Эритромициновая мазь инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: еrythromycin; [3R-(3R*, 4S*, 5S*, 6R*, 7R*, 9R*, 11R*, 12R*, 13S*, 14R*)]-4[(2,6-дидезокси-3-О-метил-3-О-метил-альфа-L-рибогексопіранозил)окси]-14-етил-7, 12, 13-тригідрокси-3, 5, 7,9, 11, 13-гексаметил-6[[3, 4, 6-тридезокси-3-(диметиламіно)-бета-D-ксилогексопіранозил)окси]оксациклотетрадекан-2, 10-діон];

основні фізико-хімічні властивості: мазь жовтуватого або буровато-жовтого кольору;

склад: 1 г мазі містить еритроміцину 0,01 г ( 10 000 ОД в 1 г ) ;

допомiжнi речовини: ланолін безводний, вазелін, натрію піросульфіт.

 

Форма випуску. Мазь очна.

Фармакотерапевтична група. Засоби, які застосовуються в офтальмології. Протимікробні засоби. Код АТС S01A A17.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Еритроміцин – бактеріостатичний антибіотик з групи макролідів порушує синтез білка мікроорганізмами. Активний щодо грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів (стафілококи, пневмококи, стрептококи, гонококи, менінгококи). Діє також на грампозитивні бактерії, бруцел, рикетсій, збудників трахоми і сифілісу. Слабко або зовсім не діє на більшість грамнегативних бактерій, мікобактерій, дрібні й середні віруси, гриби.

Показання для застосування. Інфекції слизової оболонки очей (кон’юнктивіт, блефарит, трахома). Інфекції шкіри і м’яких тканин, гнійні захворювання шкіри, інфіковані рани, пролежні, опіки ІІ - ІІІ ступеня, трофічні виразки.

Спосiб застосування та дози. При захворюваннях очей мазь закладають у кількості 0,2 - 0,3 г за нижню або верхню повіку 3 рази на день; при трахомі – 4 - 5 разів на день. Тривалість лікування залежить від тяжкості і перебігу захворювання і в середньому триває 1,5 - 2 місяці. Курс лікування при трахомі – до 4 місяців.

При гнійних захворюваннях шкіри, після видалення гною мазь наносять тонким шаром 1 - 2 рази на день, при опіках – 2 - 3 рази на тиждень. Тривалість лікування залежить від тяжкості захворювання і супутньої терапії і в середньому становить 1,5 - 2 місяці.

Побiчнi дiї. Подразнення, почервоніння, свербіж, лущення шкіри.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату. Діти до 5 років.

Передозування. При місцевому застосуванні не спостерігалося.

Особливості застосування. З обережністю застосовувати при вагітності та лактації (не наносити на груди).

Взаємодiя з iншими лiкарськими засобами. При одночасному застосуванні мазі з абразивними речовинами, які призводять до надмірного подразнення шкіри, а також засобами, які спричиняють лущення шкіри, можливий кумулятивний подразнювальний або висушувальний ефект.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі не вище 15°С. Термін придатності – 3 роки.

Пользователей также интересует