Корвалол® Н инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна або злегка жовтувата рідина зі специфічним ароматним запахом;

склад: 1 мл розчину містить етилового ефіру a-бромізовалеріанової кислоти 20 мг, валідолу або розчину ментолу в ментиловому ефірі кислоти ізовалеріанової 55 мг, м’яти олії 1,42 мг,

олії хмелю 0,2 мг;

допоміжні речовини: натрію ацетат тригідрат, кислота оцтова розведена, спирт етиловий 96%, вода очищена.

Форма випуску. Краплі для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Cнодійний та седативний засіб. Код АТС N05C М50.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Корвалол® н - заспокійливий і спазмолітичний засіб, дія якого як комплексного препарату визначається компонентами, що входять до його складу.

Етиловий ефір α-бромізовалеріанової кислоти виявляє рефлекторну заспокійливу дію, зумовлену подразненням переважно рецепторів ротової порожнини та носогорла, в великих дозах справляє легку снодійну дію.

Валідол або розчин ментолу в ментиловому ефірі кислоти ізовалеріанової чинить седативний, а також помірний коронаророзширювальний ефект за рахунок впливу на чутливі нервові рецептори слизової оболонки ротової порожнини.

Олія м’яти містить ефірні олії, приблизно 50% ментолу та 4-9% ефірів ментолу. Вони здатні подразнювати “холодові” рецептори ротової порожнини і рефлекторно розширювати судини серця та мозку, спричиняти заспокійливу та легку жовчогінну дію.

Олія хмелю чинить рефлекторну судинорозширювальну та спазмолітичну дію, усуває явища

метеоризму.

Фармакокінетика. При прийомі внутрішньо всмоктування препарату починається вже із слизової оболонки порожнини рота. Дія розвивається через 15–45 хв і триває протягом 3–6 год.

Показання для застосування.

неврози з підвищеною дратівливістю;

у комплексній терапії гіпертонічної хвороби та вегетосудинної дистонії;

нерізко виражені спазми коронарних судин, тахікардія;

 - спазми кишечнику.

Спосіб застосування та дози. Корвалол® н приймають внутрішньо незалежно від прийому їжі 2-3 рази на день по 15–30 крапель з водою або на шматочку цукру. При необхідності (виражена тахікардія і спазм коронарних судин) разова доза може бути збільшена до 40–50 крапель. Досвіду застосування для лікування дітей немає.

Побічна дія. В окремих випадках можуть спостерігатися легка нудота, сльозотеча, сонливість, незначне запаморочення, загальмованість, які усуваються зменшенням дози або минають самостійно. При тривалому використанні можливо виникнення залежності від препарату та бромізму.

Передозування. При тривалому використанні і передозуванні може спостерігатися виражене пригнічення ЦНС, яке усувається застосуванням стимуляторів ЦНС (кофеїн, кордіамін тощо). При інших проявах - симптоматична терапія.

Особливості застосування. Препарат містить 58 об. % алкоголю, який може спричиняти порушення координації та швидкості психомоторних реакцій. Тому при прийманні препарату слід дотримуватись обережності особам, які працюють зі складними механізмами, водіям автотранспорту та ін. Під час приймання препарату слід уникати застосування спиртних напоїв.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, брому, виражена артеріальна гіпотензія, тяжка серцева недостатність, виражені порушення функції печінки і нирок, вагітність і годування груддю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарати центрального пригнічуючого типу дії підсилюють дію Корвалолу® н.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.

Термін придатності – 2 роки 6 місяців.