Кальция гопантенат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика.

міжнародна технічна назва: гопантенова кислота.

основні фізико-хімічні властивості: білі плоскоциліндричні таблетки з фаскою та рискою;

склад: 1 таблетка містить 0,25 г кальцію гопантенату;

допоміжні речовини: магнію карбонат основний, крохмаль картопляний, кальцій стеариновокислий, тальк.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Ноотропний засіб. Код ATC N06B X20.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарат впливає на ГАМКБ-рецепторный комплекс, підвищує стійкість головного мозку до гіпоксії та впливу токсичних речовин, стимулює анаболічні процеси в нейронах, поєднує помірну седативну дію з м`яким стимулюючим ефектом. Має протисудомну дію, приводить до зменшення моторного збудження з одночасним упорядкуванням поведінки. Стимулює розумову та фізичну працездатність. Цереброспецифічна дія кальцію гопантенату пов`язана з його нейрометаболічними, нейропротекторними та нейротрофічними властивостями. Сприяє гальмуванню патологічно підвищеного міхурового рефлексу та тонусу детрузора. Кальцію гопантенат малотоксичний, не спричиняє алергенної, тератогенної та ембріотоксичної дії.

Фармакокінетика. При пероральному застосуванні препарат швидко всмоктується в ШКТ, проникає крізь ГЕБ. Не метаболізується та виводиться з організму в незміненому вигляді протягом 48 годин, переважно із сечею.

Показання для застосування. Лікування порушень вищих церебральних функцій різного генезу у дітей та дорослих, перинатальної енцефалопатії (з перших днів життя), розумової відсталості різного ступеня з затримкою розвитку (психічного, моторного або їх поєднання), різноманітних форм дитячого церебрального параліча, заїкання (переважно клонічної форми). Препарат застосовують у поєднанні з протисудомними засобами, іноді – самостійно для лікування епілепсії (особливо поліморфних і малих епілептичних нападів). Препарат призначають як коректор при побічних діях нейролептичних засобів, при нейролептичному екстрапірамідному синдромі (гіперкінетичному, акінетичному), а також з профілактичною метою одночасно з непрофілактичними засобами – „терапія прикриття”. Препарат застосовують у складі комплексної терапії наслідків нейроінфекцій і черепно-мозкових травм, а також церебральної недостатності різного генезу (судинна деменція, церебральний атеросклероз, інтелектуально-мнестичні розлади та специфічні розлади розвитку навчальних навичок, фізичні та розумові перевантаження тощо). Препарат показаний при підкоркових гіперкінезах різної етіології та інших екстрапірамідних і рухових порушеннях. Препарат показаний при терапії невриту трійчастого нерва. В урологічній практиці Кальцію Гопантенат застосовують також при розладі сечовиділення у дітей (старше 2 років) і дорослих (енурез, денне нетримання сечі, полакіурія, імперативні позиви тощо).

Спосіб застосування та дози. Препарат застосовується перорально, через 15-30 хв після їди. Разова доза для дорослих - 0,5- 1 г, для дітей - 0,25–0,5 г, добова доза для дорослих - 1,5-3 г, для дітей – 0,75- 3 г. Курс лікування триває від 1 до 4 місяців, в окремих випадках - до 6 місяців. Через 3–6 місяців можливо проведення повторного курсу.

Дітям до 2 років бажано призначати препарат у вигляді порошку, розчиненого у невеликій кількості води або молока. Дітям при розумовій відсталості і олігофренії таблетки Кальцію Гопантената призначають по 0,5 г 4 – 6 разів на добу протягом 3 місяців, при затримці мовного розвитку – по 0,5 г 3 – 4 рази на день протягом 2 – 3 місяців.

У вигляді коректора при нейролептичному синдромі (побічних діях нейролептичних засобів) таблетки Кальцію Гопантената дорослим призначають по 0,5 – 1 г 3 рази на день, дітям – по 0,25 – 0,5 г 3 – 4 рази на день. Курс лікування триває 1 - 3 місяці.

При епілепсії дітям призначають по 0,25 - 0,5 г 3 – 4 рази на день, дорослим по 0,5 – 1 г 3 – 4 рази на день, щоденно протягом тривалого часу (до 6 місяців).

Дітям при гіперкінезах препарат призначають по 0,25 – 0,5 г 3 – 6 разів на день, щоденно, протягом 1 – 4 місяців, дорослим - по 1,5 – 3 г на день щоденно протягом 1 – 5 місяців.

При розладах сечовипускання препарат призначають 2- 3 рази на день, дорослим - по 0,5 – 1 г (добова доза 2 – 3 г), дітям - по 0,25 – 0,5 г (добова доза 25 – 50 мг/кг). Курс лікування залежить від тяжкості захворювання і терапевтичного ефекту і продовжується від 2 тижнів до 3 місяців.

Побічна дія. Препарат малотоксичний і добре переноситься. Однак можливі алергічні реакції (риніт, кон’юнктивіт, висипання на шкірі).

Протипоказання. Індивідуальне несприймання препарату; гостра ниркова недостатність, вагітність (1 триместр).

Передозування. Ефекти передозування препарату не встановлені.

Особливості застосування. Перші ознаки поліпшення стану виявляються через місяць від початку лікування.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Одночасне застосування таблеток Кальцію Гопантенату з лікарськими засобами, що стимулюють ЦНС, посилює їх ефект.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, недоступному для дітей і захищеному від світла місці при температурі 15 - 25˚С.