Фармакотерапевтична група. Ноотропні та психостимулюючі засоби. Код АТС N06B X.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Семакс – синтетичний пептидний препарат, який є аналогом фрагмента адренокортикотропного гормону (АКТГ4-10) (метіоніл-глутаміл-гістидил-фенілаланіл-проліл-гліцил-пролін), який повністю позбавлений гормональної активності. Всі амінокислоти L-форми.

Семакс впливає на процеси, пов’язані з формуванням пам’яті та навчанням, посилює вибірково увагу при навчанні та аналізі інформації, підвищує інтелектуальні здібності; поліпшує адаптацію організму до гіпоксії, церебральної ішемії, наркозу та інших ушкоджуючих впливів. В умовах нервово-психічного стомлення Семакс полегшує концентрацію уваги, покращує операторську діяльність, сприяє зберіганню і прискоренню відновлення розумової працездатності.

Семакс поліпшує енергетичні процеси мозку, підвищуючи його стійкість до стресових ушкоджень, гіпоксії.

Фармакокінетика. Семакс всмоктується із слизової оболонки носа (до 60 - 70% у перерахуванні на активну речовину). Препарат швидко розподіляється у всі органи і тканини, проникає крізь гематоенцефалічний бар’єр. Він піддається досить швидкій деградації і виведенню з організму.

Показання для застосування. У дорослих: інтелектуально-мнестичні розлади при судинних ураженнях головного мозку, стани після черепно-мозкової травми і нейрохірургічних операцій; для профілактики і лікування постнаркозних розладів, а також астеноневротичних розладів різного генезу, у тому числі після іонізуючого випромінювання. Для підвищення адаптаційних можливостей організму людини в екстремальних ситуаціях, профілактики психічного стомлення при монотонній операторській діяльності у найбільш напружені періоди праці в аварійних умовах.

В офтальмології при атрофіях зорового нерва, невритах запальної, токсико-алергійної етіології.

У педіатрії: як ноотропний засіб у дітей віком від 5 до 14 років при лікуванні мінімальних мозкових дисфункцій (у т. ч. синдром дефіциту уваги з гіперактивністю).

Спосіб застосування та дози. Семакс застосовують інтраназально.

Обережно зрізати кінчик піпетки в місці, вказаному на мал. 1.

Ковпачок повинен щільно закривати піпетку - мал. 2.

Перевернути флакон і, легко постукуючи пальцем в денце, дочекайтеся, щоб рідина заповнила увесь простір піпетки - мал. 3.

Зніміть ковпачок і легким натисненням на широку частину піпетки, витисніть необхідну кількість крапель препарату в носовий хід (на слизову оболонку) - мал. 4.

Зберігати препарат з щільно закритим ковпачком, як показано на мал. 2.

В одній краплі стандартного розчину міститься 0,05 мг активної речовини. Піпеткою розчин препарату у кількості не більше 2 - 3 крапель вводиться у кожний носовий хід.

При необхідності збільшення дозування введення здійснюється у декілька прийомів з інтервалами 10 - 15 хв.

Разова доза для дорослих становить 0,2 - 2,0 мг (із розрахунку 3-30 мкг/кг).

Добова доза для дорослих становить 0,5 - 5,0 мг (із розрахунку 7-70 мкг/кг).

Препарат призначають щодня протягом 3 - 5 днів, за необхідності курс лікування триває до 14 днів.

Дія препарату починається через 40 - 60 хв і продовжується протягом 24 - 48 год при одноразовому застосуванні.

Як стимулятор розумової діяльності: 0,2 мг 1 раз на добу (2 краплі у кожний носовий хід) протягом 3 - 5 днів, за необхідності курс лікування продовжується до 14 днів.

При лікуванні і реабілітації хворих з астено-невротичною симптоматикою і деякими органічними ураженнями головного мозку: по 2 - 3 краплі у кожний носовий хід 2 - 3 рази на добу протягом 5 - 10 днів.

При лікуванні мігреней і невропатії трійчастого нерва: по 2 краплі у кожний носовий хід 3 рази на добу протягом 5 - 10 днів.

При тромбофлебіті мозку: 3 краплі 4 рази на день у кожний носовий хід протягом чотирьох тижнів; перерва 21 день; після перерви дозування таке: 2 краплі 3 раза на день у кожний носовий хід протягом чотирьох тижнів під наглядом невропатолога.

При органічній дегенеративній патології судин мозку: 3 краплі 4 рази на день у кожний носовий хід протягом чотирьох тижнів; 28 днів перерви; потім дозування призначається за схемою: 2 краплі 3 рази на день протягом чотирьох тижнів під наглядом невропатолога.

При захворюванні Паркінсона: 3 краплі 4 рази на день у кожний носовий хід протягом шести тижнів; потім 21 день перерви; потім дозування призначається за такою схемою: 2 краплі 3 рази на день в обидва носові ходи протягом шести тижнів під наглядом невропатолога.

При захворюваннях зорового нерва препарат закапується дорослим по 2 - 3 краплі у кожний носовий хід 2 - 3 рази на добу. Добова доза для дорослих 0,6 - 0,9 мг/добу. Курс лікування 7 - 10 днів. Крім того, препарат може вводитися шляхом ендоназального електрофорезу. Препарат вводиться з аноду. Сила струму 1 мА, тривалість впливу 8 - 12 - 15 хв.

Добова доза для дорослих 0,4 - 0,6 мг/добу. Курс лікування 7 - 10 днів.

У педіатрії.

При мінімальних мозкових дисфункціях у дітей старше 5 років препарат закапується по 1 - 2 краплі у кожний носовий хід 2 рази на добу (вранці і ввечері). Добова доза 0,2 - 0,4 мг/добу. Курс лікування 30 днів.

 

Побічна дія. Збудженість, безсоння.

Протипоказання. Гострі психотичні стани, розлади, які супроводжуються тривогою, вагітність, період годування груддю, захворювання ендокринної системи. Підвищена чутливість до компонентів препарату.

Не застосовують для лікування дітей віком до 5 років.

 

Передозування. У разі застосування доз, що перевищують терапевтичні - лікування симптоматичне.

 

Особливості застосування. Препарат слід наносити на слизову оболонку носа, не глибоко вводячи піпетку в носовий хід.

Не виявляє впливу на керування транспортними засобами та працю з точними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Враховуючи спосіб введення Семаксу (інтраназальний), небажано введення інтраназальних засобів, які мають місцеву судинозвужувальну дію.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі не вище 10°С. Не заморожувати.

Термін придатності – 2 роки.

Залишки препарату після закінчення лікування не зберігають.