Кордиамин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: nikethamide; діетиламід нікотинової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна або злегка забарвлена рідина, з характерним запахом;

склад: 1 мл розчину містить нікетаміду 0,25 г;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

 

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

 

Фармакотерапевтична група. Дихальні аналептики. Код АТС RО7А В02.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Кордіамін належить до групи аналептичних засобів. Має стимулювальний вплив на ЦНС, і особливо на дихальний і судиноруховий центри (при їхньому зниженому тонусі). Механізм дії складається з двох компонентів - центрального і периферичного. Центральний пов’язаний з безпосереднім впливом на судиноруховий центр довгастого мозку, що приводить до його збудження й опосередкованого підвищення системного АТ (особливо при початковому пригніченні даного центру). Периферичний компонент механізму дії пов’язаний зі збудженням хеморецепторів каротидного синуса, що приводить до збільшення частоти і глибини дихальних рухів. Безпосереднього впливу на серцево-судинну систему не має.

Фармакокінетика. Абсорбція – добра, не залежить від шляху введення. Піддається швидкій біотрансформації в печінці з утворенням неактивних метаболітів. Екскретується, в основному, нирками.

 

Показання для застосування. Колапс, асфіксія, шоковий стан при оперативних втручаннях і в післяопераційний період, гостре і хронічне порушення кровообігу, зниження тонусу судин, пригнічення дихання при інфекційних хворобах і в період реконвалесценції.

 

Спосіб застосування та дози. Кордіамін вводять підшкірно, внутрішньом’язово, внутрішньовенно. Підшкірно, внутрішньом’язово і внутрішньовенно дорослим вводять у дозі 1-2 мл, 1-3 рази на день. Дітям підшкірно, залежно від віку, вводять: до 1 року - 0, 1 мл; від 1 до 4 років – 0,15-0,25 мл; 5-6 років – 0,3 мл; 7-9 років – 0,5 мл; 10-14 років – 0,8 мл. Внутрішньовенне введення здійснюють повільно.

При інтоксикації наркотиками, аналгетиками, снодійними дорослим внутрішньовенно повільно вводять 3-5 мл препарату (можна вводити також під шкіру й у м’язи).

Вищі дози для дорослих підшкірно: разова – 2 мл, добова – 6 мл.

Вища разова доза для підшкірного і внутрішньовенного введення при отруєнні наркотиками становить 5 мл.

 Побічна дія. Занепокоєння, м’язові сіпання (які починаються з кругових м’язів рота), гіперемія шкіри обличчя, свербіж шкірних покривів, блювання, аритмії; інфільтрація і болючість у місці введення, алергійні реакції.

 

Протипоказання. Гіперчутливість, схильність до судом, епілепсія, тоніко-клонічні судоми (в анамнезі), порфірія, гіпертермія у дітей.

 

Передозування. Передозування супроводжується підсиленням побічної дії препарату, можливий розвиток тоніко-клонічних судом.

 

Особливості застосування. Оскільки підшкірні і внутрішньом’язові ін’єкції Кордіаміну болючі, для зменшення болю, залежно від ситуації, в місце ін’єкції попередньо вводять новокаїн (дорослим – 1 мл 0,5 % розчину, дітям – відповідно до віку).

Оскільки нема даних про безпечність використання препарату для лікування вагітних і жінок, які годують груддю, необхідна обережність при призначенні Кордіаміну цим категоріям пацієнтів.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Підсилює ефекти психостимуляторів, антидепресантів. Знижує дію наркотичних аналгетиків, снодійних, антипсихотичних засобів, анксіолітиків, протисудомних засобів. Ефект знижується ПАСК, похідними фенотіазину.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла і недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25 оС.

Термін зберігання - 5 років.