Санорин® инструкция, аналоги и состав

Показания: Гострий риніт, запалення придаткових пазух носа, євстахіїт, запалення середнього вуха. Також застосовується для зменшення набряку при діагностичних і лікувальних процедурах.
Форма випуска: Краплі назальні.
Санорин<sup>®</sup> Краплі

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: нафазолін; 2-(1-naphthylmethyl)-2-imidazoline nitrate;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна, прозора рідина без запаху;

склад: 10 мл розчину містять нафазоліну нітрату 0,01 г;

допоміжні речовини: кислота борна, етилендіамін, метилпарабен, вода очищена стерилізована.

Форма випуску. Краплі назальні.

Фармакотерапевтична група. Протинабрякові та інші препарати для місцевого застосування при захворюваннях порожнини носа. Симпатоміметики.

Код АТС R01A A08. 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Нафазолін являє собою засіб, що стимулює симпатичну нервову систему і діє на -адренорецептори. Внаслідок судинозвужуючої дії зменшується набряк, гіперемія, ексудація, що сприяє полегшенню носового дихання при ринітах. Нафазолін сприяє відкриттю і розширенню вихідних протоків придаткових пазух носа і євстахієвих труб, що покращує відтік секрету і запобігає осадженню бактерій.

Фармакокінетика. При місцевому застосуванні нафазолін повністю всмоктується.

Терапевтична дія настає протягом 5 хвилин і триває 4–6 годин при інтраназальному застосуванні.

Показання для застосування. Гострий риніт, запалення придаткових пазух носа, євстахіїт, запалення середнього вуха. Також застосовується для зменшення набряку при діагностичних і лікувальних процедурах.

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям старше 15 років закапують по 1 – 3 краплі Санорину 0,1% у кожний носовий хід.

Препарат закапується у носові ходи декілька разів на день (досить 3 разів на день) з інтервалом не менше 4 годин. Препарат не рекомендується застосовувати дорослим

більше тижня, дітям – більше 3 днів. Якщо носовий хід звільниться, застосування можна припинити і раніше. Повторно Санорин можна застосовувати лише через

декілька днів. У разі кровотечі в передній частині носа можна покласти в носовий хід ватний тампон, змочений в 0,05% розчині препарату.

З діагностичною метою після очищення носової порожнини закапують по 3 – 4 краплі препарату у кожний носовий хід або вводять на 1– 2 хвилини тампон, змочений в 0,05% розчині препарату.

У разі набряку голосових зв’язок уприскують 1–2 мл препарату гортанним шприцом.

Побічна дія. При дотриманні рекомендованого дозування Санорин звичайно переноситься добре. В окремих випадках може спостерігатись відчуття печіння і сухості у носі або загальна дія внаслідок подразнення симпатичної нервової системи, наприклад головний біль, слабкість, тремтіння, відчуття серцебиття та підвищений кров’яний тиск. Тривале та часте застосування Санорину в ніс може призвести до хронічної закладеності носа і висихання слизової оболонки.

Протипоказання. Санорин 0,1% протипоказаний дітям до 15 років. Алергія на компоненти препарату. Сухий риніт. Тяжкі захворювання серцево-судинної системи (артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця), порушення обміну речовин (цукровий діабет, гіпертиреоз), феохромоцитома, бронхіальна астма.

Передозування. Передозування або випадкове проковтування препарату може спричинити системну побічну дію: нервозність, підвищену пітливість, головний біль, тремор, тахікардію, відчуття серцебиття, артеріальну гіпертензію. Можуть виникнути ціаноз, нудота, підвищення температури, спазми, зупинка серця, набряк легенів, психічні порушення. Пригнічуючий вплив на центральну нервову систему виявляється такими симптомами, як зниження температури тіла, брадикардія, підвищена пітливість, сонливість, шок, апное, кома. Лікування – симптоматичне.

Ризик передозування підвищується у дітей – вони більш чутливі щодо побічних дій, ніж дорослі.

Особливості застосування. Препарат застосовують з великою обережністю при одночасному лікуванні з інгібіторами МАО, трициклічними антидепресантами чи іншими засобами, що підвищують кров’яний тиск. Обережність необхідна під час анестезії із застосуванням анестетиків, що підвищують чутливість міокарда до симпатоміметиків (наприклад галотан), а також у періоди вагітності та лактації.

Хворі, які застосовують високі дози, повинні знаходитись під наглядом лікаря у зв’язку із можливим виникненням серцево-судинних і неврологічних побічних явищ (гіпертензія, аритмія, серцебиття, головний біль, запаморочення, сонливість, безсоння).

Необхідно уникати тривалого застосування (більше 5 днів) препарату (особливо дітьми), що може спричинювати набряк із подальшою атрофією слизової оболонки носа.

Санорин 0,1% не впливає на здатність керувати транспортними засобами та механізмами. 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат не слід призначати разом із трициклічними антидепресантами, з інгібіторами моноаміноксидази або протягом 14 днів після їх відміни у зв’язку із загрозою підвищення тиску крові.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі до 25°С у недоступному для дітей місці. Не заморожувати.

Термін придатності – 4 роки.

Пользователей также интересует