Эрбисол® ультрафарм инструкция, аналоги и состав

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА:

основнi фiзико - хiмiчнi властивостi: безбарвна або світло-жовта прозора рідина зі специфічним запахом;

склад: комплекс природних небілкових низькомолекулярних органiчних сполук негормонального походження, отриманих із тваринної ембріональної тканини, мiс-тить глікопептиди, пептиди, нуклеотиди, амінокислоти в розчині 0,9 % натрію хлориду ізотонічного, сухий залишок 11-17 мг/мл.

ФОРМА ВИПУСКУ. Розчин для ін’єкцій.

ФАРМАКОТЕРАПЕВТИЧНА ГРУПА.

Цитокіни та імуномодулятори. Код АТС L03A X;

Противірусні засоби системного використання. Код АТС J05.

ФАРМАКОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ. Фармакодинаміка. Фармакологічна активність препарату визначається вмістом в ньому низькомолекулярних біологічно активних пептидів, які активують природні, еволюційно сформовані контролюючi системи організму, що відповідають за пошук та усунення патологічних змін. ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм спрямовує імунну систему на прискорення відновлення ушкоджених та знищення аномальних клітин і тканин. Основний імуномодулюючий ефект препарату проявляється, перш за все, через дію на NК-клітини (CD3-16+56+) та Т-кілери (CD3+16+56+), якi відповідають за знищення ушкодженних клітин, нездатних до регенерації або аномальних клітин (мутантних, злоякісних, клiтин-вірусоносіїв тощо) і тканин, а також через макрофагальну ланку, яка відповідає за репарацію пошкоджених клітин та відновлення функціональної активності органів і тканин. Одночасно ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм має імунокоригуючу дію і при порушеннях імун-ного стану сприяє його нормалізації внаслідок активації Т-лімфоцитів, Тh1-хелперів і Т-кілерів, що важливо для відновлення балансу між клітинним та гуморальним імунітетом при онкозахворюваннях і для припинення алергічних процесів. Залежно від імунного статусу організму препарат коригує активність і деяких інших факторів гуморального та клітинного імунiтету: індукує синтез α-, β- і γ-інтерферонів, фактора некрозу пухлин, інтерлейкіну-2 (ІЛ-2) та ІЛ-12, пригнічує синтез ІЛ-10. ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм посилює дію антибіотиків, екзогенних інтерферонів i, разом з тим, зменшує їх токсичну побiчну дiю.

При вірусних гепатитах ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм активує цитотоксичні Т-лімфоцити (CD8+) та Т-кілери (CD3+16+56+), які беруть участь у знищенні клітин-вірусоносіїв, а також індукує синтез α-, β- і γ-інтерферонів, що сприяє прискоренню елімінації вірусу. В той же час, активуючи процеси регенерації печінки, препарат сприяє заміщенню загиблих гепатоцитів здоровими клітинами, що дозволяє віднести ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм до препаратів, які знижують ступінь тяжкості інфекційного захворювання. Препарат має протизапальні властивості, але лiкування хронiчних запальних процесiв може проходити через фазу загострення протягом 2-5 дiб.

Iмуномодулюючий ефект починає розвиватися на 3 – 5-й день та досягає максимальних значень на 20 – 21-й день, утримуючись після закiнчення приймання препарату на тому ж рівні ще 8 - 10 днів.

Препарат нетоксичний, позбавлений кумулятивної токсичності, алергенних, тератогенних, мутагенних і канцерогенних властивостей.

Фармакокінетіка. Не вивчена.

ПОКАЗАННЯ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ :

- захворювання бактеріальної етіології – хронічні неспецифічні захворювання легенів у період загострення та ремісії;

захворювання вірусної етіології – гострий та хронічний вірусний гепатит В, хронічний вірусний гепатит С; гострі та хронічні форми захворювань, спричинених вірусами сімейства герпесу - Herpes Simplex I (лабіаліс), Herpes Simplex ІІ (генітальний), Herpes zoster.

 

СПОСІБ ЗАСТОСУВАННЯ ТА ДОЗИ.

При лікуванні хронічних неспецифічних захворювань легенів ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм вводять внутрiшньовенно струминно зі швидкістю 6 мл/хв по 2 мл ввечері щоденно протягом 10 діб або внутрішньом’язово по 2 мл ввечері щоденно протягом 20 діб. Курсова доза 10-20 ампул по 2 мл.

У період загострення захворювання застосовують комплексну терапію, а у період ремісії препарат ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм застосовують у вигляді монотерапії.

При лікуванні захворювань, спричинених вірусами сімейства герпесу, препарат ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм вводять внутрiшньовенно струминно зі швидкістю 6 мл/хв по 2 мл ввечері через кожні 48 год протягом 20 діб або по 1 мл ввечері щоденно протягом 20 діб або внутрішньом’язово по 2 мл ввечері щоденно протягом 20 діб. Курсова доза 10-20 ампул по 2 мл, або 20 ампул по 1 мл.

У гострий період захворювання застосовують комплексну терапію, а у період ремісії препарат ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм застосовують у вигляді монотерапії.

При комплексній терапії гострого вірусного гепатиту В препарат ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм вводять внутрiшньовенно струминно зі швидкістю 6 мл/хв по 2 мл ввечері щоденно протягом 20 діб або внутрішньом’язово по 2 мл вранці та по 2 мл ввечері щоденно протягом 20 діб. Курсова доза 20-40 ампул по 2 мл

При лікуванні хронічних вірусних гепатитів С та В препарат ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм вводять внутрiшньовенно струминно зі швидкістю 6 мл/хв по 2 мл вранці та по 2 мл ввечері щоденно протягом 20 діб на фоні базисної дезінтоксикаційної терапії, а потім протягом 60 діб внутрiшньовенно або внутрішньом’язово по 2 мл ввечері через кожні 48 год. Курсова лікувальна доза 70 ампул по 2 мл. При затяжному перебігу інфекційного захворювання після 10-14-денної перерви необхідно проводити повторні курси лікування, кількість яких визначається ступенем тяжкості патологічного процесу.

Ін’єкції препарату ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм бажано робити за 1-2 год до прийома їжі або через 2-3 год після. Це пов’язано з тим, що дезінтоксикаційна функція макрофагів не повинна “відволікати” їх від участі в імунологічних реакціях та репараційних процесах. Чай, соки, воду та т.п. можно вживати у будь-який час.

ПОБІЧНА ДІЯ. ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм добре переноситься хворими без проявів алергічних реакцій. Але у деяких випадках у перші 2 - 5 днів приймання препарат може спричиняти загострення хронiчного запального процесу, що у бiльшостi випадкiв є стадiєю лiкувального процесу.

ПРОТИПОКАЗАННЯ. Індивідуальна непереносимість.

ПЕРЕДОЗУВАННЯ. Можлива короткочасна стомленість, яка не потребує специфiчної терапiї.

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ.

У період вагітності, лактації та для дітей віком до 18 років, Ербісол® УЛЬТРАфарм слід призначати у випадку, коли на думку лікаря користь від застосування перевищує потенційний ризик для плода/дитини.

ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ.

ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм посилює дію антибактеріальних засобів. Для ефективної реалізації спрямованої імуномодулюючої дії ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм не слід застосовувати разом з іншими імуномодуляторами.

УМОВИ ТА ТЕРМІН ЗБЕРІГАННЯ. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі +4 - +12о C.

Термін придатності - 5 років. При зберіганні допускається поява опалесценції.