Копацил® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору з плоскою поверхнею, з рискою і фаскою. На поверхні таблеток допускається мармуровість;

склад: 1 таблетка містить кислоти ацетилсаліцилової 0,3 г, парацетамолу 0,1 г, кофеїну (в перерахуванні на суху речовину) 0,05 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, полівінілпіролідон, кальцію стеарат.

 

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Аналгетики і антипіретики. Код АТС N02В А51.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Копацил(R) - комбінований препарат, який здійснює знеболювальний, жарознижувальний і протизапальний ефекти за рахунок пригнічення синтезу простагландинів. Компоненти препарату потенціюють дію один одного. Крім того, кислота ацетилсаліцилова помірно пригнічує агрегацію тромбоцитів, покращує мікроциркуляцію в осередку запалення. Кофеїн здійснює збудливий вплив на центральну нервову систему, активує дихальний і судинно-руховий центри, збільшує частоту серцевих скорочень, нормалізує тонус судин головного мозку.

Парацетамол, що входить до складу препарату, забезпечує жарознижувальний та аналгетичний ефекти.

Терапевтичний ефект препарату настає через 30 - 60 хв. після внутрішнього прийому, досягає максимуму через 2 - 2,5 год і триває 3 - 4 год.

Фармакокінетика. Не досліджувалася.

Показання для застосування. Слабкий або помірно виражений больовий синдром; головний та зубний біль, мігрень, невралгія, первинна дисменорея; жарознижувальний засіб при захворюваннях, що супроводжуються пропасницею різної етіології.

Спосіб застосування та дози. Застосовують внутрішньо після їди по 1 - 2 таблетки 2 - 3 рази на добу. Курс лікування залежить від ефективності терапії і, як правило, не перевищує 7 днів.

 

Побічна дія. У деяких хворих можуть спостерігатися побічні реакції, характерні для препаратів кислоти ацетилсаліцилової і парацетамолу: алергічні реакції, виразково-геморагічні ураження слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки, загострення бронхіальної астми, незначне короткочасне підвищення артеріального тиску, тахікардія, гепато- і нефротоксичні явища, що минають самостійно після відміни препарату.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Пацієнти з виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки, із шлунково-кишковими кровотечами, зниженою зсілістю крові, з тяжкими порушеннями функції печінки та нирок. Вагітність (І та ІІІ триместри), лактація.

 

Передозування. При інтоксикації легкого ступеня можуть з’явитися відчуття шуму у вухах, запаморочення, головний біль, зниження гостроти зору і слуху (оособливо у хворих похилого віку), нудота, блювання, алергічні реакції. При значному передозуванні з’являється сплутаність свідомості, сонливість, задишка, зневоднення, шлунково-кишкова кровотеча, гіпертермія, кома, лужна реакція сечі, жовтяниця, порушення гемокоагуляції, метаболічний ацидоз, дихальний алколоз, порушення вуглеводного обміну, колапс, кома.

Лікування: промивання шлунка, у разі пригнічення блювотного рефлексу призначають препарати іпекакуани, форсований діурез, приймання активованого вугілля, висока очисна клізма, корекція кислотно-лужної рівноваги електролітів плазми. У перші години гострого отруєння призначають ацетилцистеїн, якщо можливо перорально, то у дозі 140 мг/кг, якщо перорально неможливо, то у дозі 150 мг/кг для першого внутрішньовенного введення, потім дозу підвищують до 300 мг/кг. Залежно від стану кислотно-лужної рівноваги та електролітного балансу проводять інфузійне введення натрію гідрокарбонату, натрію цитрату або натрію лактату.

Особливості застосування. Через наявність кофеїну препарат не застосовують при підвищеній збудливості, безсонні, у похилому віці при глаукомі, гіпертензії.

Препарат з обережністю та за умови постійного нагляду лікаря призначають хворим на бронхіальну астму, подагру, при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки та нирок. При проведенні тривалої терапії або при застосуванні препарату у високих дозах потрібен нагляд лікаря та контроль за системою зсілості крові, рівнем гемоглобіну, сечовини, визначення кількості тромбоцитів у крові, аналіз калу на приховану кров.

Під час лікування не слід вживати алкоголь.

Досвіду застосування в педіатричній практиці немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат підсилює дію засобів, що знижують зсілість крові та агрегацію тромбоцитів, побічну дію кортикостероїдів, сульфанілсечовини, метотрексату. Слід уникати комбінованого застосування препарату з барбітуратами, протисудомними засобами, саліцилатами, рифампіцином.

Копацил(R) знижує ефективність спіронолактону, фуросеміду, протиподагричних препаратів. При поєднаному застосуванні препарату з іншими протизапальними засобами (ібупрофен), трийодтироніном, глюкокортикоїдами (дексаметазон) і етанолом зростає ризик розвитку побічних ефектів.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі від +15°С до +25°С. Термін придатності - 2 роки.