Адаптол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

 хімічна назва: 2,4,6,8-тетраметил-2,4,6,8-тетраазабіцикло(3,3,0)октандіон3,7;

основні фізико-хімічні властивості: круглі плоскоциліндричні таблетки білого або майже білого кольору з фаскою та рискою;

склад: 1 таблетка містить мебікару 300 мг;

допоміжні речовини: метилцелюлоза, кальцію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Анксіолітики. Код АТС N05BX.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Адаптол® має помірну транквілізуючу (анксіолітичну) активність, усуває або послаблює відчуття неспокою, тривоги, страху, внутрішнього емоційного напруження та дратування. Транквілізуючий ефект препарату не супроводжується міорелаксацією та порушенням координації рухів. На цій підставі мебікар називають денним транквілізатором. Снодійного ефекту не має, але посилює дію снодійних засобів і поліпшує перебіг сну, якщо він порушений. Адаптол® полегшує або купірує нікотинову абстиненцію.

Фармакокінетика. При пероральному введенні препарат проникає у кров на 77 -80% від дози, близько 40% яких зв’язується з еритроцитами. Решта, що залишилася, не зв’язана з білками крові і знаходиться у плазмі у вільному стані, у зв’язку з чим препарат без перешкод розповсюджується в організмі та вільно проходить крізь мембрани. Максимальної концентрації досягають за 0,5 години, високий рівень зберігається протягом 3 - 4 годин, потім поступово знижується. Адаптол® повністю виводиться з організму із сечею протягом доби. Адаптол® не накопичується та не підлягає біохімічним перетворенням.

Показання для застосування. Неврози і неврозоподібні стани, що супроводжуються явищами дратування, емоційної нестійкості, тривоги та страху. Для поліпшення переносимості нейролептиків і транквілізаторів з метою усунення спричинених ними соматовегетативних і неврологічних побічних ефектів. Кардіалгії різного генезу (не пов’язані з ішемічною хворобою серця).

У складі комплексної терапії як засіб, що зменшує потяг до паління.

Спосіб застосування та дози. Адаптол® застосовують внутрішньо, незалежно від прийому їжі, по 300 - 600 мг 2 - 3 рази на день. Максимальна разова доза - 3 г, добова - 10 г. Тривалість курсу лікування - від декількох днів до 2-3 місяців.

Як засіб, що зменшує потяг до паління, препарат призначають по 600 - 900 мг 3 рази на день щоденно, протягом 5 - 6 тижнів.

Побічна дія. Звичайно Адаптол® переноситься добре. Можливі алергічні реакції та диспептичні розлади після застосування великих доз. У цьому разі слід припинити прийом препарату. Може знижуватись артеріальний тиск і температура тіла, які нормалізуються самостійно.

Протипоказання. Індивідуальна непереносимість препарату.

Дитячий вік. Вагітність. Період лактації.

 

Передозування. Адаптол® малотоксичний. При інтоксикації необхідно провести загальноприйняті методи дезінтоксикації разом з промиванням шлунка.

 

Особливості застосування.

Застосування в період вагітності та годування груддю. Адаптол® добре проникає у всі тканини та рідини організму. Немає достатніх даних щодо застосування препарату, тому не рекомендують його призначати вагітним і жінкам, які годують груддю.

Вплив на здатність керувати транспортними засобами не відмічений.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Адаптол® можна комбінувати з нейролептиками, транквілізаторами (бензодіазепінами), снодійними, антидепресантами та психостимуляторами.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, недоступному для дітей місці при температурі 15°С - 25°С.

Термін придатності - 4 роки.