Тахокомб инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: пластина білого кольору з жовтим покриттям для маркування покритої сторони;

склад: 1 кв.см пластини товщиною 0,5 см містить 1,3 – 2 мг колагену (з сухожиля коня), 4,3 – 6,7 мг ліофілізованого фібриногену людини, 1,5 – 2,5 МО тромбіну з крові бика, 0,055 – 0,087 ОД Євр.Ф. апротиніну (з легенів бика), 7 – 26 мкг рибофлавіну Е 101.

Форма випуску. Пластина, вкрита оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Гемостатичні засоби для місцевого застосування.

Код АТС В02ВС50**.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Тахокомб є абсорбуючим гемостатичним засобом для місцевого застосування. Складається з колагенової пластини, вкритої з одного боку компонентами фібринового клею (висококонцентрованого фібриногену і тромбіну), що сприяє згортанню крові. При контакті з кровоточивою раною фактори згортання (фібриноген, тромбін, апротинін), що містяться у покриваючому шарі, вивільнюються і тромбін перетворює фібриноген у фібрин, апротинін перешкоджає передчасному фібринолізу плазміном. За рахунок реакції полімеризації фібринового покриття пластина Тахокомб склеюється з рановою поверхнею, під час цього процесу (приблизно 3 – 5 хвилин) колаген утворює водо- та повітряно непроникний шар. Під час цього процесу пластина повинна бути притиснута до ранової поверхні.

Фармакокінетика. В організмі компоненти пластини Тахокомб піддаються ферментативному розщепленню протягом 3 – 6 годин. Все це відбувається на поверхні рани, компоненти не проникають у кровотік і всмоктування не відбувається.

Показання для застосування.

- Для досягнення гемостазу і склеювання тканин, особливо при хірургічних втручаннях на паренхіматозних органах (наприклад, печінці, селезінці, підшлунковій залозі, нирках, легенях, наднирникових залоз і щитовидній залозі, лімфатичних вузлах);

- у випадках, коли кровотечі не можуть контролюватися традиційними методами або коли очікувані результати цих методів недостатні;

- з лікувальною та профілактичною метою при жовчних, лімфатичних та рідинних фістулах;

- для зупинки кровотечі при хірургічних втручаннях в ділянці ЛОР-органів, в гінекології, урології, судинній хірургії, травматології.

Спосіб застосування та дози.

Тахокомб слід наносити на хірургічні ранові поверхні в стерильних умовах.

Перед накладанням пластини ранова поверхня повинна бути максимально очищена (наприклад, від крові, дезінфікуючих та інших рідин). Крім того, рекомендується очистити хірургічні рукавички і інструменти від крові і рідин для того, щоб уникнути їх склеювання з пластиною.

Сторону пластини, що вкрита факторами згортання (помічену жовтим кольором) накласти на ранову поверхню і притискати протягом 3 – 5 хвилин. При нанесенні пластини на достатньо вологі ранові поверхні додаткового зволоження пластини непотрібно. У разі застосування препарату Тахокомб на сухі ранові поверхні, пластину слід зволожити фізіологічним розчином для досягнення повного з’єднання з сухими ділянками ранової поверхні. Зволожену пластину слід використати негайно!

Побічна дія.

Поки що невідома.

Протипоказання.

Гіперчутливість до компонентів пластини.

Передозування.

Оскільки вміст активних компонентів дуже малий, випадки передозування при застосуванні пластини Тахокомб фактично неможливі.

Особливості застосування.

При використанні різних препаратів бичачого тромбіну відзначається поява антитіл до цього білка, особливо після повторного застосування або використання у високих дозах. У цих випадках лабораторні тести для оцінювання тромбінового часу показують певне збільшення тромбінового часу.

Препарат випускається у стерильних умовах.

Використовувати тільки неушкоджені упаковки.

Повторна стерилізація неможлива.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Поки що невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому місці в холодильнику при температурі 2 – 80С. Термін придатності3 роки.