Небидо ® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: testosterone;

основні фізико-хімічні властивості: олійний прозорий розчин жовтуватого кольору;

склад: 1 ампула (4 мл) містить 1 000 мг тестостерону ундеканоату

(250 мг тестостерону ундеканоату/мл).

допоміжні речовини: бензилбензоат, олія рицинова, рафінована (для парентерального використання).

 

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

 

Фармакотерапевтична група. Гормони та їх аналоги. Андрогени.

Код АТС G03B A03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Тестостерону ундеканоат є складним ефіром природного андрогену, тестостерону. Активна форма, тестостерон, утворюється в результаті відщеплення бічного ланцюга.

Тестостерон є найважливішим андрогеном у чоловічому організмі і синтезується, головним чином, у яєчках і у меншій кількості у корі надниркових залоз.

Тестостерон відповідає за формування чоловічих статевих ознак під час внутрішньоутробного розвитку, у ранньому дитинстві, а також у період статевого дозрівання, а згодом - за підтримку чоловічого фенотипу і андрогенозалежні функції (наприклад, сперматогенез, допоміжні статеві залози). Він також виконує деякі функції, наприклад, у шкірі, м’язах, кістках скелета, нирках, печінці, кістковому мозку і ЦНС.

Недостатня секреція тестостерону спричинює розвиток чоловічого гіпогонадизму, що характеризується низькими концентраціями тестостерону в сироватці. До симптомів, пов’язаних із чоловічим гіпогонадизмом, крім іншого, належать імпотенція, зниження статевого потягу, стомлюваність, депресивні стани, відсутність, недорозвиненість або регрес вторинних статевих ознак, а також підвищений ризик остеопорозу. Екзогенні андрогени призначаються з метою підвищення недостатніх рівнів ендогенного тестостерону, а також для поліпшення відповідних симптомів.

Залежно від цільового органу діапазон дії тестостерону є головним чином андрогенним (наприклад, простата, сім’яні пухирці, придаток яєчка) або протеїно-анаболічним (м’язи, кістки, кровотворна система, нирки, печінка).

Дія тестостерону в деяких органах виявляється після периферичного перетворення тестостерону в естрадіол, що потім зв’язується з рецепторами естрогенів у ядрах клітин-мішеней (наприклад, гіпофіза, жирової тканини, мозку, кісток і тестикулярних клітин Лейдига).

У чоловіків з гіпогонадизмом використання андрогенів знижує жирову масу тіла, збільшує безжирову масу тіла, м’язову силу, а також запобігає втраті кісткової тканини. Андрогени можуть покращити статеву функцію, а також чинити позитивний психотропний вплив шляхом поліпшення настрою.

Фармакокінетика.

Абсорбція

Небідо являє собою препарат-депо, що вводиться внутрішньом’язово, який містить тестостерону ундеканоат, і внаслідок цього ефект першого проходження відсутній. Після внутрішньом’язової ін’єкції тестостерону ундеканоату у вигляді олійного розчину дана сполука поступово вивільнюється з депо й майже повністю розщеплюється сироватковими естеразами на тестостерон і ундеканоїнову кислоту. Зростання концентрації тестостерону в сироватці відносно базальних показників може визначатися вже наступного дня після ін’єкції.

Розподіл

Під час двох окремих досліджень середні максимальні концентрації тестостерону, що становлять 24 і 45 нмоль/л, визначалися відповідно через 14 і 7 днів після одноразової внутрішньом’язової ін’єкції 1 000 мг тестостерону ундеканоату чоловікам з гіпогонадизмом. Постмаксимальні рівні тестостерону знижувалися з періодом напіввиведення, що становить, за оцінками, приблизно 53 дні.

У сироватці чоловіків близько 98% циркулюючого тестостерону зв’язується з глобуліном, що зв’язує статеві гормони (ГЗСС) і альбуміном. Біологічно активною вважається тільки вільна фракція тестостерону. Після внутрішньовенної інфузії тестостерону літнім чоловікам уявний об’єм розподілу визначався на рівні приблизно 1 л/кг.

Метаболізм

Тестостерон, що утворюється в результаті розщеплення складного ефіру тестостерону ундеканоату, метаболізується і виводиться з організму тими ж шляхами, що й ендогенний тестостерон. Ундеканоїнова кислота метаболізується за допомогою b-окиснення так само, як і інші аліфатичні карбонові кислоти.

Виведення з організму

Тестостерон підлягає значній метаболізації в печінці та за її межами. Після введення міченого тестостерону близько 90% радіоактивності визначається в сечі у вигляді глюкоронідних і сульфатних кислотних кон’югатів, а 6% після проходження внутрішньопечінкової циркуляції виявляється у фекаліях. Продукти, що визначаються в сечі, включають андростерон і етіохоланолон.

Рівноважна концентрація

Після повторних внутрішньом’язових ін’єкцій 1 000 мг тестостерону ундеканоату чоловікам з гіпогонадизмом при 10-тижневому інтервалі між ін’єкціями рівноважна концентрація досягалася між 3-ю і 5-ю ін’єкціями. Середні максимальні і середні мінімальні концентрації тестостерону в стані рівноваги становили приблизно 42 і 17 нмоль/л відповідно. Постмаксимальні рівні тестостерону в сироватці знижувалися з періодом напіввиведення, рівним приблизно 90 дням, що відповідає швидкості вивільнення речовини з депо.

 

Показання для застосування.

Лікування первинного і вторинного гіпогонадизму у чоловіків.

 

Спосіб застосування та дози.

Ін’єкція Небідо (1 ампула містить 1 000 мг тестостерону ундеканоату) проводиться один раз на 10 - 14 тижнів. При такій частоті ін’єкцій забезпечується підтримка достатнього рівня тестостерону і не відбувається кумуляції речовини.

Ін’єкції слід робити дуже повільно. Препарат призначений тільки для внутрішньом’язових ін’єкцій. Необхідно ретельно стежити за тим, щоб речовина, яка вводиться, не потрапила у судину.

- Початок лікування

Перед початком лікування слід визначити рівень вмісту тестостерону в сироватці. Перший інтервал між ін’єкціями може бути скорочений, але він повинен становити не менше 6 тижнів. Рівноважна концентрація при такій ударній дозі досягається швидко.

- Індивідуальне коректування лікування

Наприкінці інтервалу між ін’єкціями рекомендується час від часу вимірювати рівень вмісту тестостерону в сироватці. Якщо цей рівень нижче нормальних показників, даний факт може свідчити про необхідність скорочення інтервалу між ін’єкціями. При високих концентраціях слід розглянути питання про доцільність подовження даного інтервалу. Інтервал між ін’єкціями повинен залишатись у межах рекомендованого діапазону, що становить 10 - 14 тижнів.

 

Побічна дія.

У ході клінічних випробувань реєструвалися наступні побічні дії, припустимо пов’язані з використанням Небідо:

Система організму

Поширені* (≥ 1/100)

Шлунково-кишкова система

Діарея

Скелетно-м’язова система

Біль у ногах, артралгія

Центральна нервова система

Запаморочення, підвищене потовиділення, головний біль

Дихальна система

Респіраторні порушення

Шкіра

Акне, біль у молочних залозах, гінекомастія, свербіж, шкірні порушення

Сечостатева система

Біль у яєчках (захворювання простати**)

Загальні порушення і стан місця ін’єкції

Біль у місці ін’єкції, підшкірна гематома в місці ін’єкції

*Внаслідок малої вибірки учасників досліджень частота кожної зареєстрованої побічної дії, поява якої припустимо пов’язана з використанням препарату, попадає, принаймні, у категорію “поширені” (≥ 1/100).

** Один випадок ущільнення середньої частини невеликої за розміром простати.

У літературі відмічалися наступні побічні реакції на препарати, що містять тестостерон:

Система організму

Побічні дії

Порушення у крові та лімфатичній системі

Рідкі випадки поліцитемії

Метаболічні і аліментарні порушення

Збільшення маси тіла

Скелетно-м’язова система

М’язові судоми

Центральна нервова система

Нервозність, ворожість, депресія

Дихальна система

 Апное уві сні

Гепатобіліарні порушення

Дуже рідко має місце жовтяниця і відхилення у показниках функції печінки

Шкіра і придатки шкіри

Можуть мати місце різні шкірні реакції, включаючи акне, себорею і облисіння

Порушення в репродуктивній системі і молочних залозах

Зміни лібідо, збільшення частоти ерекцій; терапія препаратами з високими дозами тестостерону звичайно спричинює зворотне припинення або скорочення сперматогенезу, внаслідок чого зменшується розмір яєчок;

терапія гіпогонадизму шляхом заміщення тестостерону зрідка може спричинити персистуючі болючі ерекції (пріапізм)

Загальні порушення і стан місця ін’єкції

Тривале лікування тестостероном або його використання у високих дозах іноді можуть призводити до збільшення частоти випадків затримки рідини і набряків; можуть виникати реакції в місці ін’єкції, а також реакції гіперчутливості

 

Протипоказання.

Небідо не повинен використовуватися за наявності андрогенозалежної карциноми простати або молочної чоловічої залози; гіперкальціємії, що супроводжує злоякісні пухлини; при пухлинах печінки в даний час або в анамнезі; а також при підвищеній чутливості до діючої речовини або до будь-якого допоміжного компонента препарату.

Небідо протипоказаний жінкам.

 

Передозування.

У випадку передозування не потрібна спеціальна терапія, за винятком переривання терапії препаратом або зменшення дози.

Особливості застосування.

При використанні андрогенів для лікування пацієнтів похилого віку може підвищуватися ризик розвитку гіперплазії простати. Незважаючи на відсутність очевидних доказів того, що андрогени дійсно можуть спричинити розвиток карциноми простати, вони можуть сприяти росту вже наявної карциноми простати. У зв’язку з цим перед початком лікування препаратами, що містять тестостерон, карцинома простати повинна бути виключена.

У профілактичних цілях рекомендується проводити регулярні обстеження простати у чоловіків.

У пацієнтів, які перебувають на тривалій терапії андрогенами, рекомендується періодично перевіряти рівні гемоглобіну і гематокриту з метою виявлення випадків поліцитемії (див. розділ “Побічна дія”).

Під час використання гормональних речовин, таких, наприклад, як сполуки тестостерону, зрідка спостерігалися доброякісні і, дуже рідко - злоякісні пухлини печінки. В окремих випадках ці пухлини призводили до загрозливої для життя внутрішньочеревної кровотечі. Якщо у чоловіка, що використовує Небідо, виникають сильні болі у верхній частині живота, збільшення печінки або присутні ознаки внутрішньочеревної кровотечі, при диференціальній діагностиці треба врахувати ймовірність наявності пухлини печінки.

Необхідно дотримуватись обережності стосовно пацієнтів, які схильні до набряклості.

Клінічні випробування Небідо за участі дітей або підлітків до 18 років дотепер не проводилися.

Використання тестостерону для лікування дітей разом з маскулінізацією може спричинити прискорений ріст і дозрівання кісткової тканини, а також передчасне замикання зони росту епіфіза, що в результаті призведе до зниження кінцевого росту. Можлива поява звичайних вугрів.

Існуючий синдром апное уві сні може посилитися.

Як і всі олійні розчини, Небідо вводиться внутрішньом’язово. Досвід показує, що при надзвичайно повільному введенні розчину можна уникнути появи короткочасних реакцій, що іноді спостерігаються під час або одразу після ін’єкції олійного розчину (позиви до кашлю, напади кашлю, пригнічення дихання).

Вплив на здатність управляти автомобілем і працювати з механізмами.

Небідо не чинить жодного впливу на здатність керувати машинами і працювати з механізмами.

Зловживання препаратом або звикання.

Андрогени не використовуються для посилення розвитку м’язів у здорових суб’єктів, так само як і для підвищення фізичних здібностей.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Андрогени можуть підвищити рівень вмісту цукру в крові, знижуючи тим самим дію інсуліну. Може виникнути необхідність знизити дозу гіпоглікемійного препарату.

Можлива взаємодія з препаратами, які індукують мікросомальні ферменти (наприклад барбітурати), що може призвести до зростання кліренсу тестостерону.

Андрогени можуть вплинути на метаболізм інших лікарських засобів. Відповідно до цього, концентрації речовин у плазмі і тканинах можуть змінюватися: наприклад, відмічалося зростання сироваткових концентрацій оксифенбутазону. Крім того, повідомлялося, що тестостерон і його похідні підвищують активність пероральних антикоагулянтів, що, можливо, викликає необхідність у коректуванні дози. Незалежно від даного факту, треба завжди дотримуватися обмежень, що стосуються внутрішньом’язових ін’єкцій пацієнтам із набутими або спадковими порушеннями згортуваності крові.

Несумісність.

Оскільки дослідження щодо сумісності не проводилися, не слід змішувати даний медичний препарат з іншими лікарськими засобами.

Умови та термін зберігання..

Зберігати при температурі не вище 30 °С у недоступному для дітей місці.

Вміст ампули вводити внутрішньом’язово безпосередньо після розкриття ампули.

Термін придатності -3 роки