Мазь стрептоцидовая 10% инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: sulfanilamide; пара-амінобензолсульфамід;

основні фізико-хімічні властивості: мазь білого або світло-жовтого кольору;

склад: 1 г мазі містить 0,1 г сульфаніламіду;

допоміжні речовини: вазелін.

 

Форма випуску. Мазь для зовнішнього застосування.

 

Фармакотерапевтична група. Хіміотерапевтичні засоби для місцевого застосування.

Код АТС D06BA06**.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат виявляє антимікробний вплив на стрептококи та інші мікроорганізми. Стрептоцид порушує процес асиміляції мікробною клітиною факторів її росту - фолієвої кислоти та аналогічних речовин, які мають у своєму складі пара-амінобензойну кислоту (ПАБК), тобто внаслідок схожості структури ПАБК і сульфаніламіду, останній є конкурентним антагоністом кислоти на рівні біохімічних систем мікроорганізмів.

 

Показання для застосування. Стрептоцидову мазь застосовують при лікуванні виразок, опіків, тріщин, ран, піодермії та інших патологічних процесів, які супроводжуються присутністю мікроорганізмів або спричинені останніми.

 

Спосіб застосування та дози. Стрептоцидову мазь наносять тонким шаром на уражену ділянку, у тому числі під марлеву пов’язку. Кратність та тривалість застосування залежить від тяжкості захворювання і досягнутого терапевтичного ефекту.

Побічна дія. При підвищеній чутливості до сульфаніламідних засобів можливі місцеві алергічні реакції, розвиток яких потребує негайної відміни препарату.

 

Протипоказання. Препарат протипоказаний при підвищеній чутливості до сульфаніламідних засобів, нирковій недостатності, гострій порфiрії, базедовій хворобі, а також у період вагітності та лактації.

 

Передозування. Немає повідомлень.

Особливості застосування. При появі алергічної реакції в місці нанесення мазі, слід припинити застосвання препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Під час застосування стрептоцидової мазі небажано приймати такі препарати як дигітоксин, ізадрин, кислоту хлористоводневу, кофеїн, мезатон, фенобарбітал, адреналіну гідрохлорид.

 

Умови та термін зберігання. Зберігають у недоступному для дітей, прохолодному (8-15°С), захищеному від світла місці. Термін зберігання – 5 років.

Пользователей также интересует