Дона инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості:

ампула А з коричневого прозорого скла, містить безбарвну або блідо-жовтовату прозору рідину, без суспендованих часток;

ампула В (розчиник) з безкольорового прозорого скла, містить, безбарвну прозору рідину, без суспендованих часток;

Склад:

ампула А: 2 мл розчину (1 ампула) містить: кристалічного глюкозаміну сульфату 400, лідокаїну гідрохлориду 10 мг;

допоміжні речовини: натрію хлорид, вода для ін’єкцій;

ампула В: дієтаноламін, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

 

Фармакотерапевтична група.

Нестероїдні та протизапальні і протиревматичні засоби. Код АТС М01АХ05.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Впливає на обмін в хрящовій тканині. Глюкозаміну сульфат являє собою сіль аміномосахариду глюкозаміну з низькою молекулярною масою, ретельно очищену від макромолекулярних компонентів. Препарат заповнює ендогенний дефіцит глюкозаміну, стимулює синтез протеогліканів і гіалуронової кислоти синовіальної рідини. Збільшує проникність суглобної капсули, відновлює ферментативні процеси в клітинах синовіальної мембрани і суглобного хряща. Протизапальна дія глюкозаміну сульфату зумовлена блокуванням утворення супероксидних радикалів макрофагами і інгібуванням лізосомальних ферментів. Препарат сприяє фіксації сірки в процесі синтезу хондроїтинсірчаної кислоти, полегшує нормальне відкладання кальцію в кістковій тканині. Гальмує розвиток дегенеративних процесів у суглобах, відновлює їх функцію, зменшуючи біль у суглобах. Сульфати також беруть участь у синтезі глікозаміногліканів і метаболізмі тканини хряща. Сульфатні ефіри бічних ланцюгів у складі протеогліканів мають велике значення для підтримання еластичності і здатності утримувати воду матриксу хряща. Зменшення клінічних симптомів виявляється звичайно через 2 тижні від початку лікування зі збереженням клінічного поліпшення протягом 8 тижнів після відміни препарату.

Лідокаїну гідрохлорид це місцевоанестезуючий засіб, який застосовується для зменшення болю при введенні препарату внутрішньом’язово.

Фармакокінетика. Після внутрішньом’язового введення глюкозаміну сульфат швидко проходить крізь біологічні бар’єри і проникає в тканини, переважно суглобного хряща. Період напіввиведення становить 68 годин.

 

Показання для застосування.

Остеоартроз різної локалізації (у тому числі артроз колінного і тазостегнового суглобів, міжхребцевий остеохондроз, спондилоартроз); хондромаляція надколінка; лопатково-плечовий періартрит.

Спосіб застосування та дози. ВНУТРІШНЬОМ’ЯЗОВО! Препарат не призначений для внутрішньовенного введення.

Перед застосуванням змішати розчин В (розчинник) із розчином А (розчин препарату) в одному шприці. Приготований розчин препарату вводять внутрішньом’язово дорослим по 3 мл (розчин А+В) 3 рази на тиждень протягом 4-6 тижнів. Ін’єкції препарату можна поєднувати з пероральним прийомом всередину препарату в порошку.

Побічна дія. Препарат переноситься добре, але в окремих випадках можуть спостерігатися нижченаведені побічні явища.

 З боку травної системи: гастралгія, метеоризм, діарея, запор.

Алергічні реакції: кропив’янка, свербіж.

Протипоказання. Підвищенна чутливість до глюкозаміну сульфату, лідокаїну та інших компонентів препарату. Через наявність лідокаїну в складі препарату він протипоказаний хворим з порушенням серцевої провідності та гострою серцевою недостатністю, з епілептиформними судомами в анамнезі, з тяжкими порушеннями функцій печінки та нирок; у періоди вагітності та лактації, а також дітям до 12 років.

Передозування. Випадки передозування не відмічались.

Особливості застосування. Адекватних і суворо контрольованих досліджень щодо безпеки та ефективності препарату Дона у дітей до 12 років, а також в періоди вагітності та лактації не проводилось.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат сумісний з нестероїдними протизапальними засобами та глюкокортикостероїдами. Збільшує абсорбцію тетрациклінів, зменшує - напівсинтетичних пеніцилінів, хлорамфеніколу.

Умови та термін зберігання.

 Зберігати у недоступному для дітей місці при темпиратурі 25±5°С.Термін придатності - 2 роки. Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності.