Левосин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: мазь білого з жовтуватим відтінком кольору;

склад: 1 г мазі містить: хлорамфеніколу (левоміцетину) 10 мг, сульфадиметоксину 40 мг, метилурацилу 40 мг, тримекаїну 30 мг;

допоміжні речовини: поліетиленоксид 1500, поліетиленоксид 400.

 

Форма випуску. Мазь.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби для лікування ран і виразкових уражень.

Код АТС D06С.

 

Фармакологічні властивості. Препарат виявляє протизапальну, антимікробну, місцевоанестезуючу дію.

Фармакодинаміка. Застосування мазі сприяє очищенню поверхні рани від некротичних тканин та стимулює процеси регенерації. Хлорамфенікол зв’язується з рибосомами мікроорганізмів, пригнічує синтез їх білків; сульфадиметоксин перешкоджає синтезу пуринових і піримідинових основ, тим самим порушуючи ріст і розмноження мікроорганізмів. Сполучення хлорамфеніколу із сульфадиметоксином суттєво розширює протимікробний спектр препарату, подовжує ефект дії мазі. Метилурацил поліпшує обмінні процеси в осередку запалення і сприяє загоєнню ран. Тримекаїн знижує проникність мембран для іонів Na і К, змінює поверхневий натяг мембран клітин, що сприяє зменшенню болючої імпульсації. Поліетиленоксидна основа адсорбує рановий ексудат, сприяє якнайшвидшому вивільненню лікарських речовин з мазі.

Фармакокінетика. Не вивчалася.

 

Показання для застосування. Інфіковані рани в гнійно-некротичній фазі ранового процесу, профілактика нагноєння поверхневих і глибоких ран.

Спосіб застосування і дози. Просочені маззю стерильні марлеві серветки накладають на ранову поверхню або вводять мазь через катетер за допомогою шприца в порожнини гнійних ран. Перев’язки здійснюють щоденно, до повного очищення рани від гнійно-некротичних мас.

 

Побічна дія. Можливі алергічні реакції (шкірний висип), пов’язані з індивідуальною непереносимістю компонентів препарату. У цьому разі застосування мазі слід припинити.

Протипоказання. Індивідуальна підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування. Не досліджено.

Особливості застосування. Перед застосуванням мазі рану слід обробити (видалити некротизовані тканини і промити). Перед введенням у гнійні порожнини мазь необхідно підігріти до 35-36 0С.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія не відома.

 

Умови і термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, прохолодному, захищеному від світла місці, при температурі від 8 до 15 0С. Термін придатності - 2 роки.