Мефенат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: mefenamic sodium; N-(2,3-Диметилфеніл)-антранілат натрію; основні фізико-хімічні властивості: мазь білого або білого із жовтуватим відтінком кольору, зі слабким специфічним запахом;

склад: 100 г препарату містять мефенаміну натрієвої солі - 0,5 г; вініліну – 10 г;

допоміжні речовини: поліетиленоксид 400, емульгатор № 1, вода очищена.

 

Форма випуску. Мазь для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Засоби для лікування ран та виразкових уражень. Код АТС D03A X50.

 

Фармакологічні властивості. Мефенаміну натрієва сіль, яка є головною діючою речовиною мазі, відноситься до НПЗЗ. Має протизапальну дію, перешкоджає утворенню та звільненню з тканин медіаторів запалення (серотоніну, гістаміну, простагландинів, кінінів та ін.), а також гальмує синтез активних форм кисню (перекису, гідроксильного радикалу та ін.). Блокуючи переважно фермент циклооксигеназу-2 (ЦОГ-2), пригнічує проліферацію грануляційної тканини у вогнищі запалення, одночасно стимулюючи регенеративні процеси. Гальмує алергічні реакції гіперчутливості негайного та уповільненого типів. Чинить болезаспокійливу дію при м’язовому та суглобному болю, що перевищує такий ефект у саліцилової кислоти. Підвищує рівень місцевого інтерферону та інших цитокінів.

Вінілін діє бактеріостатично, активує процеси епітелізації, прискорює загоєння ран.

Поєднання цих інгредієнтів призводить до посилення протизапальної, знеболювальної та ранозагоювальної дії мазі, пролонгування її ефекту. В результаті застосування мазі збільшується кількість лейкоцитів у рані і підвищується їхня здатність до фагоцитозу.

 

Фармакокінетика. Мазь діє переважно місцево, погано всмоктується через слизові оболонки та шкіру, практично не має резорбтивного впливу. Тривалість ефекту може коливатися залежно від кількості гнійних мас і характеру інфекційних збудників на поверхні шкіри та слизових оболонок, рановій поверхні. У середньому тривалість терапевтичної дії зберігається в межах 8-20 годин.

 Показання для застосування. Мефенат призначають для місцевого лікування виразково-некротичних і запальних захворювань шкіри та слизових оболонок: ексфоліативного хейліту, тріщин, що довго не загоюються, травматичних виразок губ, гострого та хронічного виразкового гінгівіту, афтозного стоматиту, неспецифічних виразок ротової порожнини; для лікування карбункулів, фурункулів, гранулюючих ран, трофічних виразок, екзем, травматичних ран шкіри, опікових ушкоджень, міозиту, ревматоїдного артриту та ін.

Спосіб застосування та дози. Мефенат наносять на ушкоджені ділянки шкірного покриву або слизових оболонок спеціальною скляною лопаткою, шпателем або за допомогою марлевих (ватних) тампонів (серветок) 1-3 рази на добу. Лікування триває 7-15 діб, але при необхідності його можна продовжити. На змазані маззю ушкоджені ділянки шкіри накладають асептичну пов’язку.

Побічна дія. При лікуванні ушкоджених слизових оболонок ротової порожнини можливі короткочасні прояви подразнення в місці нанесення мазі - почервоніння зони аплікації, відчуття печії з наступним онімінням (легкий місцевий знеболювальний ефект).

Протипоказання. Індивідуальна підвищена чутливість до компонентів мазі.

Передозування. Випадки передозування не описані.

Особливості застосування. При тривалому використанні з обережністю застосовують у пацієнтів із хворобами крові, нирок, а також на фоні прийому антикоагулянтів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні із саліцилатами, похідними піразолону та іншими протизапальними засобами лікувальні ефекти сумуються, а аналгетична дія посилюється.

Умови та терміни зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі від 8°С до 15°С.

Термін придатності - 2 роки.