Нейродикловит инструкция, аналоги и состав

Фізико-хімічні властивості:

капс., № 30

Диклофенак натрію 50 мг

Тіаміну гідрохлориду 50 мг
Піридоксину гідрохлориду 50 мг
Ціанокобаламін 0,25 мг

Допоміжні речовини: повідон, сополімер метакрилової кислоти - етилакрилату (1:1) дисперсія 30%, триетилцитрат, тальк, титану діоксид (Е171), заліза оксид червоний (Е 172), заліза оксид жовтий (Е172), желатин.

Фармакотерапевтична група. Нейродікловіт - комбінований препарат, що містить диклофенак натрію і вітаміни В1, В6 і В12. Вітаміни групи В виконують функцію коферментів в обміні речовин, зокрема в нервовій тканині, що підсилює знеболюючий ефект диклофенаку.

Як і інші нестероїдні протизапальні засоби, ділофенак пригнічує активність ферменту ЦОГ, що бере участь в утворенні простагландинів з арахідонової кислоти. Диклофенак також пригнічує активність ферменту ліпоксигенази. Аналгезуюча, протизапальна і жарознижуюча дія диклофенаку зумовлена пригніченням синтезу простагландинів.

Фармакокінетіка. Після прийому всередину діклофенак добре і повністю всмоктується в шлунково-кишковому тракті. Біодоступність не залежить від одночасного прийому їжі. Максимальна концентрація в плазмі крові досягається через 1-2 години після прийому (при прийомі натщесерце вона досягається швидше, ніж при прийомі препарату з їжею).

Терапевтична концентрація препарату в плазмі крові становить 0,7-2,0 мг / л. Майже 99% диклофенаку зв'язується з білками плазми крові, переважно з альбуміном. Період напіввиведення диклофенаку із плазми крові становить близько 2 г. Загальний системний кліренс диклофенаку із плазми крові становить близько 250 мл / хв.

Приблизно 60% прийнятої дози препарату виводиться нирками у вигляді активних метаболітів, в незміненому вигляді екскретується ≤ 1% диклофенаку. Близько 30% дози препарату виводиться у вигляді метаболітів з жовчю та калом. Порушення функції нирок не викликає кумуляції активної речовини внаслідок збільшення його екскреції з жовчю. Абсорбція, метаболізм і виведення препарату не залежать від віку пацієнта.
Вітаміни, що входять до складу препарату, всмоктуються в кишківнику завдяки активному та пасивному механізмам транспорту. Розподіл і виведення аналогічні таким для вітамінів, що надходять з їжею.

Показання: неврит і невралгія (шийний синдром, люмбаго, ішіалгії), хронічний поліартрит, анкілозуючий спондиліт (хвороба Бехтєрєва), артроз, спондилоартрит, гострий подагричний артрит, позасуглобових ревматичні ураження м'яких тканин.

Спосіб застосування: капсули треба ковтати цілими, запиваючи достатньою кількістю рідини, під час їжі. Залежно від важкості захворювання рекомендована доза препарату становить 1-3 капсули на добу (еквівалентно 50-150 мг диклофенаку натрію).

Дорослі. Початкова доза препарату становить 3 капсули на добу, підтримуюча доза - 1 капсула 1-2 рази на добу. Максимальна добова доза не повинна перевищувати 3 капсул.
Діти у віці старше 14 років. Максимальна доза - по 1 капсулі 2 рази на добу.
Хоча фармакокінетика диклофенаку не залежить від віку, пацієнтам похилого віку дозу слід підбирати з обережністю.
Тривалість лікування препаратом визначається індивідуально.

Протипоказання: підвищена чутливість до диклофенаку та інших компонентів препарату, виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки, порфірія, геморагічний діатез, порушення кровотворення, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, наявність в анамнезі нападів БА, шкірно-алергічних реакцій або гострого риніту, спровоковані застосуванням ацетилсаліцилової кислоти або інших нестероїдних протизапальних засобів.

Побічна дія: зазвичай препарат добре переноситься, хоча в деяких випадках можуть розвиватися такі побічні ефекти:
шлунково-кишкові розлади (біль в епігастральній ділянці, анорексія, гикавка, нудота, пронос, прихована кровотеча), головний біль, запаморочення, підвищена стомлюваність, шум у вухах, екзема, висипання на шкірі, свербіж, затримка натрію і води в організмі, периферичні набряки (переважно у пацієнтів з АГ);

нечасто - виразки шлунково-кишкового тракту з важкими кровотечами і перфорацією, анемія, безсоння, неспокій, дратівливість, алергічні реакції (бронхоспазм, кропив'янка, анафілактичні/анафілактоїдні системні реакції), гострої ниркової недостатності (одиничні випадки), нефротичний синдром, гематурія, окремі випадки гепатиту (жовтяниця, підвищення рівня трансаміназ у сироватці крові), порушення кровотворення (лейкопенія, тромбоцитопенія, апластична анемія, панцитопенія, пурпура, агранулоцитоз, гемолітична анемія);
рідко - оборотна алопеція, синдром Стівенса - Джонсона, синдром Лайєлла, хвороба Гебр, судоми, порушення зору (нечіткість зору, диплопія), порушення слуху, інтерстиціальний нефрит, папілярний некроз.

Протипоказання: не слід застосовувати препарат у III триместр вагітності і в період годування груддю. Протягом I-II триместру вагітності препарат можна застосовувати тільки за суворими показаннями у мінімальній ефективній дозі.
Не рекомендується застосовувати у дітей віком молодше 14 років через високий вміст активного компонента в капсулах.

При тривалому лікуванні Нейродікловітом рекомендується контролювати картину периферичної крові, функції печінки і нирок, а також проводити дослідження калу на приховану кров.
Пацієнти з виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, з диспептичні симптомами в анамнезі, важкими захворюваннями печінки, нирок, серцеву недостатність та АГ повинні знаходитися під пильним медичним контролем.

З обережністю слід застосовувати препарат у хворих на бронхіальну астму, сінну лихоманку, поліпоз порожнини носа і хронічні інфекційні захворювання дихальних шляхів.
Хоча негативного впливу на здатність керувати транспортними засобами або роботі з механізмами при прийомі препарату не відзначено, не можна виключити той факт, що швидкість реакції може знижуватися внаслідок негативного впливу диклофенаку на ЦНС (запаморочення, підвищена стомлюваність).

Одночасне застосування Нейродікловіта з іншими лікарськими засобами може викликати зміну їх ефективності.
Підвищення: рівнів літію і дигоксину в плазмі крові; ризику виникнення шлунково-кишкових кровотеч при супутній терапії ГКС; побічних ефектів інших нестероїдних протизапальних засобів; ефективності калійзберігаючих діуретиків щодо контролю рівня калію; ефективності препаратів, що гальмують агрегацію тромбоцитів.

Слід уникати застосування НПЗП раніше ніж за 24 год і протягом 24 годин після прийому метотрексату, оскільки рівень метотрексату в крові може підвищуватися, посилюючи його токсичну дію.
Зниження ефективності: фуросеміду та інших петлевих діуретиків; антигіпертензивних засобів; леводопи (за рахунок міститься в препараті вітаміну В6).
При одночасному застосуванні диклофенаку з ацетилсаліциловою кислотою можливе взаємне зниження концентрацій у сироватці крові.
При одночасному застосуванні Нейродікловіта з колхіцином, ПАСК, неоміцином і протидіабетичними препаратами (наприклад бігуанідів) порушується всмоктування вітаміну В12.

Передозування: проявляється побічними ефектами з боку шлунково-кишкового тракту і центральної нервової системи. Лікування симптоматичне.


Зберігати в сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25 °С.