ЦФДА-1 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина без запаху;

склад:

1 мл розчину містить:

кислота лимонна (моногідрат)

0,00327 г

натрію цитрат (дигідрат)

0,0263 г

натрія дигідрофосфат (дигідрат)

0,00251 г

декстроза (безводна)

0,0290 г

аденін

0,000275 г

допоміжні речовини: Вода для ін’єкцій.

 

Форма випуску. Розчин

 

Фармакотерапевтична група. Допоміжні засоби для гемотрансфузій. Код АТС – V07А С.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка: До складу антикоагулянта входить кислота лимонна, яка виконує роль стабілізатора. Натрію цитрат запобігає згортанню, зв’язуючи кальцій, тим самим блокує декілька кальційзалежних етапів каскаду згортання. Аденін – субстрат, з якого еритроцити синтезують АТФ, в результаті чого збільшується їх життєздатність. Натрію дигідрофосфат сприяє підтримці лужних значень рН у процессі зберігання, та інтенсивному включенню аденіну у метаболізм еритроцитів. Декстроза – це основний метаболіт, який використовується еритроцитами для підтримання утворення АТФ в процесі гліколізу.

 

Показання для застосування. Для консервування донорської або аутологічної крові.

Спосіб застосування та дози. Донорську або аутологічну кров збирають в необхідній кількості у полівінілхлоридний контейнер, в якому знаходиться розчин антикоагулянта ЦФДА-1. Під час забору, кров ретельно змішується з антикоагулянтом. Доза антикоагулянта ЦФДА-1 становить 14 мл на 100 мл цільної людської крові. У контейнері ємністю 350 мл кількість антикоагулянту становить 49 мл. У контейнері ємністю 450 мл кількість антикоагулянту становить 63 мл.

 

Побічна дія. Не вивчалась.

Протипоказання. Відсутні.

Передозування. Не можливе.

 

Особливості застосування. Застосування препарату не впливає на фізико-хімічні та біологічні властивості крові. Донорська або аутологічна еритроцитарна маса, законсервована за допомогою ЦФДА-1, може зберігатись при температурі від 2 до 6 ºС протягом 35 днів.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не вивчалась.

 

Умови зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, захищеному від світла місті, при температурі (18 – 22 ºС).

 

Термін зберігання. Закрита упаковка з алюмінієвої фольги зберігається 3 роки. Якщо упаковка з алюмінієвої фольги відкрита або пошкоджена, термін зберігання становить 15 днів.