Тагера форте инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: secnidazole;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, вкриті оболонкою, що мають форму капсули та роздільчу риску з одного боку;

склад: 1 таблетка містить: секнідазолу 1 г;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалична, крохмаль кукурудзяний, желатин, натрію крохмальгліколят, кремнію діоксид колоїдний, магнію стеарат, гіпромелоза, макрогол 6000,. титану діоксид.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для системного застосування. Похідні імідазолу. Код АТС J01XD.

 

Фармакологічні властивості. Секнідазол є напівсинтетичною похідною нітроімідазолу, має системну антибактеріальну та протипротозойну дії. Механізм дії cекнідазолу пов’язаний з взаємодією з ДНК, що спричиняє порушення її спіральної структури, розрив ланцюгів, пригнічення синтезу нуклеїнових кислот та призводить до знищення бактеріальних клітин і клітин простіших.

Фармакокінетика.

 Секнідазол на 80% абсорбується після перорального прийому. Максимальний рівень у сироватці досягається через 3-4 год. Концентрація препарату у плазмі є лінійною при терапевтичних дозах в межах від 0,5 до 2 г. Період напіввиведення препарату з плазми дорівнює приблизно 20-25 год. Секнідазол проникає крізь плацентарний бар’єр, потрапляє в материнське молоко. Більша частина абсорбованого препарату повільно виділяється з сечею (72 год - 16% від прийнятої дози).

 

Показання для застосування.

Секнідазол призначається для лікування кишкової та позакишкової амебної дизентерії, трихомоніазу, лямбліозу та бактеріального вагінозу, та вагінозу, спричиненого Trichomonas.

 

Спосіб застосування та дози.

Препарат слід вживати внутрішньо перед їжею, запиваючи невеликою кількістю води.

Дози для дорослих:

кишкова амебна дизентерія – 2 г одноразово;

амебний абсцес печінки – 1,5 г 1 раз на добу протягом 5 днів;

трихомоніаз та бактеріальний вагіноз для пацієнта та партнера – 2 г одноразово;

лямбліоз – 2 г 1 раз на добу протягом 3 днів.

Діти після 12 років.

Амебна дизентерія та лямбліоз – з розрахування 30 мг/кг ваги тіла (1-1,5 г) одноразово або за 2 прийоми протягом трьох днів.

Побічна дія. Секнідазол добре переноситься. Більшість побічних ефектів мають легку та тимчасову дію. Можуть виникати нудота, блювання, гастралгія, металевий присмак у роті, запалення язика, стоматит та алергічні реакції.

Запаморочення, головні болі та неврологічні порушення трапляються дуже рідко.

Побічні ефекти виражені в основному слабо або помірно і не впливають на перебіг лікування.

При появі виражених побічних ефектів слід припинити лікування препаратом.

 

Протипоказання.

Підвищена чутливість до препарату.

Не слід вживати препарат при патологічних змінах формули крові, захворюваннях ЦНС у періоди вагітності та лактації. Не призначають препарат дітям до 12 років.

 

Особливості застосування.

Під час лікування, а також щонайменше протягом доби після завершення лікування необхідно уникати вживання алкогольних напоїв.

 

Передозування. При передозуванні спостерігається посилення симптомів побічної дії. Проводять промивання шлунка, симптоматичну терапію.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Секнідазол може підвищувати антикоагулянтну дію похідних кумарину, таким чином підвищуючи ризик кровотечі. Не можна дозволяти вживання секнідазолу з дисульфірамом, щоб запобігти деліріозним нападам та запамороченням.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі, що не перевищує 250С.

Термін придатності –3 роки.