Доломол 120, 325 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: парацетамол (Paracetamol);

основні фізико-хімічні властивості: супозиторії білого кольору в формі торпеди;

склад: 1 супозиторій містить парацетамолу 120 мг; допоміжні речовини:Вітепсол Е75, Вітепсол Н12

або: 1 супозиторій містить парацетамолу 325 мг

допоміжні речовини: Вітепсол Н12.

Форма випуску. Супозиторії ректальні.

Фармакотерапевтична група. Анальгетики та антипіретики. Код АТС N02B E01

Фармакологічні властивості. Анальгезуючий та жарознижуючий засіб. Парацетамол легко проникає через гематоенцефалічний бар’єр та блокує продукцію простагландинів – медіаторів болі та температурної реакції на рівні ЦНС. У незначній мірі впливає на продукцію периферичних простагландинів. Фармакокінетика: Парацетамол всмоктується в кишечнику. Максимальна концентрація в сироватці крові досягається через 60-90 хвилин після введення супозиторія. Добре проникає в тканини. Приблизно 25% зв’язується з білками плазми. Метаболізується в печінці шляхом глюкуронування і сульфатування, тільки 3 % виділяється із сечею в незмінному вигляді. Період напіввиведення 2-4 години у здорових і 8-12 годин у хворих на захворювання печінки.

Показання для застосування. Доломол призначається як анальгезуючий та жарознижуючий засіб при захворюваннях, що супроводжуються відчуттям дискомфорту й гарячкою, таких як грип, застуда та інші бактеріальні і вірусні інфекції. Гіпертермія, що викликана щепленням або перегрівом.

Відчуття болю при різноманітних захворюваннях: артритах, ревматизмі, а також при кістково-м’язовому болю, при головному та зубному болю, болю при травмах, опіках, альгодисменореї, міалгії та невралгії.

Спосіб застосування та дози .

Супозиторії (ректально):

- До 3 міс. (тільки під контролем лікаря)

1\2 супозиторія (60 мг) кожні 6 годин, не

більше 2 супозиторіїв на добу;

-Від 3 міс. до 1 року

1 супозиторій (120 мг) кожні 6 годин, не більше 4 супозиторіїв на добу;

-1-6 років

1 супозиторій (120 мг) кожні 4-6 годин, не більше 6 супозиторіїв на добу;

-6-12 років

1 супозиторій (325 мг) кожні 4-6 годин, не більше 4 супозиторіїв на добу.

Тривалість застосування препарату без лікарського контролю не повинна перевищувати 3 діб. Тривалість призначення препарату визначається характером захворювання, тяжкістю його перебігу та отриманим ефектом.

Побічна дія. Алергічні реакції. При довготривалому застосуваанні особливо у високих дозах можлива гепатотоксична та нефротоксична дії. Рідко можливі анемія, метгемоглобінемія, тромбоцитопенія.

Протипоказання. Гіперчутливість до парацетамолу, печінкова недостатність, виражені порушення функції нирок, захворювання крові..

Передозування. У деяких випадках застосовують штучний гемодіаліз протягом перших 12 годин після прийому токсичної дози, N-ацетилцистеїн в/в або 1-метионін перорально протягом 10-12 годин після випадку передозування.

Особливості застосування. З обережністю призначають парацетамол хворим з порушенням функції нирок та печінки. У період вагітності заборонено застосування парацетамолу, у тому числі і у вигляді супозиторіїв.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат може знизити антигіпертензивний ефект інгібіторів АПФ, фуросеміду, знижує метаболізм фенітоіну. Не призначати разом з барбітуратами

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі нижче 15° С, у недоступному для дітей місці. 5 років.