КЛАРИДОЛ инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Loratadinе; етиловий ефір 4-[8-хлор-5,6-дигідро]-1[Н-бензо [5,6] циклогепта[1,2-в] піридин-[1-іліден]-1-піперидинкарбонової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина оранжевого кольору, з солодким смаком і приємним ароматом;

склад: 1 мл сиропу містить лоратадину - 1 мг;

допоміжні речовини: цукроза, пропіленгліколь, лимонна кислота, розчин сорбіту, натрію сахарин, натрію метилпарабен, натрію пропілпарабен, натрію бензоат, динатрію едетат, барвник Сансет (супра), ароматизатор фруктовий змішаний, морозиво американське, вода очищена.

 

Форма випуску. Сироп.

 

Фармакотерапевтична група. Антигістамінні засоби для системного застосування.

Код АТС R06A X13.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Антигістамінний препарат трициклічної структури тривалої дії. Специфічний блокатор Н1-гістамінових рецепторів. Вибірково блокує периферичні Н1-рецептори. Спричиняє протиалергічну, протисвербіжну, протиексудативну дію. Зменшує проникність капілярів, запобігає розвитку набряку тканин, знімає спазм гладеньких м’язів. Дія препарату спостерігається через 30 хв. після прийому всередину (максимальний ефект через 8-12 год.) і триває протягом 24 год. Звикання до препарату не виникає. Не впливає на центральну нервову систему, не має седативної і холіноблокуючої дій.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо в крові виявляється через 15-20 хв. Прийом їжі не впливає на абсорбцію препарату. Приблизно 97% Кларидолу зв’язується з білками плазми крові. Проникає в грудне молоко. Має виражений ефект первинного проходження через печінку. Майже повністю метаболізується з утворенням мінімально активного метаболіту – дезкарбоетоксилоратадину. Період напіввиведення незміненого препарату 24 год, метаболіту – 28 год. Виводиться з сечею і з калом. Не проникає крізь гематоенцефалічний бар’єр. Фармакокінетика препарату не змінюється у осіб похилого віку та у пацієнтів з нирковою недостатністю, порушенням функції печінки.

 

Показання для застосування. Сезонний та цілорічний алергічний риніт (чхання, свербіж, ринорея), алергічний кон’юнктивіт, гостра і хронічна кропив’янка, набряк Квінке, інші шкірні захворювання алергічної природи, псевдоалергічні синдроми, алергічні реакції на укуси комах.

Використовують у комплексному лікуванні сверблячих дерматозів (контактних алергодерматитів, атопічного дерматиту, хронічних екзем).

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям віком старших 12 років – 2 чайні ложки (10мл) 1 раз на добу. Дітям віком від 2 до 12 років - 1 чайна ложка (5 мл) 1 раз на добу.

Побічна дія. У поодиноких випадках спостерігається сухість у роті, розлади з боку шлунково-кишкового тракту (діарея).

Протипоказання. Кларидол протипоказаний при підвищеній чутливості до будь-якого з компонентів препарату, а також дітям до 2 років.

Передозування. При одноразовому застосуванні в дозі 160 мг будь-яких побічних ефектів не відзначено. Але слід мати на увазі, що при передозуванні можлива сонливість, тахікардія та головний біль. Лікування – симптоматична терапія.

Особливості застосування. Безпечність застосування при вагітності не встановлена, тому Кларидол слід застосовувати тільки у випадках, коли терапевтичний ефект для майбутньої матері переважає потенційний ризик для плода. Кларидол екскретується з грудним молоком, тому слід зробити вибір між прийомом препарату і годуванням груддю. Прийом Кларидолу слід припинити не пізніше, ніж за 48 год. до проведення діагностичних алергопроб з метою запобігання отриманню невірних результатів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При дослідженні психомоторної функції після сумісного застосування Кларидолу і алкоголю не виявлено будь-якого потенціюючого впливу на ефект алкоголю. Відзначено підвищення концентрацій Кларидолу в плазмі при сумісному застосуванні з кетоконазолом, еритроміцином, циметидином, але без будь-яких клінічних змін, в тому числі – на електрокардіограмі.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від +2 °С до +30 °С, у сухому, недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 3 роки.