Каффетин ск инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: круглі, плоскі таблетки білого кольору з фасеткой, на одному боці позначено знак фірми Алкалоїд, на іншому – лінія розлому;

склад:

1 таблетка містить пропіфеназону 210 мг, парацетамолу 250 мг, кофеїну 50 мг;

допоміжні речовини: магнію стеарат, натрію лаурилсульфат, натрію крохмальгліколят, кремнію діоксид колоїдний безводний, повідон, кальцію дигідрофосфат, целюлоза мікрокристалічна, натрію кроскармелоза, гліцерил бегенат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Аналгетики та антипіретики. Парацетамол, комбінації без психолептиків. Код АТС N02B Е51.

 

Фармакологічні властивості.

Комбінований препарат з аналгезивною та антипіретичною дією.

Парацетамол та пропіфеназон мають аналгезивну дію, а кофеїн, у свою чергу, вважається речовиною, яка підсилює аналгезивну дію інших компонентів. Парацетамол та пропіфеназон мають жарознижувальну та слабко виражену протизапальну дію. Механізм дії пов’язаний зі здатністю інгібувати синтез простагландинів.

Комбінація препарату забезпечує досягнення аналгезивного ефекту, причому застосування невеликих кількостей, які входять до складу компонентів, зменшує ризик їхньої побічної дії.

Фармакокінетика.

Усі активні компоненти препарату “Каффетин ск” мають подібний фармакокінетичний профіль, який виправдовує раціональність аналгетичної комбінації. Всмоктуються дуже швидко, їх максимальні концентрації у плазмі досягаються через 30 – 60 хвилин після приймання. Метаболізуються у печінці та виводяться з сечею.

Під час біотрансформації парацетамолу утворюється невелика кількість токсичного метаболіту N-acetil-p-benzo-quinonеiminе, який може спричинити патологічні зміни у печінці.

Доведено, що кофеїн покращує абсорбцію інших компонентів препарату.

 

Показання для застосування.

Больовий синдром малої та середньої інтенсивності різного генезу: головний та зубний біль, мігрень, невралгія, міалгія, післяопераційні та посттравматичні стани, ішіалгія, артралгія, альгодисменорея та гарячка при грипозних інфекціях.

 

Спосіб застосування та дози.

Дорослим призначають по 1 таблетці 3 – 4 рази на день. При гострому болю рекомендують застосовувати 2 таблетки одразу. Максимальна добова доза –

 6 таблеток.

Дітям від 7 до 10 років призначають по ¼ таблетки 1– 4 рази на день, максимальна добова доза становить 11/2 таблетки.

Дітям від 10 до 12 років призначають по ½ таблетки 1– 4 рази на день, максимальна добова доза становить 21/2 таблетки.

Дітям від 12 до 14 років призначають по 1 таблетці 1– 2 рази на день, максимальна добова доза – 3 таблетки.

Каффетин ск є комбінованим аналгезивним засобом, який застосовується за необхідністі, але його не можна застосовувати для тривалої терапії. Максимальний курс лікування – 3 – 5 днів.

 

Побічна дія.

Терапевтичні дози препарату добре переносяться та не спричиняють побічної дії через невеликі дози активних компонентів, які входять до складу препарату.

У поодиноких випадках наявні такі побічні ефекти: нудота, біль в епігастрії, блювання; можливі порушення функції печінки; лейкопенія, нейтропенія, панцитопенія, у деяких пацієнтів – агранулоцитоз, тромбоцитопенія; алергічні реакції. У дітей можлива підвищена збудливість та порушення сну.

 

Протипоказання.

Підвищена чутливість до компонентів препарату; серйозні порушення функції нирок, печінки та кровотворення; хронічний активний алкоголізм; гостра порфірія; дефіцит глюкозо-6-фосфат дегідрогенази; дитячий вік до 7 років; період вагітності та годування груддю; порушення сну, підвищена збудливість.

Передозування.

При передозуванні препарату кожен активний компонент може спричинити специфічну симптоматику.

Великі дози парацетамолу та його передозування можуть призвести до тяжкого порушення функції печінки і в поодиноких випадках до гострого тубулярного ниркового некрозу; специфічним антидотом є N-ацетилцистеїн.

Передозування пропіфеназону може спричинити ураження ЦНС (судоми, кома).

Кофеїн у великих дозах може спричинити тахікардію, блювання, неспокій, судоми.

 

Особливості застосування.

Слід обережно призначати препарат пацієнтам з порушеннями функції нирок, печінки, дихальних органів, з дискразією крові або супресією кісткового мозку.

При появі ознак побічних ефектів застосування препарату необхідно одразу відмінити.

З обережністю треба призначати препарат дітям.

Вплив на здатність керувати автотранспортом та механізмами

Каффетин ск не впливає на здатність керувати автотранспортом та механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Немає даних про спеціфічну взаємодію препарату з іншими лікарськими засобами, яка викликає значні клінічні зміни.

Не рекомендується одночасно застосовувати препарат з лікарськими засобами, які стимулюють ЦНС, інгібіторами МАО, пероральними антикоагулянтами, нестероїдними антифломаторами та лікарськими засобами і напоями, які містять алкоголь і кофеїн.

Алкоголь, фенобарбітал, фенітоїн, карбамазепін, ізоніазид та рифампіцин підвищують гепатотоксичність парацетамолу.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 250 С.

Термін придатності – 3 роки.