Эпадол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: м’які желатинові капсули циліндричної форми, з напівсферичними кінцями зі швом, червоного кольору, заповнені маслянистою рідиною світло-жовтого кольору;

склад: 1 капсула містить ефірів омега-3 поліненасичених жирних кислот не менше

43 % - 0,5 г.

Форма випуску. Капсули.

 

Фармакотерапевтична група. Інші гіполіпідемічні препарати. Код АТС С10А Х10.

 

Фармакологічні властивості. Епадол є сумішшю з високим (не менше 43,0%) вмістом ефірів омега-3 поліненасичених жирних кислот, а також пальмітоолеїнової, пальмітинової, ліноленової, лінолевої, олеїнової, стеаринової та інших жирних кислот.

До основних омега-3 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) належать ейкозапентаєнова і декозагексаєнова кислоти. Омега-3 ПНЖК мають гіполіпідемічні властивості: знижують переважно рівень тригліцеридів, також зменшується вміст холестерину ліпопротеїдів дуже низької і низької щільності за рахунок прискорення їх катаболізму. Препарат відновлює фізіологічне співвідношення омега-3 і омега-6 ПНЖК у фосфоліпідній оболонці мембран клітин, у зв’язку з чим зменшується вміст арахідонової кислоти та її активних метаболітів – індуктора агрегації тромбоцитів тромбоксану А2 і лейкотрієнів 4-ї серії, які мають прозапальні, вазо- та бронхоконстрикторні властивості. Метаболітами омега-3 ПНЖК є неактивні тромбоксан А3 та лейкотрієни 5-ї серії, а також простагландин І3 - сильний інгібітор агрегації формених елементів крові, вазо- та бронходілататор. Гіпокоагуляційна дія Епадолу обумовлена також впливом на плазмовий ланцюг системи гемостазу - препарат знижує рівень фібриногену в крові, активність інгібітора тканинного активатора плазміногена. Епадол підвищує пластичність еритроцитарних мембран, покращує їх фізичні можливості, сприяє поліпшенню реологічних властивостей крові.

Показання для застосування. Епадол використовують з метою профілактики атеросклерозу при атерогенних дисліпопротеїдеміях (у вигляді монотерапії або у поєднанні з іншими гіполіпідемічними засобами), в комплексному лікуванні ішемічної хвороби серця (ІХС) у формі стенокардії, постінфарктного кардіосклерозу, захворювань судин нижніх кінцівок, діабетичній ангіопатії, при хворобах легень, ускладнених хронічним легеневим серцем.

Препарат показаний для профілактики атеросклерозу коронарних (та інших) судин, тромбоутворення, атерогенної гіперліпідемії в осіб літнього віку, що перенесли гострий інфаркт міокарда, з двома і більше факторами ризику ІХС.

 

Спосіб застосування і дози. Препарат приймають перорально, не розжовуючи, під час їди.

Дорослим з лікувальною і профілактичною метою призначають по 1 г (2 капсули) 1 -2 рази на добу. Курс - від 4 тижнів до 6 місяців.

За необхідності добова доза може бути збільшена до 4 г на добу (2 капсули 4 рази на добу), курс лікування 4 тижні. Повторні курси призначають з інтервалом 2 місяці.

Побічна дія. В окремих випадках відмічаються алергічні реакції, відрижка, нудота, печія, діарея.

 

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату.

Передозування. Про випадки передозування не повідомлялося.

 

Особливості застосування. Препарат слід з обережністю призначати при захворюваннях, що супроводжуються підвищеним ризиком розвитку кровотеч.

Ймовірність розвитку побічних ефектів зменшується при прийомі препарату під час їди.

Повідомлень про застосування препарату для лікування пацієнтів дитячого віку немає.

Застосування Епадолу під час вагітності та лактації не вивчено.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні Епадолу з антикоагулянтами можливо посилення протизгортальної дії.

 

Умови і термін зберігання. Зберігати у прохолодному, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Термін придатності – 2 роки.