Лейковорин-Тева инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назва: фолінієва кислота (folic acid); 5-форміл-5,6,7,8-тетрагідрофолієва кислота;

основні фізико-хімічні властивості: жовтий прозорий розчин;

склад: 1 мл розчину містить 10 мг фолінієвої кислоти у вигляді кальцієвої солі;

допоміжні речовини: натрію хлорид, натрій гідроксид, розбавлена 1:20 кислота хлористоводнева, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються для усунення токсичних ефектів протипухлинної терапії.

Фармакологічні властивості. Лейковорин-ТЕВА похідне метаболіту тетрагідрофолієвої кислоти, відновлена форма фолієвої кислоти. Тетрагідрофолієва кислота як кофермент бере участь у синтезі нуклеїнових кислот. Препарат застосовують як антидот лікарських засобів -- інгібіторів дегідрофолатредуктази (антагоністів фолієвої кислоти -’ метотрексату, піриметаміну, триметоприму), оскільки метаболізм Лейковорину-ТЕВА здійснюється без участі цього ферменту. У зв’язку з відмінностями у механізмах транспорту препарату через мембрани здорових та пухлинних клітин захисна дія Лейковорину-ТЕВА при терапії антиметаболітами проявляється вибірково по відношенню до здорових клітин. Чинить лікувальний ефект при мегалобластній анемії, викликаній дефіцитом фолієвої кислоти.

Фармакокінетика. В організмі Лейковорин-ТЕВА швидко та інтенсивно метаболізується з утворенням інших похідних тетрагідрофолієвої кислоти, включаючи 5-метилтетрагідрофолат, який є головною транспортною та депо-формою фолатів в організмі.

Після в/м введення терапевтичний ефект розвивається через 10-20 хв., після в/в введення -менш ніж через 5 хв.; пік концентрації у плазмі крові - в середньому через 10 хв. після введення. Парентеральне введення та прийом всередину дають однаковий біологічний ефект. Тетрагідрофолієва кислота та її деривати розподіляються у всіх тканинах; печінка містить майже половину загальної кількості фолатів в організмі. Фолати в помірній кількості проникають через ГЕБ. Лейковорин-ТЕВА метаболізується у печінці головним чином з утворенням активного 5-метилтетрагідрофолату. Протягом 30 хв. після в/в введення метаболізується 66%, після в/м — 72% Лейковорину-ТЕВА. Період напіввиведення препарату після в/м, в/в введення становить 6,2 год. Тривалість дії —3-6 год незалежно від шляху введення. Лейковорин-ТЕВА виводиться переважно з сечею (80 - 90% від введеної дози) у вигляді метаболітів. Приблизно 5 - 8% препарату виділяється з калом.

Показання для застосування. Як антидот антагоністів фолієвої кислоти (метотрексат, піріметамін або триметоприм), у тому числі як протекторний засіб після високодозової терапії метотрексатом у хворих з остеогенною саркомою; при паліативному лікуванні поширеного раку колоректального відділу кишечнику (перед введенням 5-фторурацилу); лікування мегалобластної анемії, обумовленої дефіцитом фолієвої кислоти.

Спосіб застосування та дози. Введення після інфузії високих доз метотрексату (12 – 15 мг/м2 протягом 4 год.):

- при нормальній елімінації метотрексату (рівень в плазмі крові через 24 год після інфузії приблизно 1.0 мкМ, через 48 год. - 1 мкМ, через 72 год. - менше 0,2 мкМ). Лейковорин-ТЕВА вводять у дозі 15 мг (приблизно 10 мг/м2) кожні 4 год. 10 разів через 24 год. від початку інфузії метотрексату; при нудоті та блюванні - Лейковорин-ТЕВА вводять парентерально;

- при уповільненому пізньому виведенні метотрексату (рівень у плазмі крові через 72 год. після інфузії - більше 0,2 мкМ, через 96 год. - більше 0,05 мкМ) Лейковорин-ТЕВА вводять у дозі 15 мг в/м або в/в кожні 6 год. до зниження рівня метотрексату нижче 0,05 мкМ;

- при уповільненому ранньому виведенні метотрексату і/або ОПН (через 24 год. рівень метотрексату у сироватці крові 50 мкМ або вищий, через 48 год. - 5 мкМ або вищий; рівень креатиніну у крові через 24 год після введення метотрексату підвищується на 100% або вище) Лейковорин-ТЕВА вводять в дозі 150 мг в/в кожні 3 год. до зниження рівня метотрексату нижче 1 мкМ, потім по 15 мг в/в кожні 3 год. до зниження рівня метотрексату нижче 0,05 мкМ. Під час лікування визначають рівень креатиніну та метотрексату у сироватці крові не менше 1 разу на добу. Введення Лейковорину-ТЕВА, гідратацію та залуження сечі (рН 7,0) продовжують доти, доки рівень метотрексату не стане меншим 0,05 мкМ.

У разі виражених проявів токсичності терапію Лейковорином-ТЕВА продовжують додатково протягом 24 год. (всього 14 послідовних доз за 84 год.).

При мегалобластній анемії, викликаній дефіцитом фолієвої кислоти, Лейковорин-ТЕВА вводять парентерально щоденно у дозі до 1 мг.

При раку колоректального відділу кишечнику Лейковорин-ТЕВА в дозі 200 мг/м2 вводять в/в повільно безпосередньо перед в/в введенням 5-фторурацилу в дозі 370 мг/м2 щоденно протягом 5 днів. Повторні курси проводять з інтервалом 4 тижні, коректуючи дозу 5-фторурацилу в залежності від переносимості препарату.

Для приготування розчину у флакон з препаратом додають 5 мл стерильної води для ін’єкцій, яка містить 0,9% бензилового спирту. Приготований розчин залишається стабільним протягом 7 днів. Якщо для розчинення використовують звичайну воду для н’єкцій, невикористаний розчин зберіганню не підлягає

Побічна дія. Можливі кропив’янка, розвиток анафілактичного шоку. Описані випадки розвитку тромбоцитозу у хворих, які отримували Лейковорин-ТЕВА в поєднанні з в/а інфузією метотрексату.

Протипоказання. Мегалобластна анемія, обумовлена дефіцитом вітаміну В12.

Передозування. Фолієва кислота має низьку токсичність; не відзначено побічних ефектів у дорослих після прийому в дозі 400 мг/добу протягом 5 місяців або 10 мг/добу протягом 5 років. Передозування Лейковорину-ТЕВА може нівелювати хіміотерапевтичну дію антагоністів фолієвої кислоти.

 

Особливості застосування. При передозуванні антагоністів фолієвої кислоти лікування Лейковорином-ТЕВА потрібно починати якомога раніше, оскільки ефективність антитоксичної дії препарату при призначенні у пізній строк передозування знижується.

Уповільнення елімінації метотрексату може бути пов’язане з затримкою рідини (набряки, асцит, плеврит), нирковою недостатністю або неадекватною гідратацією під час лікування. У таких випадках показане триваліше застосування Лейковорину-ТЕВА у високих дозах. При призначенні Лейковорину-ТЕВА в дозах, що перевищують рекомендовані для перорального прийому, препарат слід вводити в/в.

Ліофілізована форма Лейковорину-ТЕВА містить як консервант бензиловий спирт і її не варто застосовувати у дітей у віці до 1 року.

Вагітним препарат призначають тільки за абсолютними показаннями. З обережністю призначають у період грудного вигодовування.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Лейковорин-ТЕВА у високих дозах може послаблювати протисудомну дію фенобарбіталу, фенітоїну та примідону та збільшувати частоту епілептичних нападів, особливо у дітей. Лейковорин-ТЕВА може посилювати токсичні ефекти 5-фторурацилу, що потребує корекції дози останнього. Лейковорин-ТЕВА у високих дозах може знижувати ефективність метотрексату при його інтралюмбальному введенні.

Умови та термін зберігання. 3 роки у холодильнику при температурі 2°С - 8°С. Захищати від світла.