Натрия тиосульфат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика

міжнародна та хімічна назви: Sodium thiosulfate; натрію гіпосульфіт;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвний, прозорий, стерильний, апірогенний розчин без запаху, солонувато-гіркий на смак;

 склад: 1 мл розчину містить 0,3 г натрію тіосульфату;

допоміжні речовини: натрію гідрокарбонат, вода для ін’єкцій.

 

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

 

Фармакотерапевтична група. Антидоти. Код АТС V03A B06.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Натрію тіосульфат виявляє протитоксичну, протизапальну та десенсибілізуючу дію. При взаємодії з екзогенними сполуками арсену, ртуті, свинцю утворює їх неотруйні сульфіти; з синильною кислотою та її солями утворює менш токсичні роданисті сполуки. Знешкоджує препарати галоїдів (йоду, брому). Застосування Натрію тіосульфату для лікування паразитарних захворювань шкіри базується на його здатності розпадатися в кислому середовищі з виділенням сірки та сірчистого ангідриду, які мають протипаразитарну дію.

Фармакокінетика. Після внутрішньовенного застосування швидко надходить до позаклітинної рідини. Виводиться з організму з сечею. Період напіввиведення - 0,65 год.

 

Показання для застосування. Отруєння сполуками арсену, ртуті, свинцю, синильною кислотою та її солями, йодом, бромом та їх солями. Призначають при артритах, невралгіях, алергічних захворюваннях, червоному вовчаку.

Спосіб застосування та дози. При отруєннях сполуками арсену, ртуті, свинцю, йодом, бромом та їх солями, а також при артритах, невралгіях, алергічних захворюваннях препарат призначають внутрішньовенно у дозі 1,5 - 3 г (5 - 10 мл 30% розчину). При ураженнях синильною кислотою та її солями препарат вводять у дозі 15 г (50 мл 30% розчину). Натрію тіосульфат при перелічених отруєннях та захворюваннях може призначатися внутрішньо у разовій дозі 2 - 3 г у вигляді 10% розчину, який готують з 30% розчину шляхом розведення водою або фізіологічним розчином 1 : 2.

 

Побічна дія. Не описана.

 

Протипоказання. Індивідуальне несприйняття.

Передозування. Клінічних даних про передозування препарату немає.

 

Особливості застосування. У період вагітності та годування груддю препарат призначають лише за життєвими показаннями.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не можна допускати контакту Натрію тіосульфату з нітратами, калію перманганатом.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, захищеному від світла, недоступному для дітей місці, при температурі від +15°С до +25°С. Розчин під час застосування повинен бути прозорим.

Термін придатності – 2 роки.