Калия и магния аспарагинат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозорий безбарвний або ледь жовтуватий розчин; електроліти, ммоль/л: К+ - 69,51; Мg2+ - 27,68; теоретична осмолярність - 320 мОсмоль/л, рН - 6,0-7,4.

склад: 100 мл розчину містять D,L-аспарагінової кислоти – 1,5160 г, калію гідроксиду – 0,390 г, магнію оксиду – 0,1116 г;

допоміжні речовини: сорбітол, динатрію едетат, вода для ін’єкцій.

 

Форма випуску. Розчин для інфузій.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на травну систему і метаболізм. Мінеральні домішки. Магнію аспартат, комбінації. Код АТС А12С С55.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Калію і магнію аспарагінат має антиаритмічні та антигіпоксичні властивості, компенсує дефіцит іонів магнію та калію. Магній активує натрій-калієву АТФ-азу, внаслідок чого знижується внутрішньоклітинний вміст натрію та підвищується надходження калію в клітину. При зниженні концентрації натрію в клітині гальмується натрієво-кальцієвий обмін у гладких м’язах судин, що веде до їх релаксації. Іони калію стимулюють синтез АТФ, глікогену, білків, ацетилхоліну; калій і магній підтримують поляризацію клітинних мембран. Аспарагінат сприяє надходженню іонів в клітину та бере участь в енергетичному обміні. Антиаритмічний ефект реалізується за рахунок здатності препарату усувати дисбаланс електролітів, знижувати збудливість і провідність міокарда.

Фармакокінетика. Препарат швидко перетворюється на складові частини та включається в процеси метаболізму.

 

Показання до застосування. Порушення серцевого ритму при передозуванні серцевих глікозидів, салуретиків (у тому числі препаратів наперстянки). Пароксизмальне миготіння передсердь, гіпокаліємія при ішемічній хворобі серця.

Спосіб застосування та дози. Інфузійно по 200-300 мл 1-2 рази на добу. Швидкість введення – 20-25 крапель за хвилину. За тиждень до хірургічного втручання та протягом тижня після операції добова доза становить 300 мл.

 

Побічна дія. Нудота, гіперкаліємія, гіпермагніємія, гіперемія обличчя, спрага, зниження артеріального тиску, діарея, диспептичні явища, м’язова слабкість, гіпорефлексія, пригнічення дихання, судоми. Явища проходять після зменшення дози препарату.

Протипоказання. Гостра і хронічна ниркова недостатність, гіперкаліємія, гіпермагніємія, атріовентрикулярна блокада ІІ - ІІІ ступенів, підвищена чутливість до препарату та інших складових, міастенія, непереносимість фруктози, дефіцит фруктозо-1,6-дифосфатази, отруєння метиловим спиртом.

Передозування. При передозуванні спостерігаються явища гіперкаліємії та гіпермагніємії: біль у животі, м”язова слабкість, металевий присмак у роті, скутість і парестезії у кінцівках, на електрокардіограмі реєструються підвищення висоти зубця Т, зниження амплітуди зубця Р, розширення комплексу QRS. Ці явища потребують відміни препарату.

Проведення заходів, спрямованих на корекцію електролітного балансу.

Особливості застосування. При поєднанні атріовентрикулярної блокади з іншими порушеннями ритму препарат не призначають. При тривалому застосуванні препарату необхідно проводити контроль електрокардіограми та рівня калію і магнію в крові.

Досвіду застосування у дітей немає.

У період вагітності і лактації застосовують за життєвими показаннями.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат поліпшує переносимість серцевих глікозидів, посилює ефект лікарських засобів, що стимулюють трофічні процеси в міокарді; запобігає розвитку гіпокаліємії, зумовленої застосуванням салуретиків, кортикостероїдів, серцевих глікозидів. При одночасному застосуванні з калійзберігаючими дуретиками та інгібіторами АПФ підвищується ризик розвитку гіперкаліємії (необхідно контролювати рівень калію в плазмі).

Умови та термін зберігання. При температурі від 8 до 25 ºС, в недоступному для дітей місці. Термін придатності - 2 роки.