Пантокрин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина світло-жовтого кольору;

склад: 100 мл екстракту містять біологічно активні речовини з пантів марала, ізюбра або з пантів плямистого оленя 15,2 г;

допоміжні речовини: есенція грушева, спирт етиловий 52%, вода.

Форма випуску. Екстракт рідкий для перорального застосування, спиртовий.

Фармакотерапевтична група. Тонізуючі засоби. Код АТС А13 А.

Фармакологічні властивості. Натуральні біологічно активні речовини (амінокислоти, нуклеотиди, вітаміни, мінеральні речовини, фосфоліпіди, жирні кислоти, стерини тощо), які входять до складу препарату, є необхідними для побудови власних ферментів, гормонів, засобів імунного захисту, клітинних і тканинних структур.

Препарат проявляє стимулюючий (тонізуючий) вплив на нервову систему і м’язи, обмін речовин і основні фізіологічні процеси, сприяє адаптації та стійкості організму до несприятливих факторів навколишнього середовища, підвищених фізичних та розумових навантажень, інфекційних захворювань.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування.

Перевтома, нервове виснаження, неврози, астенічні стани, викликані інфекційними захворюваннями (грип, туберкульоз тощо), низький артеріальний тиск.

Недокрів’я і зниження імунітету, захворювання органів дихання, порушення травлення і

 обміну речовин (ожиріння тощо).

Сексуальні розлади у жінок (порушення менструального циклу, зниження лібідо) і чоловіків (імпотенція, викликана опроміненням, супутніми захворюваннями і психоемоційними стресами, передчасною еякуляцією, слабкістю статевої активності в осіб літнього віку).

Для підвищення працездатності при виконанні важких робіт, перебуванні у суворих кліматичних і несприятливих екологічних умовах.

Спосіб застосування та дози. Препарат призначають дорослим внутрішньо по 20 – 40 крапель, попередньо розчинивши у невеликій кількості рідини, за 30 хвилин до їди або через 2 години після їди, 2 – 3 рази на добу.

Дітям віком від 7 років препарат призначають внутрішньо з розрахунку: 1 крапля на кожен рік життя, попередньо розчинивши у невеликій кількості рідини, за 30 хвилин до їди або через 2 години після їди, 2 рази на добу.

Для профілактики безсоння останній прийом препарату роблять за 4 години до сну.

Курс лікування препаратом становить 3 – 4 тижні, при необхідності курс лікування можна повторити через 5 – 7 днів. Протягом року рекомендується проводити не менше 4 курсів прийому Пантокрину.

Побічна дія. При застосуванні препарату рідко можуть спостерігатися головний біль, свербіж шкіри.

Протипоказання. Препарат протипоказаний при артеріальній гіпертензії, органічних ураженнях серця, стенокардії, вираженому атеросклерозі, підвищеному згортанні крові, важких формах нефриту, діареї (проносі), злоякісних новоутвореннях. Дітям до 7 років препарат не призначають.

Передозування. При передозуванні препарату можуть відзначатися головний біль, почервоніння шкіри, нервове збудження, діарея. Лікування симптоматичне.

 

Особливості застосування. При тривалому прийомі великих доз препарату необхідно контролювати артеріальний тиск, згортання крові і функцію нирок.

При вираженій побічній дії прийом Пантокрину припиняють і вирішується питання про зменшення дози або відміну препарату.

Досвід застосування вагітним та жінкам в період годування груддю відсутній.

Інформація про вплив препарату на здатність керувати промисловими механізмами ти транспортом не надходила.

При зберіганні препарату допускається випадання осаду, тому перед його прийомом флакон необхідно збовтувати.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не слід призначати Пантокрин з препаратами кальцію, лікарськими засобами, що підвищують згортання крові і стимулюють скорочення гладких м’язів кишечнику.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від 8 до 15 ºC в захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Термін придатності – 2 роки.

Препарат не можна вживати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.