Нафталановое масло инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

хімічна назва: поліциклічні нафтенові вуглеводні з короткими боковими ланцюгами, середня фракція, отримана із нафталанової нафти;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна, прозора рідина зі слабким характерним запахом;

склад: нафтенові вуглеводні > 98%, ізоалкани (ізопарафіни) < 2%.

Лікарська форма. Рідина для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Дерматологічні засоби. Код АТС D04АХ.

Фармакологічні властивості.

Фаркмакодинаміка

Нафталанове масло чинить аналгезуючу дію, знижує тонус гладких м’язів, розширює кровоносні судини, поліпшує реологічні властивості крові, процеси перекисного окислення ліпідів, нормалізує коагуляційні властивості крові, має імунокоригуючі властивості, внаслідок чого чинить біостимулювальну, протизапальну та десенсибілізувальну місцеву дію.

Фармакокінетика. Препарат швидко всмоктується шкірою за допомогою солюкса.

Показання для застосування.

Захворювання і травми опорно-рухового апарату (шийний і поперековий остеохондроз з корінцевими проявами, плечолопатковий періартроз) і периферичної нервової системи, захворювання шкіри (екзема, нейродерміти, псоріаз, шкірний свербіж, хейліт, іхтіоз, склеродермія та ін.), облітеруючий атеросклероз і ендоартрит, хронічний тромбофлебіт, трофічні виразки, опіки І-ІІІ ступеня.

Спосіб застосування та дози.

Препарат застосовують у вигляді змазувань, локальних ванн, тампонів, у поєднанні з солюксом та УФ опроміненням, з ультразвуковою та ДМХ терапією.

Шийний і поперековий остеохондроз з корінцевими проявами

Нафталановим маслом змазується зона ураженого корінця, обігрівається лампою “Солюкс” або світловою лампою. Процедура проводиться щодня, протягом 30 хвилин. Курс лікування становить 10-12 процедур. Процедуру можна поєднувати також з іншими фізичними факторами – УФ опроміненням, ультразвуком, ДМХ терапією.

Плечолопатковий періартроз

Нафталанове масло підігріте до 37-38 °С, наноситься на шийний відділ хребта, на великий плечовий пояс і відповідну верхню кінцівку, з одночасним укутуванням, щоденно. Тривалість процедури – 20 хвилин, курс – 10-15 процедур. Змазування можна поєднувати з одночасним впливом ДМХ терапії від апарату “Волна-2”.