Натрия аденозинтрифосфат-Дарница инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: adenosintriphosphate sodium, аденозин-5’-трифосфорної кислоти динатрієва сіль, трьохводнева;

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна або злегка жовтувата рідина;

склад: 1 мл розчину для ін’єкцій містить 10 мг натрію аденозинтрифосфату двозаміщеного у перерахуванні на безводну речовину;

допоміжні речовини: 2 М розчин натрію гідроксиду Р, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Кардіологічні препарати. Аденозин.

Код АТС C01E B10.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Аденозинтрифосфат (АТФ) є природною макроергічною сполукою. Синтезується практично у всіх тканинах організму шляхом окисного фосфорилувания та у процесі розщеплення вуглеводів. Найбільше синтезується в м’язовій тканині, де енергія, що міститься у молекулах АТФ, використовується при м’язовому скороченні. Енергія, що вивільнилася при розпаді АТФ, використовується в процесах синтезу, зокрема білка, сечовини. У нервовій системі молекули АТФ виконують роль нейромедіатора, передають сигнал у пуринергічних синапсах. У той же час АТФ супроводжує ацетилхолінову та норадренергічну медіацію.

При системному введенні Натрію аденозинтрифосфат-Дарниця виявляє метаболічну, антиаритмічну дію, поліпшує мозковий та коронарний кровообіг. Антиаритмічна дія пов’язана із пригніченням автоматизму синусного вузла та проведенням імпульсів по волокнам Пуркіньє.

Частково блокує кальцієві канали та полегшує трансмембранне переміщення іонів калію.

Фармакокінетика. Відстежити кінетику парентерально введеного препарату АТФ не з’являється можливим через високе напруження різноманітних реакцій, що відбуваються за участі власного АТФ. Разом з тим, відомо, що натрію аденозинтрифосфат швидко розпадається на місці введення на аденозин і фосфатні залишки, які надалі використаються для синтезу нових молекул АТФ.

Показання для застосування. Комплексна терапія м’язової дистрофії та атрофії.

Дистрофія міокарда та постінфарктний кардіосклероз. Для купірування пароксизмів надшлуночкової тахікардії. Можливо застосування в комплексі з іншими засобами при спазмах периферичних судин (переміжна кульгавість, хвороба Рейно, облітеріруючий тромбангіїт), іноді – для стимуляції пологової діяльності. При периферичних, змішаних і центральних формах спадкової пігментної дегенерації сітківки.

Спосіб застосування та дози. Натрію аденозинтрифосфат-Дарниця, як правило, вводять внутрішньом’язово. Для лікування м’язових дистрофій, порушень периферичного кровообігу в перші 2-3 дні призначають по 1 мл 1 % розчину 1 раз на день, у наступні дні – по 1 мл 1 % розчину 2 рази на день або відразу 2 мл 1 % розчину 1 раз на день. Курс лікування – 30-40 днів. За необхідності курс повторюють через 1-2 місяці. При спадковій пігментній дегенерації сітківки вводять по 5 мл 1 % розчину 2 рази на день, з інтервалом 6-8 годин, поденно, протягом 15 днів. За необхідності курси можна повторювати з інтервалом 8-12 місяців. Для купірування надшлуночкових тахіаритмій вводять внутрішньовенно 1-2 мл 1 % розчину протягом 5-10 секунд (ефект спостерігається через 20-40 секунд). За необхідності повторно вводять ту ж дозу через 2-3 хвилини.

Побічна дія. При внутрішньом’язовому введенні можливі головний біль, тахікардія або брадикардія, посилення діурезу; при внутрішньовенному – запаморочення, нудота, гіперемія обличчя, головний біль. Можливі алергічні реакції, біль у руках, спині, шиї, посилення потовиділення.

Протипоказання. Гострий інфаркт міокарда, артеріальна гіпотензія, індивідуальна підвищена чутливість до препарату, запальні захворювання легенів, AV-блокада II-III ступеня, геморагічний інсульт, вагітність, дитячий вік. Не можна вводити одночасно з серцевими глюкозидами у великих дозах.

Передозування. Може виявлятися запамороченням, гіпотензією, короткочасною втратою свідомості, аритмією.

Лікування. Введення препарату негайно припиняють і призначають кардіотонічні засоби.

 

Особливості застосування. Внутрішньовенне введення препарату необхідно проводити повільно, після чого бажано виміряти артеріальний тиск і бажано в умовах стаціонару.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При спільному застосуванні підсилює дію дипіридамолу, зокрема судинорозширюючий ефект. Не можна вводити одночасно з серцевими глікозидами у великих дозах.

Виявлється деякий антагонізм при спільному застосуванні з іншими похідними пурину, зокрема з кофеїном і теофіліном.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, захищеному від світла місці, при температурі від 2 °С до 8 °С. Термін придатності – 2 роки.

Пользователей также интересует